Albayrak: 1 yıllık depolama kapasitemiz kaldı  

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, yayımladığı açıklamayla yetkililere seslenerek; Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nın 3'üncü lotuna yer seçimi uygunluk

Tekirdağ 30.09.2020 17:54:00 0
Albayrak: 1 yıllık depolama kapasitemiz kaldı  

 

 

 

Açıklamasında Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım başta olmak üzere, milletvekillerine, ilçe belediye başkanlarına, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne, Mahalli Çevre Kurulunun üyelerine, Toprak Koruma Kurulunun üyelerine, siyasi parti temsilcilerine ve sivil toplum kuruluşlarına seslenen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak”  Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde faaliyet gösteren Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası 2. Lotunun fiziki olarak 12 aylık depolama kapasitesi kaldı. Söz konusu tesise 3. Lot yapımı için Orman Genel Müdürlüğü'nden 2,5 yıl önce ön izin alınmış olmasına rağmen İl Mahalli Çevre Kurulundan yer seçimi uygunluk kararı alınamadığı için Entegre Katı Atık Tesisleri izin, onay ve yapım çalışmaları başlatılamıyor. 2014 yılında Tekirdağ Valiliği tarafından Tekirdağ ili genelinde bulunan 1 katı atık düzenli depolama tesisi, 1 rehabilite edilmiş vahşi çöp depolama sahası, ilçe ve belde belediyelerine ait 43 vahşi depolama sahası Tekirdağ Büyükşehir Belediyemizin sorumluluğuna verildi. Yine 2014 yılında tarafımızdan alınan İş Termin Planı ile 3 yıl içinde bütün vahşi depolama sahalarının kapatılması, aktarma istasyonlarının kurulması ve il geneli bütün evsel katı atıkların Demirli Düzenli Depolama Sahasına getirilmesi istendi” dedi. 

 

ÇAĞRIDA BULUNDU 

 

Çöp depolama uygulamasına 2014 yılından 2017 yılına kadar aşamalı şekilde son verildiğini kaydeden Albayrak” Yüzde 200 doluluk oranına ulaşmış bir halde 2014 yılında mülga Tekirdağ Belediyesi'nden devralınan Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nda tarafımızca 2'nci lot sahası yapıldı. 3 ilçe için tasarlanan 2'nci lot sahası, tarafımızdan alınan İş Termin Planına göre vahşi çöp sahalarının kapatılması nedeniyle 2017 yılı Eylül ayından bu yana 11 ilçeye hizmet veriyor. 2020 yılı Ağustos ayı itibariyle Demirli Katı Atık Düzenleme Sahası'nda proje kapasitesi bakımından doluluk oranı yüzde 135 düzeyine ulaşarak kapasitesini aştı. 11 ilçe ve 361 mahalleden oluşan ve nüfusu 1 milyonu aşan ilimizde kış aylarında evsel katı atık miktarı ortalama günlük 1.200 ton, yaz aylarında ise ortalama günlük 1.400 ? 1.500 tondur. 3. Lot sahasına izin verilmezse yaklaşık 12 ay sonra çöp koyacak bir düzenli depolama alanımız kalmayacak. Entegre Katı Atık Tesisleri kuruluncaya kadar ilgili kanunlar ve mevzuata uygun bir şekilde katı atık düzenli depolama faaliyetlerinin Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz tarafından kesintisiz bir şekilde sürdürülebilmesi adına Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi 3'üncü lot sahası için gerekli uygunluk görüşünün verilmesi gerekiyor.

Zira bu görüş alınamadığı için, Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'ndaki atıkların değerlendirilerek elektrik enerjisi elde edilmesini ve mevcut atık miktarının yüzde  60 oranında azaltılmasını sağlayacak Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisleri izin, onay ve yapım süreçleri de başlatılamıyor. Tekirdağ ili genelinde ortaya çıkan katı atıkların ayrıştırılması, işlemden geçirilerek elektrik enerjisi ve kompost üretilerek ülke ekonomisine katkı sağlanmasına, geriye kalan bakiye atıkların düzenli bir şekilde depolanmasına yönelik Tekirdağ Büyükşehir Belediyemizce yürütülen çalışmalar ne yazık ki sonuçsuz kalmaktadır. Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nın fiziki olarak yalnızca 12 aylık depolama kapasitesi kaldığı gerçeğini kamuoyuna ilan ediyor ve halkı doğrudan ilgilendiren bu sorunun çözümü konusunda ilgili kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunuyoruz” dedi. 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10