Yüceer: Kadın cinayetleri 'normalleştirilmek' isteniyor

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, artan şiddet ve kadın cinayetlerine ilişkin "Haziran ayının ilk 10 gününde 10 kadın öldürüldü. Şüpheli ölümlerle bu sayı 19â??

14.06.2020 08:20:00 0
Yüceer: Kadın cinayetleri

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanvekili Dr. Candan Yüceer, kadına yönelik artan şiddete tepki gösterdi. Yüceer, “Dün iki kadının daha öldürüldüğü haberi ile sarsıldık. Biri Tekirdağ’dan biri Denizli’den geldi acı haberlerin. Nermin Yumuşak Tekirdağ'da, yanı başımızda, geleceğinden ve çocuklarından koparıldı. Çocuklarını salgından korumak için memleketinde bıraktığı sırada, boşanmak istediği cani tarafından öldürüldü. Özlem Çakar de Denizli’de çocukları 5 yaşındaki Naki ve 9 yaşındaki Emir ile birlikte öldürüldü” dedi.

 

FAİİLLER BİR BİR SERBEST BIRAKILIYOR

 

Yüceer, “Yılın ilk 5 ayında 119 kadın öldürüldü. Haziran ayının ilk 10 gününde 10 kadın öldürüldü. Şüpheli ölümlerle bu sayı 19’a ulaştı. 17 yaşında istismara uğrayan ve ardından öldürülen İrem Bahçe gibi belki de aylar sonra ölümlerin sebebi ‘cinayet’ olarak açıklanacak. Bu veriler sadece sayılardan ibaret değil, hepsi birer can. Birer gelecek hayali. Şiddetin önlenmesine yönelik uygulamalarda eksiklik var.  Kadınlar tehdit altındaki yaşamlarını korumak için gittikleri karakoldan, adliyeden daha güçsüz olarak ayrılıyor. Şiddete karşı yasalarımızı uygulayamayan sorumsuzlar, kadınları ölüme terk ediyor. Aleyna Çakır’ın ölümünde olduğu gibi, kendisini defalarca bayıltana kadar döven, hiç çekinmeden sosyal medyada canlı yayınlayan failler bir bir serbest bırakılıyor. Türkiye’de kadın cinayetleri ‘normalleştirilmek’ isteniyor”  dedi.

 

ŞİDDET GÖRÜNMEZ KILINIYOR

 

Cinayetlerin cezasızlık kültürü nedeniyle arttığına vurgu yapan Yüceer " Kadınların şiddete karşı güçlükle başvurabildikleri yargı sürecinde şikâyetleri takipsizlikle sonuçlandıkça, davalar bir bir kapatıldıkça şiddet görünmez kılınmıyor. Şiddetin cezalandırılmadığı her olayda yaratılan algı, kadınlara yönelik şiddeti besliyor. Bütün bunlara rağmen, kadına yönelik şiddetin önlenmesi iktidarın ve bununla ilgilenmesi gereken Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yaşananlarla ilgilenmiyor. Şiddete karşı kör, cinayetlere karşı dilsiz durumdalar. İçişleri Bakanlığı ise ‘şiddet azaldı’ diyerek verileri saklıyor. Cezaevlerini boşaltmak adına kadına yönelik şiddet faillerini jet hızıyla hazırlanan af yasası ile serbest bırkanlar, şiddetin cezasız kalmasını engellemek için verdiğimiz yasa tekliflerini ise TBMM’de bekletiliyor. Kadınların yaşamlarını korumak için son çağrıları ‘ölmek istemiyorum’, ‘beni öldürdükten sonra mı tutuklayacaksınız’ sözlerini duymayanlara karşı 6284 sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi’ni sonuna kadar savunacağız. Bu hükümlerin amasız fakatsız uygulanmasının takipçisi olacağız. Bir kadının daha öldürülmesine tahammülümüz yok” dedi.

 

Haber/Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10