Talep çok alabilen yok

Koronavirüs salgını nedeniyle yaşanılan bu zor süreçte hem esnafın hem vatandaşın ihtiyaçlarını karşılayabilmesi amacıyla devlet tarafından Sosyal Hayatı Destek Paketi açıklanmıştı. Her

Çerkezköy 28.06.2020 15:45:00 0
Talep çok alabilen yok

 

Çerkezköy Haber Gazetesi olarak mobilya, beyaz eşya, elektronik vb. ürünlerin satışlarını yapan esnafların kredinin nasıl kullanılacağını, vatandaşların bu desteklemeden yararlanmaya nasıl baktığı hakkında görüşlerini aldık.

 

30 BİN LİRAYA KADAR KREDİ KULLANILIYOR

 

4 kamu bankası tarafından verilecek bu destek kredileri ile vatandaşlar; mobilya, elektronik, beyaz eşya, ev boya-seramik-kapı ve pencere sistemleri, ev tekstil, çeyiz ve bisiklet sektörlerinde yerli üretim yapan firmalardan alışveriş yapabilecek. Böylece yerli üretim yapan firmalar desteklenecek diğer yandan da vatandaşların sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya destek olunacak. Destek paketi ile alışveriş yapan vatandaşlar asgari 3 bin TL, azami 30 bin TL kredi tutarı ile 6 ay ödemesiz azami 60 ay vade, aylık yüzde 0,55 faiz oranı ile kredi kullanabilecek.

 

BİLİR: DESTEK PAKETİ İNSANLARI ALIŞVERİŞE YÖNELTTİ

 

Çerkezköy’de uzun yıllardır Aksoylar Mobilya olarak ticaret yaptıklarını belirten Mağaza Müdürü Aytekin Bilir, salgın nedeniyle bozulan işlerinin son bir aydır düzelmeye başladığını belirtti. Salgın sürecinin hafiflemeye başlaması ve normalleşmeye geçilmesiyle yavaş yavaş işlerin toparlandığını kaydeden Aytekin Bilir, son iki haftadır uygulamaya konulan devlet destekli 60 aya varan 6 ay ödemesiz kredi desteği ile insanların biraz daha alışverişe yöneldiğini ifade etti. Bilir, destek paketinin ilk açıklandığı zaman kredilerin verilmesi ile ilgili bir belirsizlik yaşandığını ama şuan bu belirsizliğin giderildiğini söyledi.

 

“AMA HERKESE DE ÇIKMAYABİLİYOR”

 

Destek kredisi ile ilgili bilgi veren Bilir, şunları söyledi: “Bankalarla görüştük. Bu kredi en az 3 en fazla 30 bin TL oluyor. Şuan bu kredileri kullanma durumu şöyle oluyor; müşteriler burada mobilya, beyaz eşya ne ihtiyaçları varsa beğeniyorlar. Bizde bu ürünlere mali değeri olmayan ürün bedelini gösteren proforma fatura hazırlıyoruz. Bu faturayı müşteri kredi desteği veren bankaya giderek başvuru yapıyorlar. Daha sonra banka şartlara göre başvuruları değerlendiriyor. Ama herkese de çıkmayabiliyor. Bankalar uygun gördüğü kişilerin başvurularını kabul ettikten sonra faturada belirtilen tutardaki parayı mağazanın hesabına geçiyorlar. Bizde daha sonra müşteriyle gerekli işlemleri hallediyoruz.”

 

“FİYATLARDA BİR ARTIŞ YAŞANMADI”

 

