Düğün salonu işletmecilerinin beklediği genelge geldi

Evlenecek çiftlerin, düğün salonu işletmecilerinin beklediği "Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler" genelgesi 81 il valiliğine gönderildi. Buna göre, mümkün olduğunca kısa sürede ve aç

24.06.2020 15:06:00 0
Düğün salonu işletmecilerinin beklediği genelge geldi

Koronavirüs salgınında bulaşma ve yayılma riskini önlemek amacıyla İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından düğün, toplantı, nikah gibi toplu katılımlı organizasyonlar iptal edilmişti. Normalleşme süreci ile birlikte nikah salonları kontrollü bir şekilde yeniden faaliyete geçmiş, düğün salonları için ise 1 Temmuz tarihi verilmişti. Evlenecek çiftleri düğün salonu işletmecileri 1 Temmuz’da yeniden faaliyete geçecek salonlar için bakanlıktan alınacak tedbirler için genelgeyi bekliyordu. O genelge dün 81 ilin valiliğine gönderildi.

 

MÜMKÜN OLDUKÇA AÇIK HAVADA YAPILACAK

 

1 Temmuz itibariyle açılacak düğün salonlarında uygulanacak tedbirler Genelgede şu şekilde belirtildi: Düğünler, bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün oldukça açık havada yapılacak ve süre kısa tutulacak. Düğünlerin yapılacağı mekânların işletmecileri veya sorumluları tarafından genel kullanım alanlarına ve oturma düzenine ilişkin mesafe planı hazırlanacak. Düğün mekânının misafir kapasitesi mesafe planına göre belirlenecek. Bu kapasiteye uygun sayıda misafir kabul edilecek ve kapasite bilgisi düğün mekânının girişinde görülebilir bir yere asılacak. Hazırlanan plan çerçevesinde mekânın girişlerinde ve sıra oluşabilecek her noktada mesafeyi sağlamaya yardımcı yer işaretlemeleri yapılacak. Temizlik, maske ve mesafe kuralları ile uyulması gereken diğer kurallara ilişkin bilgilendirme afişleri düğün yapılacak mekânların girişlerine ve içerisinde uygun yerlere asılacak.

 

HER MASADA DEZENFEKTAN BULUNDURULACAK

 

Misafirlerin girişlerde mutlaka ateş ölçümleri yapılacak. 38 dereceden den yüksek olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanacak. Ateş ölçen personel veya sorumlu tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanacak. Düğün mekânlarının girişlerinde ve ortak kullanım alanlarında el antiseptiği veya dezenfektan bulundurulacak. Teması mümkün olduğunca azaltabilmek için bunların mümkünse fotoselli olmaları ve misafirlerin ellerini dezenfektan ya da el antiseptiği ile temizlemelerinden sonra içeri girişleri sağlanacak. Her masada yeterli sayıda en az yüzde 70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulacak.

 

MASKE TAKMAK ZORUNLU OLACAK

 

Düğün yapılacak mekânlara maske takılarak girilecek, işletme sahiplerince girişlerde yeterli miktarda maske bulundurulacak. Maskesiz misafirlere girişte maske dağıtılacak. Ayrıca maskelerin düğün sürecinde de takılması (gelin, damat, nikâh memuru ve şahitler dâhil olmak üzere) sağlanacak. Gelin ve damadın bekleme odaları gibi alanlar için mümkünse doğal havalandırması olan (pencereli) odalar tercih edilecek.

 

YEMEKLİ DÜĞÜNLER NASIL OLACAK

 

Düğün esnasında veya akabinde yemek ikramı olması durumunda 30 Mayıs tarihinde valiliklere gönderilen genelge hükümlerine ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Covid-19 kapsamında Restoran, Lokanta, Kafe, Pastane, Börekçi, Tatlıcı ve İçerisinde Yeme-İçme Hizmeti Sunan İşletmelerde Alınması Gereken Önlemler”e uyulacak.

 

SANDALYE ARALARI 1,5 METRE OLACAK

 

Misafirlerin oturma düzeni masalar arası en az 1,5 metre, sandalyeler arası 60 santimetre olacak şekilde düzenlenecek. Mesafe ve oturma düzeni kuralları, aynı evde oturan çekirdek aileden olan misafir grubu için uygulanmayacak.

 

KARŞILAMA VE UĞURLAMA YAPILMAYACAK

 

Düğünlerde karşılama, uğurlama ve takı merasiminde tokalaşma ya da kucaklama/sarılma yapılmayacak, mesafe korunacak. Takı merasimi, hediyelerin düğün mekânının uygun bir yerinde bulundurulacak sandık vb. bir toplama kutusuna konulması şeklinde yapılacak.

 

TOPLU FOTOĞRAF ÇEKİMLERİ YAPILMAYACAK

 

Toplu fotoğraf çekimleri yapılmayacak. Fotoğraf çekimi ve pasta kesimi esnasında gelin ve damat hariç mesafe kurallarına uyulacak. Ancak maske kullanmak ve mesafe kuralına uymak kaydıyla misafirler gelin ve damatla bireysel fotoğraf çekimi yapabilecek.

