Kıbrıs gazileri 46 yıl önceki anılarını hiç unutmuyor

46 yıl önce, 20 Temmuz 1974'te başlayıp 18 Ağustos 1974'te sona eren Kıbrıs Barış Harekatı, hala gönüllerde ve akıllarda tazeliğini koruyor. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Tem

Çerkezköy 20.07.2020 17:49:00 0
Kıbrıs gazileri 46 yıl önceki anılarını hiç unutmuyor

 

 

Çerkezköy'de yaşayan Kıbrıs gazileri, harekatın 46.yılında, yaşadıklarını harekatın nasıl çetin geçtiğini duygulanarak anlattı.

 

ALLAH BİZE GAZİLİĞİ NASİP ETTİ

 

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 46'ıncı yıldönümünü gururla kutladıklarını kaydeden Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan " 46 yıl önce Kıbrıs'ta sivil halk savaşı çok daha yoğun yaşamıştır. Harekatta 498 şehidimize Allah'tan rahmet ailelerine de sabırlar diliyorum. Allah bize gaziliği nasip etti. Keşke o savaşta bizde şehit olsaydık. O dönemlerde Kıbrıs halkı çok zulüm yaşadı ve Türk askeri de bu zulme son vermek için harekata girdi" dedi.

 

35 GAZİ ARKADAŞIMIZ BULUNUYOR

 

35 gazi üye ile derneğin faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydeden Yarlıgan " Derneğimiz açıldığı günden itibaren 20 gazi arkadaşımızı kaybettik. 13 Güneydoğu gazimiz de derneğimizin bünyesinde bulunmaktadır.  Derneğimiz önceki dönem Belediye Başkanımız Ali Ertem sayesinde Kıbrıs’a giderek anılarımızı tazeledik ve oradaki şehitlerimizi ziyaret ettik. Ardından mevcut belediye başkanımız Vahap Akay da, bizleri Kıbrıs’a götürerek yeniden anılarımızı tazelememize destek oldular kendilerine çok teşekkür ediyoruz" dedi.

 

İYİKİ O HAREKATA KATILDIK

 

Kıbrıs harekatı anılarından bahsederken duygulanan Yaşar Negiz “Kıbrıs’a gitmemizin tek gayesi yıllarca oradaki soydaşlarımızın esraet altında kalmasıdır. Biz bunlara son vermek için harekata katıldık. O dönemde biz asker olduğumuzda harekat başladı. 19 Temmuz sabahı alarm çaldı ve Tugay Komutanımız Kıbrıs'a çıkarma yapacağımızı söyledi. Ardından havaalanına iniş yaptık, sabah ezanı ile birlikte uçaklarımız kalktı. Kıbrıs'a paraşütle atladıktan sonra harekata katıldık. 45 derecede savaşa katılmak gerçekten zordu. Rum askerleri ise bize direnmeye çalıştı ama çok fazla zayiat verip bize direnemediler. Deniz Komandoları ise Girne'den vurmaya başladı. Üç birlik ile birlikte 4 kilometrelik bir alanı temizledik. Daha sonra Bolu Komando Tugayı ise Kıbrıs'a giriş yaptı. Türk askeri dirençlidir, havanın sıcaklığı, susuzluk bizi yıldırmadı.  Kıbrıs’ı 2 günde aldık ve daha sonra tank birliği geldikten sonra destek aldık. Peyderpey harekat daha sonra devam etti. Çok mucizeler gördüm, Allah hepimizi korudu. Gaziliğimle gurur duyuyorum, iyi ki o harekata kaltıldık" diye konuştu.

 

ANILARINI ANLATTILAR

 

1974 yılında Kahramanmaraş 14.Piyade Alayından harekata katıldığını kaydeden gazi Ahmet Galak " Kıbrıs'a 21 Temmuz'da gittik. Kıbrıs'a gittiğimiz de harekat devam ediyordu ve ardından Girne'nin güneyine çıkartma yaptık. Beş parmak dağlarında arkadaşlarımız savaşırken biz de Mağusa tarafına ilerlemeye başladık Taşkent bölgesine ulaştık orada yoğun çatışma yaşadık ve savunmaya geçtik. Savunmadan sonra önümüzde 5 kilometre ileride Karatepe mevkisinde mevzilendik. 14 Ağustos'a kadar savunmada kaldık. 14 Ağustos sabahında taarruz olacağı talimatı verildi ve saat sabah 7’de ikinci harekat başladı. Havanlarla atışlar yaptık. İyi ki bu kutsal görevi yapmışım, iyi ki gazi olduk. Allah, şehit olan silah arkadaşlarımıza rahmet eylesin" açıklamasında bulundu.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10