Bozdağ: Pandemiden zarar gören esnafın borçları 3 ay ertelendi 

Salgından zarar gören esnaf ve sanatkârların, kredi ve kefalet kooperatifleri kefaletiyle ve Halk Bankası kanalıyla 30 Haziran öncesi kullandığı düşük faizli kredi borçları üç ay süreyle ertelendi.

Çerkezköy 24.07.2020 16:57:00 0
Bozdağ: Pandemiden zarar gören esnafın borçları 3 ay ertelendi 

 

 

Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, kapsam dahilindeki kredi borçlarından, 1 Temmuz-30 Eylül arasında vadesi doğacak olan ve 1 Temmuz itibarıyla itfa edilmeyenler, başvuru şartı aranmaksızın ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilerek, taksit sayısı değişmeksizin üç ay süreyle ertelenecek.Kredisi ertelenen esnaf ve sanatkârlardan, erteleme dönemi boyunca çalışan sayısını azaltmayacağına yönelik taahhütname alınacak. Çalışan sayısını azaltan esnaf ve sanatkârlar erteleme kapsamında çıkarılacak.Karar kapsamında ertelenen krediler için erteleme süresi sonuna kadar takip işlemi başlatılmayacak. Erteleme işlemi maddi ve şahsi teminat durumunu değiştirmeyecek, borçlu ve müteselsil kefillerine de kefaletten çekilme hakkı vermeyecek. Erteleme süresince hesaplanan gelir kayıpları, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca ödenmeye devam edilecek. Borçları ertelenmiş olan esnaf ve sanatkârlara talepleri halinde banka tarafından düşük faizli kredi açılabilecek ve söz konusu kararlarda erteleme tabi borcu bulunanlara kredi açılmasını engelleyen hükümler uygulanmayacak. Karar, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere bugün yürürlüğe girdi.

 

ESNAFIMIZ NEFES ALACAK

 

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ yaptığı açıklamada “ Esnaf ve Sanatkarın Halkbank'tan aldıkları ve ödenmeyen düşük faizli kredi borçları 3 ay süre ile ertelenmiştir. “Türkiye genelinde faaliyet gösteren ve Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatiflerinden kredi kullanan 220 bini aşkın esnafımız bu ertelemeden yararlanacak. Yapılan erteleme ile bu rahatlatıcı karar ile esnafımız kısa süreliğine de olsa nefes alabilecek. Ancak bu ertelemenin yıl sonuna kadar uzatılması esnafımızı daha çok rahatlatacaktır. En önemlisi diğer bankalara olan borçların da yıl sonuna kadar ertelenmesi en büyük arzumuzdur” diye konuştu.

 

YÜZDE 90 ESNAFIMIZ YARARLANACAK

 

Çerkezköy’den bir çok esnafında yararlanacağını kaydeden Bozdağ “ Ekonomik sıkıntı içinde olan esnafımız için önemli bir çalışma oldu. Allah devletimizden razı olsun. Korona nedeniyle çektiğimiz sıkıntıları hükümetimiz bir nebze olsun destekte bulunuyor. Bu kampanyadan yüzde 90’a yakın kredi kullanan esnafımız istifade edecek. Bayram öncesi esnafımız rahatlayacak. Çünkü pandemi ile birlikte normalleşme süreciyle birlikte kendimizi ufaktan toparlıyoruz. Taksiti olan arkadaşlar bayram öncesi kredilerini yatırmayacaklar, elindeki parayla işletmelerine daha iyi hizmet için yatırım yapacaklar” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10