Çerkezköy'de 12 cadde, sokak ve meydanda sigara içmek yasaklandı

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle tüm yurtta artırılan koronavirüs tedbirleriyle ilgili olarak Çerkezköy İlçe Umumi Hıfzısıhha Meclisi de kararlar aldı. Çerkezköy'de uygulanmaya başlayan yeni

Çerkezköy 12.11.2020 16:43:00 0
Çerkezköy

 

İçişleri Bakanlığı’nın önceki gün yayınladığı genelge üzerine Çerkezköy Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Kaymakam Atilla Selami Abban başkanlığında toplantı. Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay Palak, İlçe Tarım Müdürü Murat Öner, Serbest Hekim Nurtekin Erol ve Serbest Eczacı Necdet Çabuk’un katılımı ile toplanan kurul, aldığı kararları açıkladı. Kaymakamlıktan yapılan açıklamaya göre, koronavirüs salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu'nun önerileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda birçok tedbir kararının alınarak uygulamaya geçirildiği belirtildi.

 

SİGARA İÇME YASAĞI GETİRİLDİ

 

Açıklamada, "Ülkemizde de içerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra salgının seyri ve olası riskler göz önünde bulundurularak hayatın her alanına yönelik uyulması gereken kurallar ve önlemler belirlenmektedir" denildi. İçişleri Bakanlığı’nın 14533 Sayılı Genelgesi ve İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin 102 Nolu Kararı'nın hatırlatıldığı açıklamada, "Meskenler hariç olmak üzere tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) herhangi istisna olmaksızın maske takma zorunluluğu getirilmişti. Ancak özellikle vatandaşlarımızın kalabalık şekilde bulunduğu / bulunabileceği cadde, sokak, park ve bahçeler gibi yerlerde sigara içtiğinden bahisle /bahanesiyle bazı kişilerin maskelerini çıkardıkları, aşağıya indirdikleri, doğru şekilde kullanmadıkları görülmektedir. Solunum yoluyla kolayca bulaşabilen koronavirüs salgınının yayılımının önlenmesi için maske kullanımında sürekliliğin sağlanması son derece önem taşımaktadır. Bu nedenle maskenin doğru ve sürekli şekilde kullanımını temin amacıyla 12.11.2020 tarihinden itibaren ilçemizde vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu/bulanabileceği cadde ve sokaklar (özellikle trafiğe kapalı olanlar), ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda / bölgelerde sigara içme yasağı getirilmiştir" ifadelerine yer verildi.

 

ÇERKEZKÖY'DE SİGARA YASAĞI UYGULANACAK YERLER

 

Çerkezköy'de sigara yasağının uygulanacağı yerler ise şöyle belirlendi: "Tüm toplu taşıma araç durakları. Çekrezköy merkezdeki meydan, cadde ve sokaklar: Atatürk Cad., Öztrak Cad., Malkoçoğlu Cad., Güveniş Cad., Barbaros Cad., Edip Arıcan Sokak (trafiğe kapalı alan), Cumhuriyet Meydanı ve 100 metre çapında alanda. Kızılpınar: İstiklal Cad., Atatürk Cad., Hürriyet Cad., Bahar Cad. Veliköy: Vatan Cad."

 

65 YAŞ ÜSTÜNE KISITLAMA GELDİ

 

Alınan kararlar arasında 65 yaş üstüne uygulanacak kısıtlamaya da yer verilerek, "İçişleri Bakanlığı’nın 13102 Sayılı Genelgesi ve İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi'nin 96 No'lu Kararı ile 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın sokağa çıkmalarına yönelik uygulamanın il bazlı yapılacak analizlere (hasta ve temaslı kişi sayısı, ağır hasta, yatan hasta sayıları ve 65 yaş ve üzeri hastaların bu kategorilerdeki oranı vb.) göre İl Hıfzıssıhha Kurulu'nca belirlenmişti. Bu doğrultuda; koronavirüs salgınının hasta ve temaslı kişi, ağır hasta, entübe, vefat sayıları ile 65 yaş ve üzeri hastaların bu kategorilerdeki oranında yaşanan artışı nedeniyle 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın gün içerisinde saat 10:00-16:00 arasında sokağa çıkabilmeleri, bu saatler dışında sokağa çıkmamaları kararlaştırılmıştır. Yukarıda alınan karar doğrultusunda uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmaması, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195'inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılmasına; İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca alınan kararların ilçemizde aynen uygulanmasına; oy birliğiyle karar verilmiştir" denildi.

 

Haber/Harun PEHLİVAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10