Bakan Varank: Tekirdağ'ı daha ileri taşıyacak projelere hız vereceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bir dizi ziyaret ve açılış gerçekleştirmek üzere Çorlu ve Çerkezköy'e geldi. Tekirdağ'ın ticari potansiyelini değerlendiren Bakan Varank, "Ekim ay?

Çerkezköy 6.11.2020 15:41:00 0
Bakan Varank: Tekirdağ

Tekirdağ'a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ergene’de Mav Elyaf Fabrikası'nın açılış törenine katıldı. Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Gaziantep Valisi Davut Gül, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu ile davetliler ve çalışanların katıldığı törende konuşan Bakan Varank, yapılan her açılışın ve programın kendisini çok heyecanlandırdığını kaydetti.

 

"1 MİLYON LİRALIK SABİT YATIRIMIN ÖNÜNE GEÇTİK"

 

Açılan her yeni fabrikanın, bulunduğu yerin istihdam ve ihracat potansiyeline sunduğu katkının yanında, aslında Türkiye'nin sanayi altyapısını da beslediğini ve zenginleştirdiğini kaydeden Bakan Varank, "Dünya ekonomisi salgınla ivme kaybederken, Türkiye vizyoner projeler ve yeni yatırımlarla bu süreçte emsallerinden ayrıştı. Salgın döneminin en kritik ihtiyaçlardan olan, yoğun bakım solunum cihazımızı rekor sürede seri üretim bandından indirdik. Türkiye'nin otomobili fabrikasının temellerini Gemlik'te attık. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programımızın, makine sektöründeki 10 projesine destek vermeye başladık. Bu sayede makine alanında dışa bağımlılığımızı azaltacak yaklaşık 1 milyar liralık sabit yatırımın önünü açtık” dedi.

 

"HIZLI BİR TOPARLANMA SÜRECİNE GİRDİK"

 

Türkiye'nin salgınla mücadelede pek çok ülkeden pozitif yönde ayrıştığının altını çizen Bakan Varank, şöyle devam etti: “Tabi burada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin sunduğu esneklik ve hızlı harekete geçebilme kabiliyeti bizim en büyük avantajımız oldu. Oldukça zorlu geçen nisan ayının ardından, hızlı bir toparlanma sürecine girdik. Reel sektör, her türlü şoka karşı dayanıklılığını gösterdi, yüz akımız oldu. Halihazırda büyümenin öncü göstergeleri gayet olumlu bir seyre sahip. Organize sanayi bölgelerimizdeki elektrik tüketimi, eylül-ekim aylarında, salgının tüm yaralarını sardı. Üretim çarkları, martta, yani salgın öncesi döneme göre bile daha hızlı dönüyor. Sanayide siparişler, kapasite kullanımı, yatırımlar ve ihracat artıyor. Şunu çok net söyleyebilirim. Yılın üçüncü çeyreğinde güçlü bir ekonomik büyüme göstereceğiz. İnşallah kasım, aralık aylarında da bu performansın devamının gelmesini bekliyoruz. Avrupa'daki son dönem kısıtlamaları malum, lojistik ve dış talep kanallarıyla bizi de etkileyebilir. Tabi bu hususlar doğrudan bizim kontrolümüzde değil. Ancak şundan emin olun lütfen. Bizim en temel önceliğimiz, Türk sanayisinin gücünü her daim muhafaza etmesini sağlamak.”

 

 

"BURASI ÇOK ÖZEL BİR COĞRAFYAYA SAHİP"

