Ercan: Kıyı şeridindeki binaların hepsi yıkılacak!

Marmara Bölgesi'ndeki büyük depremin Tekirdağ'da olacağını öne süren Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Kimse Tekirdağ depreminden söz etmiyor, herkes İstanbul diyor. Oysaki büy

Marmara Ereğlisi 19.11.2020 12:19:00 0
Ercan: Kıyı şeridindeki binaların hepsi yıkılacak!

Marmaraereğlisi Belediyesi’nin düzenlediği "Deprem Her An Kapımızda" konulu panele katılan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Tekirdağ için korkutucu bir senaryoyu gündeme getirdi. Marmaraereğlisi Kaymakamı Sıdkı Zeyin, Belediye Başkanı Hikmet Ata, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin ve çok sayıda davetlinin katıldığı panelde konuşan Prof. Dr. Ercan, Türkiye’nin deprem açısından en güvenli illerinin Kırklareli ile Edirne ve Tekirdağ’ın kuzey bölgeleri olduğunu söylerken, Trakya’da deprem açısından en güvensiz ve imara açılmaması gereken bölgelerin Ergene çukuru, Marmaraereğlisi, Mürefte ve Şarköy kıyılarının olduğunu kaydetti.

 

1999 DEPREMİ, 1982'DEN BERİ BİLİNİYORDU

 

Kuzey Anadolu kırığının davranışının kişilikli olduğunu, doğudan başlayıp batıya doğru adım adım gittiğini ifade eden Prof. Dr. Ercan, bölge üzerine eskiden meydana gelen depremleri anlatarak, "Sonuçta İzmit 1999 depreminin olacağını biz jeofizik mühendisleri ilk kez 1982 yılında söyledik. 1982 yılında algoritmamı uyguladığım zaman, 1994’ten sonra her an deprem olabilir demiştim. Tabi bunu çoğunuz anımsamıyordu, çünkü o zaman için deprem konuları bu kadar ilgi çekmiyordu. Sonra 5 yıl gecikmeyle 1999 depremi gümbür gümbür geldi ve 17 bin 800 kişiyi kaybettik. 7.5 büyüklüğündeki bu depremde boşalan enerji 130 atom bombasının gücüne eş değerdeydi” diye konuştu.

 

BİRÇOK KENTİ ETKİLEYECEK

 

Prof. Dr. Ercan, Marmara Denizi’nde olacak bir depremin Marmara’nın çevresindeki kentlerin depremi olduğunu kaydederek, "Marmaraereğlisi’nin önünde olacak deprem hem Tekirdağ, Çanakkale, İstanbul, Balıkesir, Bursa, Yalova hem de Kocaeli’nin depremidir. Nasıl onların depremi bizi etkilediyse bizim depremimiz de buraları etkileyecektir. Demek ki bu hazırlık sadece Tekirdağ’da değil, bu saydığım illerin tamamında yapılmalıdır. Çünkü Marmara’da bugüne kadar yapmış olduğum araştırmada Marmara depremleri bir bütün davranışı içinde oluyorlar. Depremin bir yasası vardır ve bu yasa der ki ‘Bir yerde 7 büyüklüğünde bir deprem olduysa gelecekte de aynı yerde aynı büyüklükte bir deprem olacaktır.’ Demek ki tarihini bilmeyen tarihini yaşar" dedi.

 

"DEPREM MARMARAEREĞLİSİ'NİN ÖNÜNDE OLACAK"

 

Ölçerleriyle nerenin gergin olup olmadığını bildiklerini aktaran Ercan, şöyle devam etti: "Buna göre Büyükçekmece’nin batısından Şarköy’e kadar yüksek gerginlik yaşanıyor. Demek ki bu gerginliğin bulunduğu torağın bir kısmı Silivri’den başlıyor, yani İstanbul’un batısından başlıyor ama büyük bölümü Tekirdağ ilinde bulunuyor. Buna göre Tekirdağ ilini deprem bekliyor diyoruz. Bu depremin olacağı yer ise bu arı kovanının en yoğun olduğu yer Marmaraereğlisi’nin önü oluyor. Arzu ederseniz dışarıya çıkarız, sizlere depremin tam nerede olacağını da gösterebilirim. Sadece Marmaraereğlisi depremi olmayacak, bütün Trakya bölgesinin depremi olacak. Nasıl kırılacak bu deprem derseniz, doğu-batı doğrultusunda kırılacak. Bir deprem olduğu zaman hem doğu-batı doğrultusunda kırılacak hem de Trakya kırığını oynatarak tam bu Marmaraereğlisi’nde bulunan dolum tesislerinin altından geçerek Çorlu’ya doğru gidecek, Çorlu’yu da çok etkileyeceğini de söyleyeyim, Lüleburgaz, Babaeski üzerinden Edirne’ye kadar etki yaratacak. Yani bu deprem sadece Marmaraereğlisi depremi olmayacak bütün Trakya’nın ve Marmara bölgesinin depremi olacak. Kimse Tekirdağ depreminden söz etmiyor herkes İstanbul diyor. Oysaki büyük deprem Tekirdağ’da olacak. Marmaraereğlisi’nin beklediği depremin yıkım kuvveti de 9 olacaktır. Eğer Marmaraereğlisi’nde enkaz altında insan aramak istemiyor, can kaybı yaşamak istemiyorsanız o kıyı şeridindeki yapıların hepsinin yıkılması gerekiyor. Siz yıkmazsanız deprem hepsini yıkacak bu yapıların. İnsanlar önce malım dememeli, önce canım demeli. Bir kişinin Türkiye Cumhuriyeti’nde depremden ölmesinin maliyeti 1 milyon 250 bin dolardır. Peki bir kişinin depremde ölmemesi için yapılması gereken kişi başı yatırımın miktarı ne kadardır biliyor musunuz? Sadece 5 bin dolardır.”

 

"İSTANBUL DEPREMİNİN 6 KATI OLACAK"

 

Prof. Dr. Ercan, daha önce de 2045 yılından önce büyük deprem olmayacağını söylediğini ifade ederek, "Marmaraereğlisi depremi İstanbul’da olacak olan depremin 6 katından daha fazla olacak. İstanbul’da beklenen depremde açığa çıkacak güç 4.3 atom bombası gücünde olacak. Ama Marmaraereğlisi’nde olacak olan depremde açığa çıkacak güç ise 24 atom bombasına eş değer olacaktır. Ama biz bunu can kayıpsız atlatabiliriz" ifadelerini kaydetti.

 

Haber/Sevay SÖNMEZ


0282 726 91 91
0282 747 65 10