Kredi desteğine taleplerin son iki haftadır hızlandığını ifade eden Bilir, şöyle devam etti: “Kredi başvurularının süresi çok uzun sürmüyor. Ortalama 2 gün içinde sonuçlanıyor. Kredi faiz oranları çok yüksekti. Bu desteklerde faiz oranları düşürüldü. Oranlar 0,82 il 0,55 arasında değişiyor. Vatandaş bizden taksitle eşya almaya kalksa 12 aya kadar taksit yapabilecek. Ama bankalar bunu 60 aya kadar düşük faizle ödüyor. Bu kredi desteği bizim için iyi oldu. Bütün dünya zor bir süreçten geçiyor. Mağazamızda ürünlerin taksitli fiyatı ve peşin fiyatı fark gösteriyor. Biz bankaya ürünlerin peşin fiyatı üzerinden proforma fatura kesiyoruz. Bu destek kredisi başladığı için ürünlerimizin fiyatlarında bir artış yaşanmadı. Zaten bu süreçte piyasanın durumu belli. Kimsenin böyle bir artış yapacağını düşünmüyorum. Devlette evlenecek kişilere böyle bir imkan sağladı.”

 

BAYRAKTARÇ: DESTEK PAKETLERİNİ ÖNERİYORUZ

 

Gürsoy Mobilya olarak 30 yıla yakın Çerkezköy'de faaliyet gösterdiklerini ifade eden mağaza sorumlusu Harun Bayraktar, koronavirüs başladıktan sonra elden taksit satışlarını durduklarını söyledi. Harun Bayraktar, mağazaya gelen müşterilerine özellikle bu faiz oranları düştükten sonra elden taksit yapamadıkları için kamu bankalarında çok düşük oranlarda, belli süre ödememe gibi seçeneklerin olduğunu önerdiklerini belirterek, “Bugüne kadar tüketici kredisi kullanan bir müşterimiz oldu. Onun dışında şöyle bir şey var; söylediğimiz müşterilerin çoğunluğu bankaya gitmek istemiyor. Bu konuda müşteride bir çekingenlik var. Biz taksit gecikmesinde veya herhangi bir durumda bir yaptırım uygulamadığımız için müşteriler elden taksitli alışverişi daha çok tercih ediyorlar.” dedi.

 

“SÜREÇTEKİ BELİRSİZLİK HALA VARLIĞINI SÜRDÜRÜYOR”

 

Bayraktar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son dönem özellikle ekonomik krizin Türkiye'de daha belirgin, Çerkezköy bence Türkiye'nin bir fotoğrafıdır. Çerkezköy neyse bence Türkiye'nin geneli böyle diye bakıyorum. Mart ayında başlayan salgınla beraber taksitlerimiz düşüş yaşandı. Bu nedenle elden taksitli satışı durdurmak zorunda kaldık. Bu süreçteki belirsizlik normalleşmeye geçilse de hala varlığını sürdürüyor. Destek kredisi kullandırma durumu ise şöyle oldu; müşterimiz mağazada beğendiği ürünler için bizden mali değeri olmayan ürünlerin fiyatlarını gösteren proforma fatura ile bankaya başvurdu. Daha sonra müşteri kredi için uygun bulunursa talep edilen tutar banka tarafından mağazanın hesabına yatırılıyor.” 

 

“KAMPANYA BENCE PİYASALAR İÇİN İYİ OLACAK”

 

“Bu başlatılan kampanya bence piyasalar için iyi olacak” diyen Bayraktar, “Ama insanların ya kredi kartından ya başka ev kredisi var. Bu nedenle bu duruma 'bana vermezler' algısıyla bakıyorlar. Elden taksitle ürün aldığında müşteri daha fazla ödüyor. Ama bankaya düşük faiz oranıyla daha çok vadeyle ödeme yapabiliyor. Biz bu kampanyadan yararlanacak müşterilerimize ürünlerin peşin fiyatı üzerinden faturalandırma yapıyoruz.” dedi.

 

BİLGİÇ: DESTEK KREDİSİNE MÜTHİŞ BİR İSTEK VAR

 

Büyük Mağaza Limited Şirketi ortaklarından Aysun Bilgiç ise 30 yıldır Çerkezköy'de esnaflık yaptıklarını ve koronavirüs salgını döneminde zorlu bir süreç yaşadıklarını dile getirdi. Bu süreçte insanların alışverişe gelmediklerini ve paralarını alamadıkları için de taksitlerini ödeyemediklerini söyledi. Bu süreci mağazalarını yenileyerek değerlendirdiklerini ve Çerkezköy'e farklı bir yüzle bakmak istediklerini ifade eden Aysun Bilgiç, bu süreçteki iş yokluğunu bu şekilde değerlendirdiklerini kaydetti. Açıklanan destek paketiyle ilgili Çerkezköy’deki talepleri değerlendiren Bilgiç, “Devletimiz krediler verdi. Son süreçte verilen 60 aylık beyaz eşya, yerli malı, mobilya üzerine olan kampanyalarda biraz sıkıntı var. İnsanlar talep ediyorlar. Müthiş bir istek var.” dedi.