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, önümüzdeki dönemde, Tekirdağ gibi sanayi merkezlerini daha da güçlendirmenin peşinde olacaklarını ifade ederek, şöyle konuştu: "Burası çok özel bir coğrafyaya sahip. Kara, deniz, demir ve havayolu ulaşımının hepsi Tekirdağ'da mevcut. İstanbul ve Avrupa'ya yakınlığınız, tüm yatırımcılar için çok cazip fırsatlar sunuyor. 14 organize sanayi bölgesiyle, Bursa'dan sonra Türkiye'de ikinci sıradasınız. Bu OSB'lerin 10'u 18 yıllık iktidarımızda kuruldu ve biz bu OSB'ler için cari fiyatlarla 1 milyar liranın üzerinde kredi kullandırdık. Yine bu sene; Ergene 1, Ergene 2 ve Çorlu OSB'lerine yaklaşık 14 milyon lira aktardık. Ayrıca Ergene Havzası'ndaki Derin Deniz Deşarjı ile Kolektör Hattına da 16.5 milyon lira verdik. Sanayi sicil kayıtlarımıza göre, ilimizde 2 bin 857 sanayici var. Yani Türkiye'de en fazla sanayiciye sahip olan 12'nci ilsiniz. Hemen hemen her sektörde de üretim yapabiliyorsunuz. Ekim ayı ihracat rakamlarına da baktım. 101 milyon dolarlık ihracatla, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 8'lik bir ihracat artışı gerçekleştirmişsiniz. Ayrıca yatırım iştahınız da çok güçlü. İlk 9 ayda özel sektörün Tekirdağ'daki 5 milyar liralık yatırımına teşvik vermişiz. Tekirdağ'ın potansiyelini daha ileri taşıyacak projelere de hız vereceğiz. Kalkınma Ajansımız aracılığıyla Çerkezköy OSB'ye bir dijital dönüşüm merkezi kuruyoruz. Bu merkez, hem sanayicilere danışmanlık hizmeti verecek, hem de OSB'deki meslek lisesinin müfredatına katkı sunacak. İlk aşamada 100 firmanın dijital dönüşüm seviyesi test edilecek. Orta vadeli hedefse, burada 20 bin kişiye eğitim verilmesi. 6 milyon liralık bu yatırımın, 2021'in ilk yarısında faaliyete geçmesini planlıyoruz. KOBİ'lerin enerji verimliliğini güçlendirecek bir projemiz de olacak. Bu kapsamda önümüzdeki 3 yıllık süreçte, Trakya bölgesindeki 350 KOBİ'nin enerji verimliliğini iyileştirip, rekabetçiliklerini artırmayı hedefliyoruz. Gençlerin ve kadınların istihdama katılımını çok önemsiyoruz. Bu sene başlattığımız Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı ile 13 milyon liralık bir kaynağı bölgeye aktardık. Seracılık ve kırsal kalkınma projelerinde kullanılacak bu kaynak, 365 dezavantajlı kadın ve gencimizin istihdamına vesile olacak. Yine, Trakya'nın tarımsal kabiliyetlerini zenginleştirmek üzere, Milli Hibrit Tohum Geliştirme Projesi'ni başlattık. Bölgede faaliyet gösteren tohum firmalarıyla Namık Kemal Üniversitesi'ni bir araya getirdik. Ortak bir şirket kuruldu. Ar-Ge çalışmalarına hız verildi. 13 milyon liralık yatırımla, bölgenin tohum ıslahı ve ticarileştirilmesi alanında önemli bir merkez haline gelmesini sağlayacağız."

 

REBUL FABRİKASINI GEZDİ

 

Çorlu’daki temaslarının ardından Çerkezköy’e gelen Bakan Varank, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Rebul Kozmetik fabrikasını ziyaret etti. Burada Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler ve protokol üyeleri tarafından karşılanan Varank, kuruluş aşamasında olan fabrikanın genel durumu hakkında Çerkezköy Rebul Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Müderrisoğlu’ndan brifing aldı. Rebul Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Müderrisoğlu, İstanbul’daki tesisleri Çerkezköy’e taşıdıklarını kaydederek, yakın bir süre içerisinde açılışın ardından tam zamanlı hizmet vereceklerini kaydetti.

 

ÜRETİM TESİSLERİNİ GEZDİ

 

Fabrikanın üretim tesislerini gezerek, burada işçilerle bir araya gelen Bakan Varank, işçilerle birlikte kolonyaları paketledi. Fabrikayı gezdikten sonra Çerkezköy Organize Bölge Müdürlüğü'nde derindeşarj ile ilgili bir toplantıya başkanlık yapıp burada yüklenici firmadan brifing alan Varank, Cuma namazını Çerkezköy’de kıldıktan sonra karayolu ile Kırklareli’ne geçti.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10