Sosyal mesafe ve maske kurallarıyla kapılarını açtılar

Tüm yurtta olduğu gibi Çerkezköy'de de 1 Temmuz itibarıyla yaklaşık 4 aylık bir sürenin ardından internet kafe ve oyun salonları, koronavirüs salgınından korunmak için belirlenen kurallara uygun olarak

Çerkezköy 5.07.2020 13:19:00 0
Sosyal mesafe ve maske kurallarıyla kapılarını açtılar

 

Yaklaşık 5 yıldır Çerkezköy’de Nefes İnternet Kafe’yi işlettiğini belirten Anıl Aydın, koronavirüs salgını nedeniyle uzun zamandır kapalı olan dükkanını Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun aldığı tedbirler çerçevesinde 1 Temmuz itibariyle yeniden hizmete açtığını söyledi. Anıl Aydın, salgın sürecinde yaşadıklarını şöyle anlattı: “16 Mart tarihinden itibaren kapalıydık. Yaklaşık 3,5 aylık bir süreçti. Bu süreçte ailem çalışıyordu. Onlar çalışmasa iyice sıkıntıya düşecektik. Kiralar geliyor. Dükkan kapalı olduğu halde burada çalışan kameralar ve serverler dolayısıyla elektrik faturası geldi. İçeceklerimiz bozuldu, tüketim tarihleri geçti. Bu tür zararlara uğradık. Bunun haricinde dükkanın açılmasını bekledik. İş aradık ama iş bulamadık. Çerkezköy’ün sanayi kenti olduğunu düşünüyorduk ama salgın nedeniyle bu süreçte işe alımlar da olmadı. Bunun yanında 4 aylık kira borçlarımız birikti. Bu borçları da annemin babamın çalıştığı parayla ödemek zorunda kaldık."

 

“MASALARIN ARASINA ŞEFFAF BRANDALAR KOYDUK”

 

1 Temmuz itibarıyla belirlenen tedbirlere uymak şartıyla internet kafe ve oyun salonlarının yeniden hizmete açılacağını duyduktan sonra açılış için hazırlıklarını 5 gün içerisinde tamamladığını ifade eden Aydın, “Bizim gibi işletmeler için yayımlanan genelgedeki tedbirleri yerine getirdik. Bunların en başında müşterilerin salona girmeleri için maske takma zorunluluğu geliyor. Gelen kişilerin ateşlerinin ölçülmesi zorunlu, dezenfektan kullanmak zorunlu. Ayrıca masaların arasında 1,5 metre sosyal mesafe olması lazım ve önlem arttırıcı olarak şeffaf, pleksi, branda gibi önlemler alınmak zorunda. Bende dükkanda yeniden bir masa düzeni yaptım. Masaların aralarını ayırdık, şeffaf brandalar koyduk. Bunların hepsi 5 günümü aldı.” diye konuştu.

 

“GENELGEYE UYGUN ŞEKİLDE MÜŞTERİLERİMİZİ ALIYORUZ”

 

Bütün bu önlemleri alarak 1 Temmuz’da internet kafesini yaklaşık 4 ayın ardından yeniden  hizmete açtığını kaydeden Aydın, “İlk gün bir yoğunluk vardı ama sonrasında aileler çocuklarını göndermek istemiyor. Kimisi açıldığımızı bilmiyor. Bazı müşterilerimiz de çalışıyorlar pek uğrayamıyorlar. Akşam saatlerinde normal bir yoğunluk oluyor. Ama eskisi kadar iyi iş yapamıyoruz. Saat 10.00 ile 23.00 arasında çalışıyorum. 12 yaşından küçükleri alamıyoruz. Akşam saat 8’den sonra ise 15 yaşından küçükleri alamıyoruz. Başlarda 18 yaşından küçükler alınmayacak diye bir duyum vardı. Onlardan korkmuştuk. Zaten bizim işletmemizi daha çok gençler tercih ediyor. Onlar da gelmezse iş yapamayız diye düşünmüştük. Daha sonra genelge yayınlandığında böyle bir şey olmadığını gördük. Şu anda genelgeye uygun şekilde müşterilerimizi alıyoruz.” dedi.

 

“EN AZINDAN KAPALI DEĞİLİZ”

 

Bu süreçte maddi ve manevi olarak sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Aydın sözlerini tamamlarken şunları söyledi: “Çünkü yüzlerce insanla karşılaşıyoruz burada. Biz de korkuyoruz virüs dolayısıyla. Ne kadar tedbir aslanda her şey olabiliyor. Şuan ki süreç güzel gidiyor gibi görünüyor. O yüzden mutluyum. En azından kapalı değiliz. Az kazansak da yine de paramızı çıkartmaya çalışıyoruz. İşlerin zamanla yoluna girebileceğini ve tüm internet kafecilerin de bu önlemleri aldığı sürece bir sıkıntı yaşamayacağını düşünüyorum.”

 

 

 

 

YÜCEL: MÜŞTERİNİN MASKE TAKMASI ZORUNLU

 

Game Max İnternet Kafe ortağı Gökhan Yücel, koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 100 gündür dükkanının kapalı olduğunu ifade etti. 4 aylık bu süreçte farklı bir iş aradığını ama bulamadığını ifade eden Yücel, “İl ilçe taşımacılık işleri aradım, SRC belgelerine başvurdum. Bu şekilde süreci atlatmaya çalıştık. 1 Temmuz’da yeniden açılacağımız duyurulduğunda genelgede belirtilen kurallara uymaya çalıştık. Dezenfekte, ateş ölçüm cihazı hazır ettik. Her gelen müşteriyi içeriye ölçüm yaparak alıyorum. Ateşi 37 ile 37,5 gibi risk durumunda olan müşterileri almıyorum kesinlikle. Müşterinin maske takması zorunlu, bu konuda uyarılarımı yapıyorum, maskesi olmayanı almıyorum. Masa aralarına branda koymadık ama sosyal mesafeye uygun bir şekilde oturma düzenini yaptık. Bir masa boş bir masa dolu olarak ayarladık. Kurallar gereği dükkanımızın yüzde 50’sini kullanabiliyoruz.” dedi.

 

 

 

 

“İLK GÜN İŞLERİMİZ İYİYDİ”

 

Bu sürecin her açıdan zorlu geçtiğini anlatan Yücel, “1 Temmuz’da bütün bu hazırlıkları tamamlayarak işletmemizi yeniden açtık. İlk gün işlerimiz iyiydi. Ama şimdi 9 bilgisayar açık saati 4 TL’den, günü kurtarmaya çalışıyoruz. Eskisi gibi iş yok artık. Genelde herkes virüsten korkar oldu. Genç yaş grubuna hitap ettiğimiz için aileleri de kendi çocukları için önlem almaya çalışıyorlar. Bu nedenle göndermek istemiyorlar. Öte yandan dükkan kiraları birikti yaklaşık 4 aylık birikmiş kiram var. Bu süreçte açıklanan destek kredisinden yararlandım ama o da evin kirası, kredi kartı borçları, çocuğun masrafları gibi ihtiyaçlara ancak yetti. Zaten bir darlığa girmiştik. Su, elektrik faturalı biliyorsunuz; 3 aya ortalama hesaplanarak geliyor. Hem evim için hem dükkan için normalin üzerinde faturalar geldi. Bu süreci atlatmak tek isteğimiz.” diyerek sözlerini bitirdi.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10