Aylar sonra camiler de açıldı

Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında cemaatle birlikte namaz kılınması bir süre yasaklanmıştı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın açıklamasının ardından camilerde cemaatle 5 va

Çerkezköy 24.06.2020 14:52:00 0
Aylar sonra camiler de açıldı

Koronavirüs ile mücadelede kapsamında toplu ibadetlere kapatılan camilerde, normalleşme sürecinin ardından cemaatle ilk vakit namazları kılındı.

 

DİYANET İŞLERİ AÇIKLAMA YAPMIŞTI

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de görülen koronavirüs salgınında normalleşme adımları Haziran başında atıldı. Kademeli olarak devam eden normalleşme takviminde bazı camiler ikindi ve Cuma namazlarında cemaatle ibadete açılmıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 24 Haziran Çarşamba gününden itibaren tüm vakit namazlarının camilerde kılınacağını ifade etmişti.

 

TOPLANTI YAPILDI

 

Çerkezköy İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban başkanlığında toplanarak Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından alınan kararlar ile Camii ve Mescitlerde Cemaatle İbadet Edilmesinde uyulacak tedbirler görüşüldü. Buna göre cami ve mescitlerde beş vakit olarak cemaatle ibadet edilmesi ile ilgili bakanlıkların belirlediği tedbirler karara bağlandı.  Bu çerçevede Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu şu kararları aldı: “Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından belirlenen “Cami ve İbadethanelerde Alınacak Önlemler” ile ilgi Genelgede belirtilen tedbirlere riayet edilmesi kaydıyla, 24.06.2020 tarihinden itibaren cami ve mescitlerde beş vakit olarak cemaatle ibadet edilebilmesi, İçişleri Bakanlığının 22.05.2020 tarihli ve 8357 sayılı Genelgesinde yeterli bahçesi/avlusu/açık alanı bulunan camilerde dış mekanlarda kılınabileceği belirtilen Cuma Namazlarının ise hava durumuna (yağışlı olması, aşırı sıcak vs.) bağlı olarak temizlik, maske ve mesafe başta olmak üzere ilgili kurallara uyulmak kaydıyla İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararlarıyla Cami içerisinde de kılınabilmesi, kararlaştırılmıştır.” Toplantıda gerekli tedbirlerin alınması ve mağduriyete sebep verilmemesi adına İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca alınan tüm kararların Çerkezköy’de aynen uygulanmasına oy birliği ile karar verildi.

 

CEMAATE AÇILDI

 

Koronavirüs ile mücadele kapsamında, toplu ibadete kapatılan camiler; Cuma, öğle ve ikindi namazlarının ardından, sabah, akşam ve yatsı namazları için de cemaate açıldı. Çerkezköy'de tüm camilerde ilk sabah namazına maske ve kişisel seccadeleri ile gelen vatandaşlar, cami girişindeki dezenfektandan kullanarak cemaate katıldı.

 

"İBADET ETMEYİ ÖZLEDİK"

 

Cami imamı namazdan önce vatandaşları, safların sosyal mesafeye uygun oluşturulması ve namaz sırasında maskelerinin takılı olması konusunda uyardı. Cami içerisinde şeritlerle belirlenen yerlere seccadelerini seren vatandaşlar, sosyal mesafeyi koruyarak namazı kıldı. Yanlarında seccade ve maske bulunmayan kişilere, cami görevlilerince maske ve seccade verildi. Namaz sonrası camiden çıkanlar, uzun süredir camide ibadet etmeyi özlediklerini ve camilerin açılmasından çok mutlu olduklarını dile getirdi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10