Kurban pazarında "arife" beklentisi 

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Çerkezköy Kurban Pazarı'nda büyükbaş hayvanların yüzde 80'ni satılırken, küçükbaş hayvanda ise beklenen hareketlilik bir türlü başlamadı.

Çerkezköy 29.07.2020 10:07:00 0
Kurban pazarında "arife" beklentisi 

 

Korona virüs tedbirleri nedeniyle geç açılan canlı hayvan pazarlarında hala hareketlilik başlamadı. Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte umutlanan kurbanlık satıcıları ise henüz bekledikleri taleple karşılaşamadı. Hem küçükbaş hem de büyükbaş kurbanlık satıcıları umut ettikleri satışı yapamıyor. Bayrama sayılı günler kalmasına rağmen Çerkezköy Kurban Pazarındaki yerlerin büyük çoğunluğu boş kalırken, satıcılar arefe gününe kadar satışlarda hareketlilik yaşanacağını ümit ediyor.

 

 

KÜÇÜKBAŞ HAYVANDA SATIŞLAR DURGUN

 

Çerkezköy kurban bayramı öncesinde Pınarça yolu üzerindeki Çerkezköy Kurban pazarında hareketlilik arttı. Tüm önlemlerin alındığı pazarda büyükbaş ve küçükbaş hayvan almak isteyenler ile besiciler arasında sıkı pazarlıklar yapılıyor. Pazarda, küçükbaş hayvanlar bin 300 ile 2 bin 500, büyükbaş hayvanlar ise 13 bin ile 25 bin lira arasında alıcı buluyor. Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Çerkezköy Kurban Pazarı’nda büyükbaş hayvanların yüzde 80’ni satılırken, küçükbaş hayvanda ise beklenen hareketlilik bir türlü başlamadı. Çerkezköy’de küçükbaş hayvanlarını satmak umudu ile kurban pazarına getiren, ancak amaçlarına pek de ulaşamayan satıcılar, arefe günü yaklaştıkta piyasa hareketliliğin artmasını umuyor.

 

SON GÜNLERDEN UMUTLUYUZ

 

Çerkezköy Kurban Pazarında kurbanlık satışı yapan Çerkezköy Avcı Çiftliği sahibi Emre Avcı “ Bu yıl pazara 80 büyükbaş hayvan ile geldim ve sadece elimde iki tane kaldı. Bu sene büyükbaş fiyatları iyi durumda. Hastalık nedeniyle belki biraz kötü bir gidişat olabilir diye düşündük ama beklediğimizden iyi gitti. Pazarda müşteri biraz az ama önümüzdeki son 2-3 günden umutluyuz” diye konuştu.

 

PADİŞAH 25 BİN TL’YE SATILDI

 

Uzunköprü’den 41 büyükbaş hayvan ile geldiğini kaydeden Doğan Kuzu ise “ Şuana kadar 34 büyükbaş hayvanımı sattım. Diğer tezgahlara göre güzel bir satış yaptım. İnşallah arife gününe kadar da malımı bitireceğim” dedi. Pazarın en büyük hayvanı olan ve 1 ton 100 kiloluk ‘Padişah’ adlı tosunumu 25 bin TL’ye sattığını kaydeden Erkan Oymak “ 46 büyükbaş hayvanımın 28 tanesini sattım. Kurban bayramı geçen yıla nazaran sakin geçiyor, fazla hareketlilik yok.  Büyük bir ihtimalle korona virüsten dolayı insanlar pazara gelmeye çekiniyorlar” şeklinde konuştu.  Öte yandan kurban pazarında bulunan Fahrettin Vural ise söylediği manilerle kurban pazarında ilgi odağı oldu. Büyükbaş fiyatlarının iyi olduğunu kaydeden Caner Gege “ Edirne Uzunköprü’den 35 büyükbaş hayvan ile geldim ve sadece 2 tana hayvanım kaldım. Fiyatlarımız 15-20 bin TL arasındadır. Geçen yıl 60 hayvanla gelmiştim ve arife gününe kadar bitirmiştim” dedi.

 

KUYRUKLU ANADOLU KOÇLARI İLGİ GÖRÜYOR

Öte yandan Yozgat Yerköy’den boynuzsuz kuyruklu koçlar Çerkezköy kurban pazarında büyük ilgi görüyor. Bu yıl Çerkezköy’e ikinci kez geldiğini kaydeden Orhan Koç “ Geçen yıl 120 tane getirdik bitti. Sattığımız arkadaşlarla görüştüğümüzde çok memnun kaldıkları için bu yıl 200 tane getirdik. Bugüne kadar yarısı satıldı ve yarısı da satılmayı bekliyor. Kangal koçunu diğer koçlardan ayıran özelliği ise bir adet kaburgasının olması ve yağsız bir ete sahip olmasıdır” dedi. Fiyatların 1.500 liradan başladığını söyleyen Koç, ‘’Geçtiğimiz yıl kilosu 26-27 liradan verildi ama bu yıl 30 liradan zor veriliyor. Bizim pazarımızda Çerkezköy ve Kapaklı halkından tüm kesimlerin bütçesine uygun kurban var. Pazarlık usulü satış yapıyoruz ama 1.500 liradan başlıyor 3 bin liraya kadar var. Fiyat aralıkları değişik. Alacak vatandaşların da dikkat etmesi gereken konular var. Örneğin herhangi bir kusuru olan hayvanın alınmaması gerek. Bizler de kusurlu hayvanları etliğe veriyoruz” dedi.

150 KİLOLUK PAŞA 3 BİN 500 TL

Malkara’dan geldiğini kaydeden Mahmut Durmaz ise küçükbaş hayvan satışlarının durgun olduğunu kaydetti. 40 senedir besicilik yaptığını kaydeden Durmaz “ Malkara’dan 80 merinos küçükbaş hayvan ile geldim. Geçen yıla nazaran bu yıl satışlar durgun. Vatandaşlar küçükbaş alımını son günlere bırakıyorlar. Bizde bin 500 ile 3 bin TL arasında satış yapıyoruz. Pazarın en büyük küçükbaş hayvanı olan 150 kiloluk ‘Paşa’ yı 3 bin 500 TL’den satıyoruz” dedi.

 

 

 

 

 

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10