Kadın üreticilerin lavanta üretimine ilgisi arttı

Son yıllarda üretimi artan lavantanın Trakya'da hasadı sürüyor. Seracılık hayaliyle yola çıkan Çerkezköy'de yaşayan Hatice Kırım, Kırklareli Lüleburgaz'da bulunan arazisinde ekimini

Çerkezköy 6.07.2020 17:49:00 0
Kadın üreticilerin lavanta üretimine ilgisi arttı

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca üretimi desteklenen ve son yıllarda üretimi artan lavantanın Türkiye’de üretim alanları 10 bin dönümü geçiyor. Kıraç arazilerde yetişen ve susuz tarım için uygun olan lavantanın Trakya’da da bu yıl ekimi 2 bin 300 dekara ulaştı. Lavanta ıslahını 6 yıl önce Edirne'de başlatan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü (TTAE) verilerine göre, Trakya'da ekiliş alanları her geçen gün genişliyor. Trakya’da Haziran ayından bu yana hasat edilen lavantaya kadın üreticilerinde ilgisi arttı. Bu kapsam Çerkezköy’de bir beyaz eşya fabrikasında çalışan Hatice Kırım da Kırklareli’nde tarımla uğraşmaya karar verince Lüleburgaz ‘da bulunan 7 dönüm arazisinde lavanta üretiyor.

 

“KADINLARIN DAHA GÜZEL İŞLER YAPACAĞINI GÖSTERMEK İSTEDİM”

 

Trakya'da üretimi artan lavantaya, üreticilerin yanı sıra kadınların da ilgisi artıyor. Hem turizm hem de kozmetik ve parfüm sanayisi gibi birçok alanda kullanılan lavantanın ekimini yapan Çerkezköy’de bir beyaz eşya fabrikasında çalışan Hatice Kırım,  seracılık yapmak isterken araştırmaları sonucu lavanta üretmeye kara verdiğini belirterek “7 dönümlük arazimde lavanta üretmeye karar verdim. Seracılık düşünürken, lavantaya merakım oldu. Seracılık daha çok uğraştırmalı bir iş. Lavantayı inceledim ve buna karar verdim. Lavantacılık, ektiğin zaman 20- 30 yıl giden bir ürün. Lavantanın balı oluyor, yağı oluyor, kremi oluyor, ilacı oluyor, her şeyi oluyor. Zahmetsiz ve ektiğin zaman 30 yıl ürün alabiliyorsun mahsulünden. Hayalim lavantadan daha çok güzel verim almak. Kadınların daha güzel işler yapacağını ve nerelere gelebileceğini göstermek. Kadınların, bu tür işler ile uğraşması ve her işe yönelmesi istiyorum" lavantacılığa nasıl başladığını anlattı.

 

“LAVANTA KOKUSU DA ÇOK GÜZEL”

 

Rengi ile ekimi yapılan tarlaları mor renge bürüyen lavanta,  turizm açısından da önem taşıyor. Lavanta tarlasına gelerek bu güzelliği yerinde görmek istediğini ifade eden Dilara Tülmen (16) ise lavantayı çok sevdiği için her gün tarlaya gelerek fotoğraf çekim yaptığını belirtti. Tülmen, "Lavantayı çok seviyorum, hep geliyoruz buraya. Evde de zaten var lavanta kokusu da çok güzel. Ben zaten küçüklükten beri böyle tarla işlerinde büyüdüm. Bitkileri çok seviyorum. İnşallah büyüyünce de bu işlere atılırım" dedi.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10