Dönmez:  Cumhuriyet, insanlığın medeniyet tarihinin kısa bir özetidir

Cumhuriyetimizin 97.yılı kutlamaları çerçevesinde Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanlığı Cumhuriyet meydanında Atatürk anıtına çelenk sunumu gerçekleştirdi.Çelenk sunumunun ardÄ?

Çerkezköy 29.10.2020 16:56:00 0
Dönmez:  Cumhuriyet, insanlığın medeniyet tarihinin kısa bir özetidir

Dün saat 09.00’da Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk sunma törenine; Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Belediye Başkan Yardımcısı Nedim Yılancı, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, CHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülşah İkizoğlu, CHP Çerkezköy İlçe Gençlik Kolları Başkanı Okan Ermeğan, ilçe yönetimi ve partililer katıldı.

 

ÇELENK SUNDULAR

 

08.30’da Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanlığında toplanan partililer yürüyerek Cumhuriyet meydanındaki Atatürk anıtına gitti. CHP İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülşah İkizoğlu ve İlçe Gençlik Kolları Başkanı Okan Ermeğan’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından program, Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile devam etti.

 

HEPİMİZİN YURTTAŞLIK GÖREVİDİR

 

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı gerçekleştiren CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez “ Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 29 Ekim 1923 tarihinde 'Türk Milletinin karakterine en uygun idare, Cumhuriyet idaresidir' diyerek ilan ettiği Cumhuriyetin 97. yılına kavuşmanın gurur ve heyecanını yaşıyoruz. Aziz şehitlerimizin acılarını, kahraman gazilerimizin fedakarlıklarını da yüreğimizde hissediyoruz. Sömürgeci dış güçlerin yeryüzünden silmeye kalkıştıkları ulusumuz; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının önderliğinde benzersiz bir başarıyla karanlıktan aydınlığa çıkmıştır. Yoksunlukları, ihanetleri ve tüm kötülükleri göğüsleyerek verilen ölüm - kalım mücadelesi; sonucu zafer olan milli kurtuluş savaşının müdafa-i hukuk ruhu ve kuvay-i milliye ateşiyle yarattığı örnek bir yaşam gerçeğidir. Günün koşullarında bu zafer; inanılmaz bir kazanımdır. En büyük Türk Devrimi olan Cumhuriyetimizin sonsuza kadar bağımsız yaşatılması  hepimizin yurttaşlık  görevidir” diye konuştu.

 

BİREYİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖN KOŞULUDUR

 

Dönmez “ Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk savaşı tam bağımsızlıktır. Tam bağımsızlık bir ulusun siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda sömürgeci koşullardan kurtulması ve özgürlüğüne kavuşmasıyla gerçekleşir. Türkiye Cumhuriyetinin uygar ülkeler arasındaki yerini ancak bilinçli ve özgür düşünebilen yurttaşların yetiştirilmesiyle alabileceğini saptayan Atatürk; “Özgür olmayan bir ülkede ölüm ve yok olma vardır. Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür‘‘ sözleriyle özgürlüğün ne kadar vazgeçilemez olduğunu vurgulamaktadır. Bağımsız olmayan bir ülkenin özgürlüğünden söz edilemez. Bağımsız ve özgür olmayan bir ülkede özgür birey olmaz. Ulusun bağımsızlığı, bireyin özgürlüğünün ön koşuludur” açıklamasında bulundu.

 

BUGÜN DAHA ÇOK CUMHURİYETE MUHTACIZ

 

Her zamankinden daha çok bugün Cumhuriyete muhtaç olduğumuzu kaydeden Dönmez “

Her zamankinden çok hukuka, her zamankinden çok adalete ve her zamankinden çok demokrasiye, hürriyetlere, özgürlüklere ve huzura muhtacız. Eğer bugün huzurumuz kaçıyor ise, toplumun bir kısmı diğerine karşı nefret ve öfke duyuyor ise, haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı “aman başımıza ne gelir!” endişesi ile susuyor ise bu durum, Cumhuriyetimizin değerlerini birer birer yitirdiğimizden ve onu soldurduğumuzdandır. Cumhuriyet özgür insanların rejimidir. Haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı çıkan, güçlünün zayıfı ezmesine göz yummayan cesur insanların iradesidir. Her düşünceye saygı duyan, okuyan, düşünen ve harekete geçen çalışkan insanların hazinesidir. Cumhuriyet, insanlığın medeniyet tarihinin kısa bir özetidir. Cumhuriyet denilince akla “toplum sözleşmesi” gelir, yani hukuk gelir, adalet gelir, demokrasi gelir, hak ve özgürlükler gelir, barış ve huzur gelir” diye konuştu.

 

 

GÖREV VE SORUMLULUĞUN BİLİNCİNDEYİZ

 

Dönmez konuşmasını ise şöyle sürdürdü: “ Oysa bugün tüm bu değerler yok olma eşiğine gelmiştir. Hukukun olmadığı veya işlemediği bir yerde Cumhuriyet var diyemeyiz, demokrasinin unsurlarının işlevsizleştirildiği bir yerde Cumhuriyet var diyemeyiz, adaletin olmadığı haksızlığın kol gezdiği, zulmün yaygın olduğu bir toplumda huzur var diyemeyiz, Cumhuriyet var diyemeyiz.  Bugün her zamankinden çok bu değerlere ve Cumhuriyetin içini dolduran ilkelerine ihtiyacımız vardır. Okumaya, yazmaya, eğitime ihtiyacımız vardır; hukuka, adalete, insanın doğuştan gelen haklarına, hürriyetlere, düşünce ve hayat tarzlarına saygı duymaya ihtiyacımız vardır; ayrık ve farklı olduğumuz noktalarda ayrışmaya değil ortak değerlerimizi paylaşma ve birlikte yaşatma ruhuna ihtiyacımız vardır. Yani, aydınlık geleceğimizin teminatı Cumhuriyete ihtiyacımız vardır.  Bizler, Türkiye Cumhuriyetinin 97. Yılında Cumhuriyetimizin devrim ve değerlerinin korunması ve geliştirilmesi için üzerimize düşen görev ve sorumluluğun bilincindeyiz.  Bu nedenle, “demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti” olan Cumhuriyetimizin kazanımlarından ödün vermeden,  insan haklarının sağlanması için Cumhuriyetimizin kurucu değerlerine ve devrimlerine bağlı olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin muasır medeniyete erişmesi mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtiyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah ve devrim arkadaşlarını minnetle ve saygılıyla anıyoruz. Bugün ayrıca Çerkezköy’ümüzün düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yılını kutluyor, Çerkezköy’lü hemşehrilerimize sevgi ve selamlarımızı iletiyoruz” diye konuştu.

 

Haber/Sevay SÖNMEZ


0282 726 91 91
0282 747 65 10