Türk Ocakları: Fidan dikmek terörle mücadele etmektir

Kurulduğu günden bu yana Çerkezköy'de kültürel ve milli konulardaki etkinlikleriyle Çerkezköy'e ve bölgeye katkıda bulunan Türk Ocakları Çerkezköy Şubesi, anlamlı bir sosyal sorumluluk projesine de

Çerkezköy 4.11.2020 16:23:00 0
Türk Ocakları: Fidan dikmek terörle mücadele etmektir

Milli Mücadelenin ve Milli Egemenliğin 100. Yılı Anısına oluşturulacak Hatıra Ormanı projesiyle ilgili bilgi veren Türk Ocakları Çerkezköy Şube Başkanı Burak Candaş, “Türk Ocakları ile Orman Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol gereği ülke çapında Türk büyükleri adına hatıra ormanları oluşturuyoruz. Bu konuda Ocağımıza tahsis edilen ağaçlandırma alanında 11 Kasım Çarşamba günü saat 11.00'da fidan dikim etkinliği yapacağız” dedi.

 

“2 BİN FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ”

 

Tekirdağ Orman İşletme Müdürlüğü ve Çerkezköy Şefliği ile ortak yürüttükleri bu projede hatıra ormanına "Ötüken İlteriş Kağan Hatıra Ormanı" ismini verdiklerini kaydeden Candaş, proje kapsamında yaklaşık 14 dönüm alanda 2 bin fidanı toprakla buluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

 

“TEMİZ HAVAYA DAHA ÇOK İHTİYAÇ VAR”

 

Çerkezköy’ün sanayi kenti olması nedeniyle temiz havaya daha çok ihtiyacın olduğunu kaydeden Şube Başkanı Candaş, “Ayrıca Yalova'daki Yürüyen Köşk hikayesinde anlatıldığı gibi bir ağacın dalının dahi kesilmemesi için köşkün temeline yerleştirilen tramvay raylarıyla yerinden oynatılmasını sağlayan bir Atatürk örneği var önümüzde. Atatürk'ü anlamak için bu örneği de hayatımıza uygulamalıyız” diye konuştu.

 

“TERÖRLE MÜCADELEDE ANLAMI DA TAŞIYOR”

 

İlk etapta fıstık çamı, sonraki süreçte de bu bölgeye örnek olabilecek ve iklime uygun farklı fidanlar dikeceklerini söyleyen Candaş, “Ülkemizde son yıllarda terör saldırılarında ormanlarımızın yakılması bu projeye daha çok önem kazandırıyor.  Fidan dikimi hem çevre kirliliği ile hem de terörle mücadele anlamı taşıyor bizim için. Son örneğini Hatay'da gördüğümüz sabotaja dayalı orman yangınları da fidan dikiminin aynı zamanda terörle mücadele anlamına geldiğini bize ispatlıyor” dedi. Hatıra ormanında Çerkezköy’deki şehitlerin adına da fidan dikerek bu kahramanların isimlerini de hatıra ormanında yaşatacaklarını kaydeden Candaş, “Fidan dikiminde, Türk Ocaklarının her şubesi farklı bir Türk büyüğünü yaşatmak için isim teklifinde bulundu. Önerilerimiz içinde Ötüken İlteriş Kağan ismi uygun görüldü.  Ötüken, Asya'da Türklerin kutsal başkentinin adıdır. Ayrıca Ötüken Yış olarak Orhun Anıtları’nda geçer ve Ötüken Ormanı demektir. İlteriş Kutluk Kağan ise Göktürkler’in Çin'e karşı bağımsızlık savaşına liderlik eden ve M.S. 681 yılında II. Göktürk Devleti'ni kuran Türk Kağanıdır. Orhun anıtlarından ismini sıkça duyduğumuz Bilge Kağan ve Kültigin'in babasıdır. Eşi İlbilge Hatun'dur. İlteriş Kağan'ın Çin'e karşı bağımsızlık mücadelesinde önemli bir isim olması, aynı zamanda bugün Doğu Türkistan'daki Türklere uygulanan Çin zulmüne karşı da bir dikkat çekme anlamı da taşıyor. İlteriş unvanı, derleyen, toplayan anlamındadır. Biz de bölgemizdeki tüm millî kurum, kuruluş, dernek, vakıfları ve anayasanın ilk üç maddesini kayıtsız şartsız kabul eden, Anayasadaki Türk Milliyetçiliğine bağlı her siyasi görüşten insanımızı 1912'den beri ülkemizde önemli faaliyetler yürüten Türk Ocağı çatısında, vatan ve millet paydasında buluşmaya çağırıyoruz” dedi.

 

Haber/Şaban KARDEŞ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10