Özgürlüğümüzün, hürriyetimizin simgesidir Cumhuriyet

Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 97'inci ve Çerkezköy'ün düşman işgalinden kurtuluşunun 98'inci  yıl dönümü ülke genelinde olduğu gibi Çerkezköy'de de büyük bir coşk

Çerkezköy 30.10.2020 10:10:00 0
Özgürlüğümüzün, hürriyetimizin simgesidir Cumhuriyet

Saat 09.30’da yoğun yağış altında Hükümet Konağı bahçesinde düzenlenen tebrikat töreninde Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, 3. Zırhlı Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Yasin Aytekin,  Belediye Başkanı Vahap Akay ve Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Örenci tebrikleri kabul etti.

GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ

Tebrikat töreninin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile program başladı. Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 97’inci ve Çerkezköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 98’inci  yıl dönümü nedeniyle günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı gerçekleştiren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akaya” İki coşkuyu aynı günde yaşadığımız bugünde bitmeyecek, tükenmeyecek cumhuriyet coşkumuzu, heyecanımızı bu sene pandemi kuralları altında yaşıyoruz. Sağlıklı ve güzel günlerde coşku ve heyecanımızı el ele, kol kola, yan yana meydanlarda buluşarak elbet kutlayacağız, elbet sonsuza kadar yaşayacağız. Ve Çerkezköy’ümüz tren sesinin kulaklarımızı çınlattığı küçük bir kasabadan büyüye büyüye, gelişe gelişe bir sanayi kentine dönüşen şehrimiz özellikle 80’li yıllardan sonra hızla büyüyen sanayisi ve hızla büyüyüp gelişen nüfusu ile Türkiye ekonomisinin can damarlarından biri haline gelen Çerkezköy’ümüz. Son yıllarda büyüme hızı yıllık yüzde 9’ları gören hızlı büyüme ile Türkiye sıralamasında en önlerde bulunan Tekirdağ’ın açık ara en hızlı büyüyen kenti. Memleketimizin dört bir yanından işi ve aşı için bu topraklarda buluşan herkesle birlikte kardeşlik içerisinde yaşıyor ve geleceğe umutla bakıyoruz” dedi.

İYİ Kİ VARSIN CUMHURİYET

Geçmişten bugüne bu topraklara hizmet eden herkese şükranlarını sunduğunu kaydeden Akay”

Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, hayatta olanlara sağlık ve sıhhat diliyorum.

Çerkezköy işçisi, esnafı, tüccarı, sanayicisi, kurum ve kuruluşları ile büyümeye, gelişmeye devam edecek. Bizler de aynı azim ve kararlılıkla Çerkezköy için, Tekirdağ için çalışmaya devam edeceğiz.

Ve bugünün diğer adı Cumhuriyet. Yıllarca süren mücadeleden, yıllarca süren savaşlardan sonra acılarla kurulan Cumhuriyet. Kurulduğunda bitti denilen, ancak bittiğinde yeniden başlayan, koruyup kollamak için sonsuza kadar devam edecek olan Cumhuriyet. Gelecek kuşaklara emanet Cumhuriyet. Azmin, cesaretin adı; özgürlüğümüzün, hürriyetimizin simgesi Cumhuriyet. Ayrıcalıkların reddi, yurttaşların eşitliği Cumhuriyet. Gelecek güzel günler için, mutlu yarınlar için, memleketin birliği, beraberliği için hepimizin ayrı ayrı borçlu olduğu Cumhuriyet. Aklın, bilimin yükselişi Cumhuriyet. Gölgesinde ilkleri taşıyan, birçok kahramanı yaşatan, kadına hakkını tanıyan Cumhuriyet. ‘Eşitlik’ diyen, ‘medeniyet’ diyen, ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ diyen Cumhuriyet. Göklerde dalgalanan Ay yıldızlı Türk bayrağı Cumhuriyet. Ve o Cumhuriyetin baş kahramanı, padişahlığı-halifeliği değil Cumhuriyeti seçen, bu güzel toprakları bize vatan yapan, attığı sağlam temelle devrimleri ile Cumhuriyeti taçlandıran yol göstericimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüz. Minnet ve şükranla anıyoruz. Diktiği bayrak inmeyecek, yaktığı ışık sönmeyecek, O’nun izinde, devrimlerinin gölgesinde sonsuza kadar haykırmaya devam edeceğiz. İyi ki varsın Cumhuriyet. İyi ki varsın Cumhuriyet. İyi ki varsın Cumhuriyet” diye konuştu.

