O caniler müebbete mahkum oldu

Kapaklı'da 2015 yılında, arkadaşlarının hunharca cinayetine kurban giden ve ardından cesedi çöplük alanda köpekler tarafından parçalanmış halde bulunan 25 yaşındaki Aykut Birke cinayetinde; beş

Kapaklı 1.11.2020 12:29:00 0
O caniler müebbete mahkum oldu

Kapaklı’da 2015 yılında, çöplük yolu üzerindeki ormanlık alanda feci bir şekilde öldürülen Aykut Birke cinayeti ile ilgili çok yönlü soruşturmasını sürdüren polis, Yunus Yıldız ve Ömer Canseven’in cinayet akşamı Birke ile aynı araçta olduğunu tespit etmişti. Yunus Yıldız ve Ömer Canseven’in çelişkili ifadelerinden şüphelenen polis, zanlıların telefon görüşmelerini incelemeye almıştı. Aykut Birke’nin cenaze namazına da katılarak saf tutan 2 zanlı, cenaze namazı çıkışında polis tarafından gözaltına alınmıştı.

 

TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLMİŞLERDİ

 

Emniyetteki ifadelerinde cinayeti inkar eden zanlılar, sonrasında ise olayın tamamen kaza sonucu olduğunu, araba ile gezdikleri esnada bir anda silahın ateş aldığını ve kurşunun Aykut Birke’nin boğazına isabet ettiğini, korkarak arkadaşları Aykut Birke’nin cansız bedenini Kapaklı’daki ormanlık alana gece geç saatlerde bırakıp kaçtıklarını iddia etmişlerdi. Emniyetteki ifadelerinde zanlıların olayda kullanılan silah ile Aykut Birke’ye ait cep telefonunu da sakladıkları ortaya çıkarken, polis silaha ve telefona da kısa sürede ulaşmıştı. Zanlılar cinayetin ardından fabrikaya işe gitmiş, zanlılardan Ömer Canseven cinayetin ardından sosyal medyadaki sayfasında Aykut Birke için başsağlığı mesajı yayınlamıştı. Emniyetteki işlemlerinin ardından Çerkezköy Adliyesi'ne çıkarılan zanlılar 3 Şubat 2015 tarihinde tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Zanlılardan Ömer Canseven 15 günlük tutukluluk süresinin ardından tahliye edilmişti.

 

 

TEKRAR TUTUKLANDILAR

 

2015 yılının Haziran ayında Aykut Birke cinayeti ile ilgili Çerkezköy Cumhuriyet Savcılığı’na gizli bir ihbar mektubu gelmiş, zanlıların çelişkili ifadesi ve gelen gizli mektubu dikkate alan dönemin Çerkezköy Cumhuriyet Savcısı Ziya Öztürk, Aykut Birke dosyasını yeniden mercek altına almıştı. Adam öldürmek suçundan tutuklu bulunan Yunus Yıldız tekrar sorguya alınmış ve ifadesini değiştirerek, cinayeti Ömer Canseven ile birlikte işlediklerini kaydetmişti.

Yunus Yıldız’ın verdiği ifade kapsamında Ömer Canseven yeniden gözaltına alınmış, Çerkezköy Cumhuriyet Savcılığı’ndaki sorgularının ardından hakim karşısına çıkan Ömer Canseven tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Birke’nin cinayet davasında 2017 Şubat ayında Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde karar çıkmış, Çorlu Ağır Ceza Mahkemesi, cinayet zanlısı Ömer Canseven’e, bilinçli taksirle ölümüne sebebiyet vermek ve ruhsatsız tabanca kullanmak suçlarından 11 yıl, diğer sanık Yunus Yıldız’a ise "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan 4 yıl hapis cezası vermişti. Mahkeme sanıklardan Ömer Canseven’in tutukluluk halinin devamına karar verirken, Yunus Yıldız ise cezaevinde kaldığı süre dikkate alınarak tahliye edilmişti.

Cinayete kurban giden Aykut Birke’nin ablaları Derya Birke ve Hülya Birke mahkeme sonrası verilen karara isyan etmiş, davayı temyize ve üst mahkemeye taşımışlardı. Davayı bir üst mahkemeye taşıyan Birke’nin avukatının yaptığı itirazlar sonrası İstanbul Kartal Bölge Adliyesi'nde 2017 yılında tekrar duruşma yapılmıştı. Burada görülen davada Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edilen Yunus Yıldız yeniden tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

 

MÜEBBET HAPSE MAHKUM EDİLDİLER

 

Soruşturmanın boyutunu değiştiren ihbar mektubu ile ikinci kez tutuklanan zanlıların karşılıklı ithamları dava dosyasında belirleyici etkenler arasında değerlendirildi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından onanan kararda, sanıklar Ömer Canseven ve Yunus Yıldız hakkında Aykut Birke’yi kasten öldürme eyleminden TCK’nın ilgili maddeleri gereğince müebbet hapse mahkum edildiler.

 

KARDEŞLERİNİN KANINI YERDE BIRAKMADILAR

 

Arkadaşlarının hunharca cinayetine kurban giden Aykut Birke’nin kardeşleri Hülya, Derya ve Efe Görkem Birke, 5 yıl süren yargılama süresince her duruşmaya katılarak, kardeşlerinin arkadaşı ve aynı zamanda katil zanlılarından davacı oldular. Kardeşlerinin cinayete kurban gitmesinin ardından annelerinin de evlat acısına dayanamayarak aynı yıl içinde vefat ettiğini kaydeden kardeşler, “Şimdi yargının verdiği bu karar ile ne kardeşimiz ne de annemiz geri gelmeyecek. Ama bir nebze olsun, hem kardeşimizin hem de annemizin ruhu rahat edecek. Biz adalete olan inancımızı hiçbir zaman kaybetmedik” dedi.

 

Haber/Şaban KARDEŞ-Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10