 

“5 MÜŞTERİMDEN BİR TANESİNE ÇIKTI”

 

“Ama bankalardan bu kredileri alabilmeleri o kadar kolay olmuyor. Alamıyorlar.” diyerek sürecin aslında göründüğü kadar kolay işlemediğini belirten Bilgiç şöyle devam etti: “Bir defa ufak çaplı da olsa bir krediniz varsa ikinci bir kredi olarak bu kredi verilmiyor. Devlet bankaları olduğundan dolayı bir yoğunluk var. Fakat oradaki süreç ağır işliyor. Dolayısıyla sonuca ulaşmak çok zor. Örneğin bu kredi kampanyası başladığında bankalarla görüştüm. Mali değeri olmayan ürün bedelini gösteren proforma faturamızı hazırlayıp müşterilerimizi bankalara yönlendirdim. Bugüne kadar 5 müşterim bu krediden yararlanmak istedi ancak sadece bir tanesine çıktı.”

 

“ŞANSINIZI ZORLAYIN DİYORUM”

 

Bankaların kredi başvurularını değerlendirmesi hakkında ise Bilgiç şunları söyledi: “Krediye başvuranlarda halihazırda bir kredisi varsa, bu salgın sürecinde yarım çalışma yaptıysa kredi çıkmıyor. Çerkezköy'e baktığınızda neredeyse bütün fabrikalarda zaten yarım dönem çalıştı. Bu insanların zaten tam dönem çalışmayla ilintili bir evrak getirme şanları yok. Nasıl olacak. Zaten direk ret kararı çıkıyor. Asgari ücretliyseniz direk ret kararı çıkıyor. Asgari ücretin üzerine çıkmanız lazım. Verilecek kredi 3 bin lira ile 30 bin lira arası deniyor. Kimse 3 bin lirayı 36 ay, 48 ay taksit yapmaz. Gerçekte buna ihtiyaç duyacaklar yeni evlenecek çiftler, evini yenileyecek çiftlerdir. Bunlarda salgından dolayı yarım çalıştılar. Bu kesimi sildik. Daha önce kredisi olanlarda gitti. Nasıl olacak? Bir destek sağlanamayacak demiyorum ama şansınızı zorlayın diyorum.”

 

“KREDİLER BU SÜREÇ İÇİN İLAÇ AMA ALMAK ZOR”

 

Bu yapılan desteklerin piyasaya canlılık getireceğini düşündüklerini ifade eden Bilgiç, “Bu süreçte ilk beklentimiz bu yönde oldu. İnsanların daha rahat, zorlanmadan, mantık ölçülerinde kredi verileceğini düşündüm. Bu süreçte yarım maaş alan bir insana 'senin bir önceki ay maaş bordron yarım ben sana kredi veremem' dediğinde zaten olay bitiyor. Krediye ihtiyaç duymayan kimdir? Parası olmayan kişilerdir. Bankalar kişilerin başvurularını aile bütçesi olarak değerlendirmeli. Bu süreçte benim gözlediğim kadarıyla bankalarda; birde ev kredisi indirimleri var biliyorsunuz. 3 ile 30 bin liralık krediler bankacının gözünde bir ev kredisi ile kıyaslandığında düşük krediler. Onlarda zamanlarının büyük çoğunluğunu daha ziyade ev satışlarına harcamak istiyorlar gibi gözlemledim. Ama bu benim görüşüm. Bu krediler bu süreçte hepimiz için ilaç ama dediğim gibi alabilene. Almak biraz sıkıntı.” diye konuştu.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10