Düğün salonları açılış için genelge bekliyor

Koronavirüs salgını nedeniyle uzun süredir kapalı olan düğün salonları açılış için ilgili bakanlıklardan genelge bekliyor. Çerkezköy'de düğün salonu işleten esnaflar düğün sal

Çerkezköy 15.06.2020 17:12:00 0
Düğün salonları açılış için genelge bekliyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs tedbirleri kapsamında düğün ve nikah salonları kapatılmıştı, 1 Haziran itibariyle başlayan normalleşme adımları ile evlenmek isteyen binlerce çift, nikah ve düğün salonlarının açılacağı tarihi beliyordu.

 

SÜREÇ BELİRSİZ

 

9 Haziran günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Kabine toplantısı sonrası, Cumhurbaşkanı Erdoğan Nikah törenlerinin yapılacağı mekanların belirlenen kurallar doğrultusunda 15 Haziran itibarıyla yeniden hizmete açılacağını duyurmuştu.  Bunun üzerine 81 İl Valiliğine “Nikah Merasimlerinde Uygulanacak Tedbirler Genelgesi" İçişleri Bakanlığı tarafından gönderildi. Ancak bu genelge kapsamına 1 Temmuz itibarıyla açılacak olan düğün salonlarının alınıp alınmadığı belirtilmedi. Çerkezköy’deki düğün salonu işletmecileri ise düğün salonları için yayınlanacak genelgeyi beklediklerini belirterek, sürecin belirsiz olduğunu bu nedenle herhangi bir adım atamadıklarını kaydetti.

 

“DÜĞÜN SALONLARI HAKKINDA NET BİR DURUM YOK”

 

Kasım 2019’da düğün sezonunun bittiğini ve koronavirüs salgının ortaya çıkmasıyla yaklaşık 9 aydır düğün salonunun kapalı olduğunu belirten Çerkezköy Lemar Düğün Salonu’nun işletme sorumlusu Hasan Yazıcı, yayınlanan genelgenin nikah töreni yapılacak salonları kapsadığını düğün salonları için henüz bir genelge yayınlanmadığını söyledi. Düğün salonları hakkında net bir durum olmadığı için ne zaman açılacağı ve nasıl uygulamalar yapılacağını kendilerinin de bilmediğini ifade eden Hasan Yazıcı, “Salonumuz 500 kişi kapasiteli, koronavirüs salgını tedbirleri ile belirlenen her türlü kurala uygun olarak hizmet verebilecek konumdayız. Salonumuz için ateş ölçerlerimizi, dezenfektanlarımızı aldık. Açık hava önerisi yapılıyor. Böyle bir kural koyulursa salon kapasitemizi yarıya düşürür teras bölümümüzü de kullanıma açabiliriz. Bu nedenle bizim salonumuzu çok etkilemeyecek. Ama diğer saloncu arkadaşlarımız için öyle bir durumu olmayacak. Çıkarılacak bu genelgeye diğer saloncu arkadaşlarımız ne kadar uyabilecek. Bunu kabul edecekler mi, etmeyecekler mi? çünkü biliyorsunuz havalandırma ve klima yasak. Bodrum katta olan bir salonda 150-200 kişiyi ne kadar tutabilirsiniz o sıcakta.” dedi.

 

 “DÜĞÜN SALONLARI TÜRKİYE’NİN YÜZDE 15 GELİRİ DEMEK”

 

Türkiye geneline binlerce düğün salonunun olduğunu ve açık kapalı olarak Çerkezköy’de de en fazla 2 veya 3 salonun bulunduğunu ifade eden Yazıcı, eğer sadece açık alanlarda düğün yapılabilir denilirse diğer kapalı düğün salonu işleten esnafın işlerinin azalacağına dikkat çekti. Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durumu diğer salon işletmeleri kabul edecekler mi? Düğün salonları Türkiye’nin, kuyumcusu, gelinlikçisi, mobilyacısı gibi yan kolları ile beraber yüzde 15 geliri demek. Bu yan kolların hepsi düğün salonlarına bağlı. Diğer taraftan baktığınız zaman açık hava imkanı olan salonlar iş yapacak diğerleri yapamayacak. O zaman aynı şartlarda ben diğer düğün salonu sahibi olsam bu duruma karşı çıkarım. Bu nedenle genelgenin açıklanmasını bekliyoruz. Genelgede neler olacak net bir şekilde görmeden adım atamıyoruz. Fotoğraf çekimi, müzik yasak deniyor. Bu arkadaşlarımız işlerini yapamayacak. Bunların hepsi birbirine bağlantılı. Yeme içme yasak deniliyor. Bizim salonumuzda cam bardaklarla içecek ikramı yapılıyor. Genelgede yiyecek içecek olmayacak derlerse o zaman onun bir alternatifini üretmeye çalışacağız. Tek kullanımlık ürünler gibi.”

