Aygun: Tarımsal destekten yüzde 2-4 vergi alınıyor

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, çiftçiye büyük bir vergi yükü olduğunu, çiftçiyi tarım sektöründe tutmak için verilen tarımsal destekleme ödemelerinden bile yüzde 2-4 oranında

Çerkezköy 31.08.2020 18:15:00 0
Aygun: Tarımsal destekten yüzde 2-4 vergi alınıyor

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, AK Parti iktidarının çiftçiye sağ eliyle verdiğini sol eliyle geri aldığını belirterek, tarımsal desteklerden vergi kesintisi yapılmaması için yasa teklifi verdi.

 VERGİ KESİNTİSİNDEN KALDIRILSIN

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yasa teklifinde, Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklik yaparak, tarımsal destekleme ödemelerinden vergi kesintisinin kaldırılmasını öngördü. Tarım sektörünün öncelikli problemlerinin çözümüne katkı sağlamak ve çiftçilerin piyasa koşullarında üretimde tutmayı amaçlayan tarımsal destekleme ödemelerinden vergi alınmasının yanlış olduğunu kaydeden Aygun, “Bu durum, tarımsal desteklemelerin amacı ile çelişki oluşturmaktadır. Üreticiyi desteklemek için devlet tarafından uygulanan tarımsal destekleme araçlarından yine devlet eliyle vergi kesilmesi, tarımdaki sürdürülebilirliği engellenmektedir” dedi.

TEPKİ GÖSTERDİ

Gelir Vergisi Kanunu dayanak gösterilerek çıkarılan Tebliğler yolu ile alınan vergilere işaret eden Aygun  “Alan bazlı desteklerden (mazot desteği, gübre desteği, toprak analizi desteği, organik tarım desteği, iyi tarım uygulamaları desteği, fındık alan bazlı gelir desteği, fındık alternatif ürün desteği, küçük aile işletmesi desteği) yüzde 4 vergi kesintisi yapılmaktadır.  Fark ödemesi destekleri (kütlü pamuk desteği, yağlık ayçiçeği desteği, soya fasulyesi desteği, kanola desteği, aspir desteği, dane mısır desteği, zeytinyağı desteği, çay desteği, buğday desteği, çeltik desteği, diğer hububat destekleri, bakliyat desteği, patates-soğan desteği) ve telafi edici ödemelerden (çay budama tazminatı, çay budama masrafı) ve diğer tarımsal amaçlı desteklerden (sertifikalı tohum kullanım desteği, sertifikalı fidan kullanım desteği, çevre amaçlı tarım arazilerinin korunması desteği, sera elektrik desteği) yüzde 4 vergi kesilmektedir. Kırsal kalkınma desteklerinden yüzde 4, yem bitkileri üretim desteğinden yüzde 4, aşı desteği, küpe uygulama desteği, çiğ süt desteği ve arıcılık desteğinden de yüzde 2 vergi kesintisine gidilmektedir" dedi.

ÇİFTÇİ İÇİN ÇOK RAHATLATICIDIR

Aygun, getirdiği yasa teklifi ile tarımsal destekleme araçlarından yapılacak her türlü vergi kesintisinin önlendiğini kaydederek  “Bu yolla üreticinin devletten aldığı desteğin kaynağında vergi kesintisine uğraması engellenmekte ve üretici korunmaktadır. Bu teklif, çiftçi için çok rahatlatıcıdır. AKP’nin sağ eliyle verdiğini sol eliyle almayı önlemeye dönüktür. Çiftçi korunmakta ve tarımdaki sürdürülebilirlik amaçlanmaktadır” ifadesini kullandı.

Haber/Gülay YİĞİT SEZEN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10