Tekirdağ'lı avukatlarından baro başkanlarına tam destek

60 Baro Başkanı'nın Ankara'ya girişlerini engellemek için yapılan polis müdahalesine tepki ve müdahale sonrası başlatılan oturma eylemi ile ilgili Tekirdağ Barosu'ndan açıklama geldi. Basın

Tekirdağ 22.06.2020 17:44:00 0
Tekirdağ

 

 

Barolar ve meslek örgütlerinin seçim sisteminin değiştirilmesine yönelik yasa teklifi hazırlığına tepki olarak 19 Haziran’da eş zamanlı başlatılan ‘Savunma Yürüyüşü’nde dün Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci’nin de arasında olduğu 60 Baro Başkanı Ankara girişinde polis müdahalesi ile karşılaştı. Ankara’ya girişlerine izin verilmeyen Baro Başkanlarına yapılan müdahaleye sosyal medyada ve siyasiler tarafından tepki gösterilirken, Tekirdağ Barosu Başkan Yardımcısı ve avukatlar Tekirdağ Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

 

GÜRCÜN: BU HUKUKSUZLUK İLE VAR GÜCÜMÜZLE MÜCADELE EDECEĞİZ

 

Basın açıklamasına başlamadan önce da Tekirdağ Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Egemen Gürcün, yaşananlar nedeniyle olağanüstü olarak toplanarak bu açıklamayı yapma gerekliliği hissettiklerini ifade ederek “Bugün Türkiye’de hukuksuzluk bir kez daha görülmüş oldu. Biz bu hukuksuzluk ile mücadele etmek için var olduğumuzu buradan bir kez daha tüm kamuoyuna bildiriyoruz.” dedi.

 

“HUKUK DEVLETİ OLMAKTAN HIZLICA ÇIKIYORUZ”

 

Tekirdağ Barosu Yönetim Kurulu adına hazırlanan basın açıklamasını Tekirdağ Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Egemen Gürcün okudu. Gürcün, “Tekirdağ Baro Başkanı Avukat Sedat Tekneci’nin de aralarında bulunduğu 60 Baro Başkanının Ankara’ya yürüyüşünün durdurulması ve Ankara’ya girişlerine engel olunması, demokratik bir hukuk devleti olduğunu anayasa ile teminat altına almış Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne asla kabul edilemeyecek keyfi bir uygulamadır. Bu engellemeler ve baskılar Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl hızla hukuk devleti olmaktan çıktığının çok açık bir göstergesidir. Yaşananlar ülkemiz adına çok endişe vericidir ve durumu kaygıyla takip ediyoruz.” dedi.

 

“OYSA ADALET, DOĞRU TEKTİR BÖLÜNEMEZ”

 

Avukatlar olarak siyasi iktidarın temsilcisi olmamak ve hukukun üstünlüğünü korumak adına yürüdüklerini ifade eden Gürcün, “Biz avukatlar neden yürüyoruz? Hepinizin bildiği gibi Cuma günü Türkiye’nin çeşitli yerlerinden Baro Başkanları, yönetimleri ve avukatları yürüyerek Ankara’ya varma eylemini başlatmışlardır. Şimdi soruyoruz; biz neden yürüyoruz? Siyasi iktidarın temsilcisi olmamak için, bağımsız savunmayı serbestçe temsil etmek için yürüyoruz. Üstün bir hukuk olmasın hukukun üstünlüğü olsun diye yürüyoruz. Hukuku devletin elinde rast gele savurduğu kılıç olsun diye değil bağımsız ve tarafsız yargıyı tesis etmesi için hukuk devleti için yürüyoruz. Doğruluk için adalet için yürüyoruz. Çoklu baro her siyasi iradeye göre baro kurulmasına, her baroya göre ayrı adalet tesis edilmesine sebep olur. Oysa adalet, doğru tektir bölünemez.” diye devam etti.

 

“BAROLAR VE AVUKATLAR BAĞIMSIZ, SERBEST OLMALIDIRLAR”

 

Demokrasinin en basit tanımıyla çoğunluğun sesi olduğunun altını çizen Gürcün açıklamaya şöyle devam etti: “Yine unutmamak gerekir ki seçimlerimiz gelip geçici olduğu gibi siyasi iktidarlar da gelip geçicidir. İşte tam da bu sebeple savunma, barolar ve avukatlar bağımsız, serbest olmalıdırlar. Demokrasi en basit tanımıyla çoğunluğun sesidir.  Bırakın çoğunluğu 80 Baronun 80 Başkanı da çoklu baroya karşıdır. Öyleyse neden hala çoklu baro konusunda ısrar edilmektedir? Bu ısrarı anlamak mümkün değildir.”

 

 “TEKİRDAĞ BAROSU AVUKATLARI OLARAK OTURMA EYLEMİNİ DESTEKLİYORUZ”

 

50 yıldan uzun bir süredir yürürlükte olan Avukatlık Kanunu ile Baro başkanı ve yönetim kurulunun en demokratik şekilde yönetime gelmekte olduğunu vurgulayan Gürcün açıklamayı şu ifadeler ile sonlandırdı: “Nispi temsil sistemi baroları etkin olmaktan çıkaracak, insan hak ve özgürlüklerinin savunulmasında baroları işlevsiz hale getirecektir. Bu sebeple nispi temsil sistemine karşıyız. Avukatlık Kanunun 76.maddesi ile biz avukatlara yüklenen hukukun üstünlüğünü sağlama görevini layıkıyla yerine getirmek için haklı ve hukuki mücadelemizi sonuna kadar vereceğimizi, Baro Başkanımızın da içinde bulunduğu 60 baro başkanının başlattığı oturma eylemine Tekirdağ Barosu avukatları olarak destek verdiğimizi ve gerekirse yanlarına katılabileceğimizi saygıyla bildiririz.”

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10