Yüceer: Çocuklardan elinizi çekin

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, TCK 103 Çocuk İstismarına Karşı Kadın Platformu Kurucusu 215 Kadın Örgütü tarafından "Çocuk İstismarı Faillerine Yönelik Af Girişimlerine Son Verilsi

16.06.2020 12:10:00 0
Yüceer: Çocuklardan elinizi çekin

Milletvekili Yüceer, çocuk istismarı faillerine af çıkmasına yönelik yasa tasarısının meclisin gündemine geleceği tartışmaları üzerine TCK 103 Kadın Platformu tarafından sosyal medyada  “#ÇocukİstismarınınAffıOlmaz” hastagi ile yapılan çağrıya yaptığı paylaşımla destek oldu.

 

“ÇOCUK İSTİSMARI SUÇTUR”

 

Milletvekili Yüceer, sosyal medya hesabından TCK 103 Kadın Platformu’nun ortak çağrısının fotoğrafları ile şu mesajı paylaştı: “Çocuk istismarı suçtur ve hiçbir istismarı meşru gösterme girişimine geçit vermeyeceğiz. Bırakın #çocuklar bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan sağlıklı büyüsün, çocukluklarını yaşasın. Kötülüğünüze onları dahil etmeyin! #ÇocuklardanEliniziÇekin #ÇocukİstismarınınAffıOlmaz.”

 

“ÇOCUK İSTİSMARININ AFFI OLMAZ”

 

Çocuk cinsel istismarını düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 103. maddesi ile ilgili af girişimlerine karşı tepki gösteren TCK 103 Çocuk İstismarına Karşı Kadın Platformu Kurucusu 215 Kadın Örgütü ortak çağrıda bulunarak “Çocuk İstismarı Faillerine Yönelik Af Girişimlerine Son Verilsin” dedi. Platformun, sosyal medya üzerinden başlattığı #ÇocukİstismarınınAffıOlmaz hastagi ile çağrısı yaparak af düzenlemesine izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

 

KADIN ÖRGÜTLERİNİN ORTAK ÇAĞRISI

 

Yapılan açıklamada, çocuk cinsel istismarını düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 103. maddesi ile ilgili af girişimlerini kaygıyla izlediklerini belirten kadın örgütü temsilcileri, “2016 yılından beri gündemde tutulan ve en son 15 Nisan 2020 tarihli İnfaz Yasası’nın TBMM görüşmeleri sırasında tekrar gündeme getirilen TCK 103 affı, kadın örgütlerinin ve kamuoyunun tepkisi sayesinde yasaya eklenememiş olsa da kimi iktidar partilerinden siyasetçi ve milletvekillerinin bu affın 15 Temmuz 2020 öncesinde mutlaka çıkartılacağı yönündeki beyanları kaygılarımızı artırıyor.” dedi.

 

ÇOCUK İSTİSMARCILARI CEZASINI ÇEKMEDEN SERBEST KALACAK

 

Açıklamada kamuoyuna yansıyan son af teklifi taslağında yer alan ifadeler ise şöyle belirtildi: “Çocuklara yönelik cinsel istismar/tecavüz nedeniyle yargılanıp mahkûm edilmiş ve cezası kesinleşmiş olanlar, olay tarihinde başka bir kadınla evli değiller ise, mağdur 14 yaşına basmış (yani 13 yaşında) ise, mağdur ile tecavüz faili arasında en fazla 15 yaş fark varsa, mağdur şikâyetten vazgeçmiş, yasanın çıktığı tarihten önce resmi nikah yapılmış ise; çocuk istismarcısı derhal serbest bırakılacak ve bu evlilik beş yıl sürdüğü takdirde hiçbir şekilde cezalandırılmayacaktır. Bu af teklifi, hem çocuk istismarcılarının/tecavüzcülerin cezasını çekmeden serbest bırakılması; hem de onların bu tecavüzlerini beş yıl daha sürdürerek “ödüllendirilmeleri” anlamına gelmektedir. Üstelik bu af çocuk cinsel istismarına/tecavüze iştirak edenleri, azmettirenleri, suçun işlenmesine yardım ve yataklık edenleri de kapsayacak ve bunlar hakkındaki tüm kamu davaları da düşecektir.”