 

GELİN DAMAT DIŞINDA DANS EDİLMEYECEK

 

Düğün yapılacak mekânlarda, kişiler arasında temasa neden olabilecek ya da mesafe kuralına aykırılık oluşturulacak oyun, dans, halay ya da gösteri gelin ve damat haricinde yapılmayacak. Sadece misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını canlı müzik de dâhil olmak üzere yapılabilecek.

 

TEK KULLANIMLIK BARDAK VE TABAK KULLANILACAK

 

Düğün mekânlarında bulunan kantin ya da kafeteryalarda temizlik, maske kullanımı ve mesafenin korunması ile ilgili tedbirlere uyulacak, buralarda tek kullanımlık bardak, tabak vb. malzemeler kullanılacak. Bu hizmetlerin sunumu sırasında Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Covid-19 Kapsamında Büfe, Kantin ve Bayilerde Alınması Gereken Önlemler”e uyulacak. Genel kullanım alanlarına atık kutuları konulacak, bu kutuların sadece maske, eldiven gibi malzemeler için kullanılacağı belirtilecek ve bu atıklar imha edilirken diğer atıklarla birleştirilmeyecek.

 

DÜĞÜN SERVİSLERİNDE ALINACAK TEDBİRLER

 

Davetlileri düğün yapılacak mekânlara taşıyacak otobüs veya minibüslerde Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Covid-19 Kapsamında Personel Servis Araçlarıyla İlgili Alınması Gereken Önlemler”e uyulacak. Park hizmetinin verilmesi halinde araçta temas edilen her nokta kapı kolu, direksiyon, vites vb gibi temizlendikten sonra araç misafire teslim edilecek. Asansörlerin kullanımı sınırlandırılacak, kapasitesinin üçte biri sayıda kişinin binmesine izin verilecek ve bu sayı asansör girişinde belirtilecek. Asansör içerisinde mesafeyi korumak amacıyla kişilerin durması gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenecek.

 

DÜĞÜNLER HANGİ MEKANLARDA YAPILACAK?

 

Kapalı Alanlarda Yapılacak Düğünler; Kapalı alanlarda yapılacak düğünlerde mekânın sağlıklı havalandırılması için iki düğün arasında en az 1 saatlik zaman bırakılacak. Bu süre zarfında şartlara göre kapı,pencere açılarak veya merkezi sistemlerle doğal hava sirkülasyonu sağlanacak. Düğün yapılacak kapalı mekânlarda bulunan çocuk oyun alanları kullanılmayacak.

 

AÇIK, KIR, BAHÇE VB. YERLERDE YAPILACAK DÜĞÜNLER

 

Açık mekânlarda bulunan çocuk oyun alanlarındaki sık dokunulan yüzeylerin temizlik ve dezenfeksiyonu sağlanacak. Ulaşılabilir alanlarda el antiseptiği bulundurulacak. Koronavirüs bulaşma riskini artıracağı için 1 metreden yakın temas gerektiren aktiviteler yapılmayacak.

 

DÜĞÜN SAHİPLERİNDEN TAAHHÜTNAME ALINACAK

 

Düğün sahiplerine düğün yapılacağına dair bildirimde bulunurken genelge hükümleri tebliğ edilecek. Aynı zamanda düğün sahiplerinden genelge hükümlerine uyulacağına ilişkin taahhütname alınacak. Yemek verilmesi durumunda tek kullanımlık çatal, kaşık, tabak vb. gibi ürünler tercih edilecek. Düğün Esnasında veya Akabinde Kokteyl vb. etkinlik olması kokteyl vb. masaları arası en az 1,5 metre olacak şekilde düzenlenecek. Her masada yeterli sayıda en az yüzde 70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulacak.

 

AÇIK BÜFE UYGULAMASI TEDBİRLERİ

 

“Açık Büfe” uygulanması durumunda, büfede bulunan yiyeceklerin misafirler tarafından alınmasını ve misafirlerin yiyeceklerle temas kurmalarını engelleyici bir cam siperlik bulundurulacak. İstenen yiyeceklerin önlemler dâhilinde bir görevli tarafından misafirlere verilmesi sağlanacak. Ortak kullanımda olan çay/kahve makinası, sebil, içecek makinası ve benzeri cihazların personel vasıtasıyla kullanımına müsaade edilecek.

 

GELİN ALMA YAPILACAK MI?

 

Genelgenin son kısmında nişan, gelin alma, kına, sünnet düğünü vb. etkinliklerde de belirtilen kural ve esaslara uygun hareket edilmesi sağlanacağı ifade edilerek “Bu kapsamda; valilik ve kaymakamlıklarca düğün yapılacak mekânların faaliyetlerini yukarıda belirtilen kurallara göre sürdürmeleri için Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, ilgili Bakanlıklar ile yetkili kamu kurum ve kuruluşlarının yaptığı veya yapacağı tüm düzenlemeler takip edilecek. Uygulamanın gözden geçirilerek gerekli hallerde güncellenmesi ve Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 ve 72’nci maddeleri uyarınca gerekli kararlar alınacak. Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek. Aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.” denildi.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10