Ergene Koruma Eylem Planı'nda sona yaklaşıldı

Trakya'nın uzun yıllardır en büyük çevre problemi olan Ergene Havzası kirliliğinin, temizlenip yeniden doğaya kazandırılmasını sağlayacak ve Trakya'daki kirliliği ortadan kaldıracak Ergene Havz

Tekirdağ 13.07.2020 13:34:00 0
Ergene Koruma Eylem Planı

 

 

Ergene Havzası Koruma Eylem Planının, Ergene Nehri'nin su kalitesini iyileştirmesi, rengini doğal haline dönüştürmesi ve bölgenin çehresini değiştirmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nın, Avrupa'nın en büyük çevre projelerinden olduğunu belirtmiş, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise gelecek yıl faaliyete geçecek proje ile sanayi kaynaklı atık sularının Ergene Nehri'ne değil Marmara Derin Deniz Deşarjı Projesi ile 4,5 kilometre açıktan Marmara Denizi'ne alttan verileceğini söylemişti.

 

SANAYİ TESİSLERİNİN YÜZDE 82'Sİ TEKİRDAĞ’DA

 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, ise sona yaklaşılan projenin hayata geçmesiyle bölgenin rahatlayacağını kaydetti. Ergene Havzası'nın 11 bin kilometrekare ile Türkiye'nin 25 nehir havzasından biri olduğunu ve yaşayan nüfusun yaklaşık 1 milyon 500 bin kişi olduğunu belirten Tezel, havzada 2 binden fazla sanayi tesisinin bulunduğunu ifade etti. Sanayi tesislerinin yüzde 82'sinin Tekirdağ, yüzde 10'unun Kırklareli ve yüzde 8'inin Edirne'de bulunduğunu belirten Tezel, havzadan geçen ve Istranca Dağları'ndan doğan Ergene Nehri'nin 283 kilometre uzunluğunda olduğunu Meriç Nehri ile birleşip, Saroz Körfezi'nde Ege Denizi'ne döküldüğünü aktardı.

 

“İNSAN SAĞLIĞINI, TARIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

 

Trakya'da nüfusun artmasıyla sanayileşmenin başladığını, bu süreçte plansız şehirleşme, yetersiz altyapı, tarımda bilinçsiz ve denetimsiz kimyasal kullanımı, belediyelerin ve endüstriyel atık suların yeterince arıtılmadan alıcı ortama deşarj edilmesi nedeniyle Ergene Havzası'nın yüzeysel ve yer altı suyu kalitesinin bozulduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tecer, Ergene Nehri'nin doğal debisinin günlük 3 metre/saniye iken evsel ve endüstriyel atık sularla birlikte bu miktarın yaklaşık 11 metreküp/saniye seviyesine çıktığını vurguladı. Yani havzada günlük yaklaşık olarak 700 bin metreküp atık su Ergene Nehri'ne deşarj edilmektedir. Prof. Dr. Tecer, bunun yaklaşık 240 bin metreküpünün evsel atık suyken, 460 bin metreküpünün ise sanayi atık suyu olduğunu ifade ederek “Bu koşullar da havzadaki su kalitesini 4'üncü sınıf, çok kirlenmiş, hiçbir amaç için kullanılamaz, su kaynağı haline gelmiştir. Başta insan sağlığı olmak üzere sanayi üretimini, tarımı olumsuz yönde etkilemektedir" dedi.

 

“BU BORU HATLARI YAKLAŞIK OLARAK YÜZDE 97 TAMAMLANDI”

 

Trakya'da başta Ergene Nehri'nin temizlenmesi ve bölgenin çevresel sorunlarının önlenmesi amacıyla en somut adımın 2011 yılında atıldığını ve Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nın yürürlüğe girdiğini anımsatan Prof. Dr. Tecer, açıklamalarına şöyle devam etti: "Bu plan ile birçok kamu kurum ve kuruluşu, üniversiteler ve sanayiciler sürece dahil edilerek havzada oluşan evsel ve endüstriyel atık suların arıtılarak Marmara Denizi'ne deşarj edilmesi projesine başlanmıştır. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Organize Sanayi Bölgeleri için 5 adet ortak atık su arıtma tesisi inşasına başlanmış, büyük oranda tamamlanmıştır. Arıtma tesislerin tamamı devreye alındığında evsel ve endüstriyel atık suyu tamamen kapalı borular arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra Marmara Denizi'ne derin deşarj hattı ile deşarj edilecektir. Derin Deniz Deşarj Projesi'nde 66 kilometre kara boru hattı ve 4,5 kilometre ise derin deşarj iletim hattı bulunmaktadır. Bu boru hatları yaklaşık olarak yüzde 97 seviyesinde tamamlanmıştır.”

 

“ENDÜSTRİYEL ATIK SULARIN DEŞARJI ÖNLENENECEK”

 

Türkiye'nin ilk yerli tünel açma makinesinin kullanıldığı 20 kilometrelik tünel kısmının da yüzde 93 oranında tamamlandığını kaydeden Prof. Dr. Tecer, “Marmara Denizi'ne derin deşarj için; uzak alan taşınım modellemesi ve alternatif deşarj araştırmaları gibi akademik çalışmalar, gözlemler ve modellemeler yapılmıştır. İleri biyolojik arıtma tesislerinde arıtılmış sular Marmara Ereğlisi'nin 4,5 kilometre açıklarında ve yaklaşık 46 metre denizin derinliklerine deşarj edilecektir. Böylelikle deşarj sularının kıyılara ulaşmasının önüne geçilecektir. Yapılan modelleme çalışmaları neticesinde bu deşarjın Karadeniz kirliliğine yüzde 1 katkı yapacağı hesap edilmektedir. Türkiye ve Avrupa'nın en büyük derin deşarj projesi olan bu çalışma nihayete erdiğinde, Türkiye'nin ilk havza koruma projesi tamamlanmış olacak ve Ergene Nehri'ne evsel ve endüstriyel atık suların deşarjı önlenmiş olacaktır. Bir zaman sonra Ergene Nehri, sulama suyu kalitesine kavuşturulmuş olacaktır." diye konuştu.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10