Ulu Önder Atatürk Tekirdağ'da anıldı

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 82'nci yılında Tekirdağ'da anıldı. 10 Kasım Atatürk'ü Anma programı kapsamında, kurumlar tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Saygı

Tekirdağ 10.11.2020 17:29:00 0
Ulu Önder Atatürk Tekirdağ

Çelenk sunma törenine Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın yanı sıra; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, Garnizon Komutanı Piyade Alb. Şahin Yenilmez, il protokolü, siyasi parti temsilcileri, STK'lar, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

 

2 DAKİKALIK SAYGI DURUŞUNDA BULUNULDU

 

Anma programı, Valilik önünde Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının TBMM Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop’un mesajı okundu. Çelenklerin anıta sunulmasının ardından saat 09.05’te atamızın manevi huzurunda 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.  Anma programı, Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde  devam etti. Program öncesinde Vali Yıldırım ve protokol üyeleri, Atatürk konulu fotoğraf sergisini gezdi.

 

 

KONFERANS VERİLDİ

 

Saygı duruşu ve İstiklal marşımızın okunmasının ardından programda Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sezai Öztaş “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Sağlığının Bozulması ve Ölümü” konulu konferansı verdi. Öztaş” Atatürk’ün hastalığı Kasım’ın ilk haftasından itibaren şiddetlenmiş ve 8 Kasım günü girdiği derin komadan kurtulamamış ve 10 Kasım 1938 Perşembe Günü saat 9’u 5 geçe Dolmabahçe Sarayı’nda aramızdan ayrılmıştır. Atatürk’ün ölümü Türkiye’de ve dünyada büyük yankılar uyandırmış, büyük üzüntülere sebep olmuştur. Atatürk’ün naaşı 16 Kasım günü katafalka konulmuş ve 3 gün boyunca halkın görmesi sağlanmıştır. 19 Kasım günü Prof. Dr. Şerafettin Yalkaya tarafından Cenaze Namazı kıldırılmış ve naaşı Yavuz Zırhlısı’na konularak İzmit’e gönderilmiş, buradan da trenle Ankara’ya getirilmiştir. 20 Kasımda Ankara’ya getirilen naaşı, TBMM’de katafalka konulmuş  21 Kasım’da yapılan devlet töreninin ardından naaşı, Etnografya Müzesi’nde hazırlanan geçici kabre konulmuştur. Atatürk’ün naaşı bildiğimiz gibi 10 Kasım 1953’te Anıtkabir’e nakledilecektir. UNESCO’nun 152 ülkesinin oybirliğiyle yapmış olduğu Atatürk tanımlaması ile sözlerime son vermek istiyorum. Atatürk, uluslararası anlayış, işbirliği barış, yolunda üstün özellikler göstermiş kişi, olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir ınkılapçı, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder, insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, bütün yaşamı boyunca insanlar arasında renk, din, dil, ırk ayrımı gözetmeyen eşi olmayan devlet adamı Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur” dedi.

 

 

DERECEYE GİRENLERİN ÖDÜLLERİ VERİLDİ

 

Konuşmanın ardından Tekirdağ Anadolu Lisesi öğrencisi, Sidar Bostancı “Mustafa Kemal Seslense” adlı şiiri ve Tekirdağ Anadolu Lisesi öğrencisi Tuğçe Cibir “Bir Tutkudur Mustafa Kemal” adlı şiiri okudu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 82. yılı münasebetiyle düzenlenen “Atatürk” konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, ve protokol üyeleri tarafından verildi. Anma programı, Tekirdağ Anadolu Lisesi  öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan “Sinevizyon Gösterisi”nin sunulmasıyla son buldu.

 

Haber/Sevim BOZKURT

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10