KAHRAMAN EVLATLARININ İZLERİ VARDIR

Başkan Akay’ın konuşmasının ardından program Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi öğrencilerinden Tayyip Can Sezgin’in ‘Akdeniz’e Doğru’ isimli şiiri ve Dilek Ece Küçük’ün ‘Cumhuriyet Marşı’nı okudu. Program Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban da günün anlam ve önemine ilişkin konuşma ile devam etti.Abban”  Ülkemizin işgali, bu coğrafyada tarih boyunca görülmemiş ölçüde ağır ve büyük bir işgaldi. Milletimiz; özgürlüğünü, bağımsızlığını, namus ve şerefini düşman idaresine bırakmayı asla kabul etmemiştir. Bu asil mücadelede, mazisi insanlık tarihi kadar eski olan büyük bir milletin ve onun kahraman evlatlarının izleri vardır. Milletimiz, Tüm dünya milletlerinin hayret dolu bakışları altında yedi düvele karşı gerçekleştirdiği mucizevi zaferi, “Ya istiklal ya ölüm” parolasıyla elde etmiştir. Bu asil kahramanlık destanı içinde vatanının her karış toprağını şehit kanıyla sulamak ve şehadet şerbetini içmek için birbirleriyle adeta yarış eden kahramanların destanı vardır. Bu mücadelede, Malazgirt’te zalim ve mağrur Bizans hükümdarını dize getiren inanç ve imanın izleri vardır. İstanbul önlerinde aşılmaz denilen surları kağıttan bir kaleymiş gibi ezip geçen kudret ve kuvvetin izleri vardır. Samsun’da yeniden şahlanışın, milli iradeyi hakim kılmak için çekilen sıkıntıların hatırası vardır. O şehit Mehmetçiklerin, o mert gazilerin şad olan ruhları vardır. Ve nihayet bu asil mücadelede, Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesiyle, az zamanda yapılan çok ve büyük işlerin en kıymetlisi olan Cumhuriyet’in ilanı vardır” dedi.

CUMHURİYET İDEALİSTTİR

Cumhuriyetin içeriği itibariyle, özünü teşkil eden bir takım unsurlardan bağımsız düşünülemeyecek kadar hassas bir rejim olduğun kaydeden Abban” Demokratik bir kültür ihtiva eder.Hoşgörülü olmayı gerektirir. Zira farklı fikirleri bünyesinde barındırmayan bir cumhuriyet, ideal olma yolunda hiçbir mesafe kat edememiş demektir.İnsan haklarına azami ölçüde riayet eder. İnsan odaklı bir rejimin bu hassasiyeti göz ardı etmesi de beklenemez. Hukukun üstünlüğü ilkesine sıkı sıkıya bağlıdır. Özgürlükçüdür. Zira cumhuriyet, esaretin her türlüsüne başkaldırının siyasi literatürdeki tezahürüdür. Ve tüm bunların ötesinde, cumhuriyet, idealisttir. Ülkemiz örneğinde olduğu gibi, geçmişin parlak sayfalarından ilham alarak geleceği kurmak hedefindedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının verdiği büyük mücadeleyi örnek alan pek çok millet; emperyalizme baş kaldırmış, bağımsızlıklarını elde etmiş, kendilerini sömürgeciliğin boyunduruğundan kurtarmıştır.

Dün bağımsızlık için canını fedaeden atalarının yolundan giden evlatlarımız, bugün dünyayı terörle yönetmek isteyenlere karşı en büyük direnişi sergilemektedir. Dün Çanakkale önlerinden zamanın egemen güçlerini geri püskürten atalarının yolundan giden evlatları, bugün de dünün egemen güçlerinin vekalet verdiği terör örgütlerini, hem içimizden hem de güney sınırımızın altından temizlemektedir. Bugün verdiğimiz mücadele, ilhamını geçmişimizden, geçmişimizde zulme ve zalime karşı verdiğimiz mücadeleden almaktadır. İnanıyorum ki Aziz Milletimizin bizlerden sonra gelecek olan nesilleri, aynı kaynaktan ilham almaya devam edecektir” dedi.

 

 

ÇERKEZKÖY’ÜN KURTULUŞUNU DA KUTLADI

 

Abban” Bugünün bizim için büyük bir önemi daha var. Aynı zamanda bugün Çerkezköy’ümüzün düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü. Destansı bir mücadelenin ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki Kahraman Ordumuz, kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla, genciyle tüm Çerkezköylü hemşerilerimiz ile birlikte, bundan 98. yıl önce kentimizi düşman işgalinden kurtararak, tüm yurdumuzu esareti altına almak isteyen düşman kuvvetlerine geçit vermediler. Bundan dolayıdır ki bugün iki ayrı sevinci birlikte yaşıyoruz. Bu vesileyle, aziz vatanın bağımsızlığa kavuşmasında ve Cumhuriyet değerlerinin milletimizle buluşmasında büyük rol oynayan, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile 15 Temmuz şehitlerimiz olmak üzere, canları ve kanlarıyla bu toprakları vatan yapan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyor, Cenab-ı Allahtan rahmet diliyorum. Aziz Milletimizin 97’ncisini Kutladığımız 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı tebrik ediyorum” dedi.

 

BÜYÜK BEĞENİ İLE İZLENDİ

 

Abban’ın konuşmasının ardından kutlama programı Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları ekiplerinin gösterileri ile devam etti. Halk oyunları ekiplerinin yoğun yağış altında sergiledikleri gösteri büyük beğeni ile izlendi.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10