 

“İSTİSMARI MEŞRULAŞTIRMA GİRİŞİMİDİR”

 

Bu konudaki en önemli ve olası tehlikenin Anayasa Mahkemesi’nin, evlilik tarihi, mağdurun yaşı, taraflar arasındaki yaş farkı, olay tarihinde evli olmamak gibi koşulları iptal etmesi olduğuna dikkat çekilerek “Af girişimlerini gündemde tutmak, “evlilik” adı altında 15 yaş altındaki çocukların cinsel istismarını ve tecavüzü, toplum ve yargı nezdinde meşrulaştırma girişimidir.” denildi.

 

“CİNSEL İSTİSMARA EVLİLİK AFFI”

 

 “Cinsel istismara evlilik affı” konusunun gündeme getirildiği 2016 yılından beri cinsel istismar davalarında “mağdur şikâyetinden vazgeçti”, “birbirlerini seviyorlar”, “ailelerin rızası var”, “evlendiler” gibi gerekçelerle beraat kararlarının arttığı hatırlatılarak, af söylentisinin gündemde tutulmasının bile; devam eden davalarda beraat kararlarının verilmesine neden olduğuna, kadın ve kız çocuklarının aleyhine işleyen fiili bir hukuk sistemi yaratıldığına dikkat çekildi. Bu af tasarısıyla, birçok istismar olayının üzerinin yargıya bile taşınmadan, istismar faili ile aile arasında gerçekleşen evlilik pazarlıkları ile örtüldüğüne vurgu yapıldı.

 

DEVLET ÇOCUKLARI İSTİSMARDAN KORUMALI

 

Çocukları cinsel istismardan korumak için Devlete ve tüm ilgililere sorumlulukları hatırlatılarak istismarı önlemek için yapılacaklar şu şekilde sıralandı: “Çocukların cinsel istismara maruz kaldığı şartları ortadan kaldırmak, koruyucu ve önleyici hizmetleri kurumsallaştırmaktır. İstismar faillerini ve onlara yardım ve yataklık edenleri affetmek/cezasız bırakmak, bu suçların teşvik edilmesi demektir; başka çocukların istismarına zemin hazırlamaktır. Devlet faillere affı değil, çocukları cinsel istismardan koruyacak önlemleri hayata geçirmelidir.

 

ÇOCUK İSTİSMARINA GÖZ YUMANLAR CEZALANDIRILMALI

 

Çocuk yaşta, erken ve/veya zorla evlendirmeleri ve çocuk istismarını önlemesi gereken ama bunu yapmayan; aksine teşvik eden, kolaylaştıran ya da göz yuman tüm sorumluların cezalandırılmasına yönelik çağrı bir kez daha yenilerek, çocukları istismar eden ve buna göz yuman kişiler ile resmi otoritelerin özellikle cezalandırılması gerektiği söylendi.

 

BEŞ YILLIK EYLEM PLANI HAZIRLANMALI

 

Tüm bakanlıkların, meclis’teki muhalefet partilerinin, kadın, çocuk ve hak temelli çalışan tüm örgütlerin, akademinin ve ilgili meslek örgütlerinin katılımı ile beş yıllık bir Çocuk Yaşta, Erken ve/veya Zorla Evliliklerle Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı çıkartılması gerektiği ifade edilerek daha önce çıkartılan planların uygulanması ve ilgili tüm kamu kurumlarının bu planların hayata geçirilmesi konusunda yeterli bütçe ve insan kaynağı tahsis etmesinin sağlanması gerektiği belirtildi.

 

“BIRAKIN ÇOCUKLAR ÇOCUKLUKLARINI YAŞASIN”

 

Herkesi çocukların hayatını karartacak bu insan ve çocuk hakları ihlalini durdurmaya çağıran TCK 103 Çocuk İstismarı Affına Karşı Kadın Platformu, çağrısına şu ifadelerle son verdi: “Çocukların yaşama, oyun oynama, eğitim alma, sağlıklı yetişme, iş ve meslek sahibi olma, kendini geliştirme, özgür hareket etme, geleceği üzerinde söz sahibi olma ve korunma haklarını ortadan kaldırmaya yönelik tüm girişimler derhal durdurulmalıdır! Bırakın çocuklar bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan sağlıklı büyüsün, çocukluklarını yaşasın! #ÇocukİstismarınınAffıOlmaz”

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10