UETS yayıncılar için zorunlu oldu

Türkiye'de yaşanan dijital dönüşüme öncülük ederek ve milli ekonomiye katkı sunmak amacıyla e-tebligat işlemlerini güvenli ve hızlı bir şekilde yürütmek için PTT, Ulusal Elektronik Tebligat S

20.06.2020 10:25:00 0
UETS yayıncılar için zorunlu oldu

 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)  ise Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nin 1 Ocak 2019 itibariyle yürürlüğü girdiğini hatırlatarak yayıncılar için bir uyarı yayınladı. Bu uyarıda “Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’ni aktif hale getirmeyen yayıncılara idari yaptırımlar uygulanabilir. 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeyle radyo ve televizyon kuruluşlarına yapılacak tebligatların Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) üzerinden yapılması zorunlu hale geldi. Bu kapsamda yayıncı kuruluşların PTT’ye başvurarak UETS sistemine özgü elektronik tebligat adreslerini aktif hale getirmeleri gerekiyor.” denildi.

 

MAĞDURİYET YAŞANMASIN

 

RTÜK, tebligatların artık UETS üzerinden yapılacağını ilan ederek yayıncı kuruluşları mağduriyet yaşamamaları için tedbir almaları konusunda uyardı. Buna kapsamda UETS sistemlerini aktif hale getirmeyen radyo ve televizyonlara idari yaptırım uygulanacağını bildirdi. RTÜK’ün duyurusunda şu ifadeler yer aldı: “Takip eden süreçte yapılacak tebligatlar nedeniyle mağduriyet yaşanmaması ve olası bir idari yaptırım ile karşı karşıya kalınmaması adına tüm medya hizmet sağlayıcı kuruluşların UETS'ye özgü elektronik tebligat adreslerini tebligat almaya imkân sağlayacak şekilde ivedi olarak aktif hale getirmeleri gerekmektedir.”

 

UETS NEDİR?

 

Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi 6 Haziran 2018 tarihinde yayınlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliği kapsamında, elektronik tebligat işlemlerini yürütmek amacıyla PTT A.Ş tarafından kuruldu ve PTT tarafından işletilerek güvenliği sağlanıyor. Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nin (UETS)  kamu kurumlarının ve vatandaşlarının işlerinin kolaylaştırıldığı belirtilerek “Hayatın her alanında milletimizin refahı için çalışan Şirketimiz, elektronik tebligat yönetmeliği kapsamında e tebligat işlemlerini güvenli ve hızlı bir şekilde yürütmek amacıyla Ulusal Elektronik Tebligat Sistemini kurarak kamu kurumları ve vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştırıyor. Ulusal Elektronik Tebligat sistemi ile tebligat işlemleri saniyeler içerisinde gerçekleştirilirken aynı zamanda kişisel verilerin korunması ve bilgi güvenliği de sağlanıyor. Elektronik Tebligat sistemi ile yapılan tebligatlar kağıt, zaman ve enerji tasarrufu sağladığı için ülkemizin doğal kaynakları da korunmuş oluyor.” denildi.

 

FAYDALANMAK ÇOK KOLAY

 

Ulusal Elektronik Tebligat sisteminden faydalanmanın kolaylığından bahsedilen açıklamada bu sistemin nasıl kullanılacağına dair ise “Gerçek Kişi E-Tebligat hesabı açma işlemi, www.etebligat.gov.tr adresinden mobil imza veya elektronik imza ile online başvuru yoluyla veya kimlikle birlikte herhangi bir PTT iş yerine gidilerek gerçekleştirilebiliyor. Başvuru formunun doldurulmasının ardından, Yeni Müşteri kaydı açılıyor ve müşteri bilgileri ilgili alanlara giriliyor. Hesap sahibinin cep telefonuna gönderilen Doğrulama kodu onaylandıktan sonra kayıt işlemi tamamlanmış oluyor. Onaylama işleminin ardından alıcı sözleşmesi müşteriye bilgilendirme amaçlı veriliyor ve hesap aktif hale geliyor.” ifadelerine yer verildi.

 

BİR TIK UZAĞINIZDA

 

Ulusal Elektronik Tebligat hesabına nasıl giriş yapılacağı ise şöyle anlatıldı: “ptt.etebligat.gov.tr adresinden T.C. Kimlik No, E-Devlet Şifresi,  E imza ve Mobil İmza ile giriş yapılabiliyor. Ayrıca e-tebligat hesabı için ihtiyaç halinde ptt.etebligat.gov.tr adresi üzerinden veya PTT merkezlerinden ek arşiv alanı satın alınabiliyor. Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi ile adınıza gelen tebligatlar bir tık uzağınızda.”

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10