 

“BELİRSİZLİK HEM İŞLETMECİLERİ HEM DE ÇİFTLERİ ÇOK YORDU”

 

Bu yıl yaklaşık 160 düğün programının olduğunu anlatan Yazıcı, sürecin belirsizliğinin hem işletmecileri hem de evlenecek çiftleri çok yorduğunu belirtti. Nikah salonları için yayınlanan genelgenin düğün salonları için uygulanacağı açıklanırsa asıl problemin ortaya çıkacağını ifade eden Yazıcı, “Bizler bir yıl öncesinden rezervasyonla çalışan ve belli bir hizmetin garantisini çiftlere veren kurumlarız. Biz çiftlere 500 kişilik yemek servisi, müzisyen, video ve fotoğraf çekimi sattık. Ama nikah salonları için geçerli olan kurallar uygulanırsa siz bu şartlar da düpğün yapar mısınız? Kimse yapmaz. Müzik, oyun olmadığı zaman, yiyecek içecek olmadığı zaman düğün yapmak yerine gidip bir nikah salonunda 10-15 kişilik katılımla nikah kıyarsın. Ama bu sefer düğün sektörü tamamen etkilenir. Salon sahipleri kapasitelerinin yarısını kullanacak şeklinde bir öneri gelirse herkez bu işe sıcak bakar. Müzik için belirli şartlar konulabilir. Mesela halay yerine çiftetelli olur. “ diye konuştu.

 

“OYUNLAR YASAKLARLARSA KİMSE DÜĞÜN YAPMAZ”

 

Düğün yapacak çiftlerin bu şartlar altında ‘benim düğünüme kim gelecek’ gibi kaygılar yaşadığını belirten Yazıcı, sokağın tam tersini söylediğini ve çok hızlı normalleşmeye başlanıldığını söyledi. “Sokaklarda, mağazalarda, pazarda iğne atsan yere düşmüyor.”  diyen Yazıcı, “İnsanlar hep dışarıda. Tabiki de eskisi gibi olmayacak. Bir aileden 4 kişi yerine 1 gelir takısını takar. İkram olacaksa ikramını yer. Tebriğini edecek gidecek. Kontrollü şekilde olur diye düşünüyorum. Bir de bizim düğün geleneklerimiz belli. Kalabalık olur. Oyunlar oynanır. İşte yayınlanacak genelge ile nikah salonlarındaki gibi oynama olayını yasaklarlarsa o zaman kimse düğün yapmaz.” şeklinde konuştu.

 

“VAKA SAYILARI ARTARSA SALONLARLA ALAKALI BİR KISITLAMA DAHA GELEBİLİR”

 

Nikah salonlarının genelde bistro usulü olduğunu ifade eden Yazıcı, “Bu salonlarda nikah kıyılır sonunda ya da öncesinde bistro masalarda ikramlarını yer, takılarını verir ve tebrik eder giderler. Ama düğün salonları için öyle düşünemeyiz. Nikah 15-30 dakika sürüyorsa düğünler 5 saat ve üzeri sürüyor. Müzik olmayacaksa kimse düğün yapmaya sıcak bakmaz. Ama bazı müşterilerim var hemen düğünü yapalım diyor. Bazı müşterilerim ise coşkulu bir düğün yapmak istiyor. Mesela Eylül Ekim aylarında düğün yapacak olanlar düğünlerini Temmuz ayına aldırdı. Hemen yapalım bitsin kafasındalar. Çünkü bu süreçte ne olacağı belli değil. Bakın vaka sayılarımız bin 500’ün üzerine çıktı. Salonlarla alakalı belki bir kısıtlama daha gelebilir. Bu nedenle bazı düğün müşterilerim düğünü hemen yapayım diye düşünüyor.” ifadelerini kullandı.

 

“1 TEMMUZ TARİHİNİ ÇOK GEÇ AÇIKLANDI”

 

1 Temmuz tarihini çok geç açıkladıklarını belirten Yazıcı, bu tarihin Nisan veya Mayıs ayında açıklanmasının daha iyi olabileceğini söyleyerek şöyle devam etti: “Düğününe 20 gün kala kimsenin bir hazırlığı yok. Gelinlik, damatlık hazır değil, birçok insan Çerkezköy dışında. İnsanlar bu süreçte toplanamadı, evini dizemedi. 20 günde bu insanlar nasıl ev dizecek, hazırlık yapacak. Biz salon olarak 1- 1,5 yıl önceden tarih veriyoruz. İnsanların her şeyi hazır değilse nasıl düğün yapacak. Yapamadığı için de iptal ediyorlar. İnşallah her şey güzel olur diyoruz. Bu nedenle düğün salonları ile ilgili genelgeyi bekliyoruz. Çünkü mesela Çerkezköy’de 40 düğün salonunda ikisi açık hava 38’i kapalı salonsa ve sadece iki salon bu işi yapabilecekse diğer esnaf için sıkıntı. Böyle olursa bizde üzülürüz. Sonuçta biz bir geminin içindeyiz. Çerkezköy’de düğün salonları olarak ortak bir oluşum bulunmuyor. Dernek gibi bir oluşum kurmak istedik ancak yapamadık. Salon esnafının sorunlarını çözüme ulaştırmak ve birbirine destek olmak amacıyla ortak bir yapı kurulması taraftarıyım.”

 

KADİR UZ: DÜĞÜN SALONLARI İÇİN NET BİLGİLER AÇIKLANSIN

 

Çerkezköy’de Koray Düğün Salonu işletmecisi Koray Uz da salonların açılmasıyla alakalı herhangi bir gelişme olmadığını, bu süreçte esnaf olarak sıkıntılar yaşadıklarını belirtti. Koray Uz, normalleşme süreciyle insanların rehavete kapıldığını, vaka sayılarının son günlerde artış gösterdiğini ve bu nedenle salonlar için yeni bir kısıtlama gelmesinden endişelendiğini söyledi. Uz, yaşanan sürecin her anlamda zor bir süreç olduğunu ifade ederek düğün salonları için net bir tarihin ve bu konudaki genelgenin açıklanmasını istedi.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10