Yüceer: "Yanlış olan İstanbul Sözleşmesi değil zihniyettir"

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik saldırılara tepki göstererek "Arzu edilen kadınların şiddete karşı savunmasız kalması, susması

Tekirdağ 22.07.2020 17:03:00 0
Yüceer:

 

 

CHP Tekirdağ Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Candan Yüceer, İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırılara TBMM Genel Kurulu’nda tepki gösterdi. Kadınların sorunlarını erkeklerin konuştuğu günlere geri dönüldüğünü vurgulayan Yüceer, “İstanbul Sözleşmesi’nin aileleri dağılmasına yol açan, boşanmaları arttıran bir sözleşmeymiş gibi saçmalığa varan yorumların köpürtüldüğünü görüyoruz. Son dönemde bu kampanyalara AKP Genel Başkanvekili ve AKP Genel Başkanı’nın da ‘gereği neyse yaparız çıkarız’, ‘halk istemiyorsa kaldırın’ sözleriyle katılmasını hayretle izliyoruz. Bu sözleşmeyi ya okumamışlar ya da okuduklarını anlamamışlar” diye konuştu. 

 

AİLEYİ KORUYAMAZ DİYOR

 

İstanbul Sözleşmesi’nin ayrımcılık ve şiddete karşı olduğunu kaydeden Yüceer  “Bu sözleşme devletin görevi yalnızca iş işten geçtikten sonra suçluların peşine düşmek değil, o suç oluşmadan toplumsal koşulları dönüştürmektir diyor. Bu sözleşmenin nesine karşısınız? Eşitlik politikalarına mı karşısınız? Kadınların şiddetten korunmasına mı karşısınız yoksa devlete ödev ve görevler yüklenmesine mi karşısınız? ‘Aileyi korumaz’ deniyor, bu sözleşme ailenin tüm bireylerini korur ama tecavüzcüleri, katilleri, ailesine şiddet uygulayanları korumaz. İnsan korunmadan da aile korunmaz. Arzu edilen kadınların şiddete karşı savunmasız kalması. Kadınların şiddete karşı susması ve kabullenmesi” diye konuştu.

 

İNSAN HAKLARINA AYKIRIDIR

 

Toplumsal cinsiyet kavramının da hedef alındığını ifade eden Yüceer “Kimse bu sözleşme var diye cinsel yönelimini değiştirmiyor. Bu sözleşme kimseye cinsel yönelimini değiştir demiyor. Devletler aile içi şiddet mağdurlarının haklarını cinsiyet, renk, ırk, cinsel tercih, din gibi farklılıklar gözetmeden korumalıdır diyor. Yani cinsel yönelimi farklı bireylerin de şiddetten korunmasını öngörüyor ki olması gereken de budur. Aksini iddia etmek, farklı cinsel  yönelimleri olan kişilerin her türlü şiddeti kabullenmesini ifade etmek, insan hakların temel ruhuna, insanlığa aykırıdır” dedi.

 

SÖZLEŞMENİN UYGULANMAMASIDIR

 

Yüceer, “Asıl amaç kadının toplumsal rollerinin, kültürel normların değişmesine yönelik bir tepki. Kadınları erkekle eşit görmeyen, kadınların kağıt üzerinde bile erkekle eşit haklara sahip olmasına tahammül edemeyen, alerji gösteren bir zihniyetin yansıması. Kadını yalnızca aile içinde, o da sesini çıkarmadığı sürece makbul gören, kadını birey olarak görmeyen bir zihniyetin tezahürü. Asıl değişmesi gereken ortadan kaldırılması gereken zihniyet budur. Yanlış olan sözleşme değil bu zihniyettir. Asıl eleştirilmesi gereken sözleşme değil, sözleşmenin uygulanmamasıdır” ifadelerini kullandı.

 

HER GÜN KADINLAR KATLEDİLİYOR

 

Türkiye’de her gün kadınların katlediğini vurgulayan Yüceer, “Şiddet sıradanlaşmış, gündelik hale gelmiş. Ama buna karşı etkin önlemler hala alımıyor. Sadece Haziran ayında 27 kadın katledildi, 23 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti. İstanbul Sözleşmesi yok yere yazılmadı, bir ihtiyaçtan doğdu, bir mücadeleden doğdu. İstanbul Sözleşmesi ve kazanılmış her hakkın temelinde binlerce kadının kanı, canı, gözyaşı ve acısı var. Milyonlarca kadının adalet mücadelesi var. Hak mücadelesi var. Öyle kolay değil. İstenilince çıkılabilecek bir sözleşme değil” dedi.  Yüceer, “İstanbul Sözleşmesi bugünden itibaren amasız, fakatsız, tartışılmaya açılmadan etkin bir şekilde uygulanmalıdır. Tek bir Şule Çet daha pencereden atılmaması için, tek bir Nurtaç Canan daha katilinin adını duvara kanıyla yazmak zorunda kalmaması için, tek bir çocuk daha annesinin boğazının kesilmesine şahit olmasın diye uygulanmalıdır. Siyasetin eril güçleri farkına varmayabilir ama biz kadınlar için İstanbul Sözleşmesi, kadın sorunları siyaset üstü bir meseledir. Türkiye’nin her yerinde kadınlar sesini yükseltiyorlar. Siyasi görüşü, tercihi ne olursa olsun yaşamak istiyorlar. Eşit ve adil bir Türkiye’de haklarını istiyorlar” diye konuştu.

 

Haber/Sevay KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10