Çolpan: Ercan'ın uyarılarını dikkatle dinledik

Marmaraereğlisi Belediyesi'nce düzenlenen "Deprem Her An Kapımızda" konulu panelde Tekirdağ için önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın uyarılarının çok önemli olduğunu belirt

Marmara Ereğlisi 20.11.2020 15:02:00 0
Çolpan: Ercan

 

Çorlu ve çevresindeki yapılaşma alanları hakkında bilgiler veren Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Çolpan, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın Marmara Bölgesi'nde meydana gelebilecek büyük depremin Tekirdağ'da olacağını öne sürdüğünü belirterek, "Sayın Prof. Dr. Ercan'ın uyarılarını ve açıklamalarını dikkatle dinledik. Çorlu Belediyesi olarak gerekli tedbirleri almak için hızlı adımlar atacağız. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Deprem ve kentsel dönüşüm konularında düzenlediğimiz toplantılarla yol haritamızı belirlemeye devam ediyoruz. Olası depremde meydana gelebilecek hasarı en aza indirmek için atılması gereken adımları devletimizin ilgili kurumları ile de istişare ediyoruz" dedi.

 

"23 NİSAN 1766'DA ÇORLU YERLE BİR OLMUŞTU"

 

Kalitesiz ve kurallara uyulmadan yapılan yapıların depremde hasar gördüğünün asla unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Çolpan, şöyle devam etti: "Burada önemli olan bir diğer unsur ise inşaat yapılacak zeminlerdir. Değerli hocamız başta olmak üzere birçok bilim insanımız aslında bu konuda yıllardan beridir uyarılarını sürdürmektedirler. Deprem değil bina öldürür sözünü asla unutmamalıyız. Zeminin ne kadar önemli olduğunu geçtiğimiz günlerde yaşadığımız İzmir depreminde bir kez daha gördük. Kilometrelerce ötede olmasına rağmen en büyük yıkım Bayraklı'da yaşandı ve onlarca vatandaşımız yaşamını yitirdi. Ülkemiz ve bölgemizin deprem kuşağında olduğunu alsa unutmadan bir an evvel gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Hayatta kalmak istiyorsak geçmişimizi de bilmek zorundayız. Çorlu geçmişte deprem nedeniyle neredeyse yerle bir olmuş bir şehir. ‘Küçük Kıyamet’ olarak adlandırılan ve 23 Nisan 1766 tarihinde Marmara Denizi'nde meydana gelen deprem Çorlu ile Büyükçekmece’yi neredeyse yerle bir etmiş."

 

"SAĞLIKSIZ YAPILAŞMA İLE MÜCADELE EDİYORUZ"

 

Konunun ulusal boyutta yeniden ele alınarak, gerekirse sil baştan değerlendirilmesi ve inşaat kurallarının revize edilmesi gerektiğinin altını çizen Çolpan, sözlerine şöyle devam etti: "Kentlerimizde yaşayan vatandaşlarımıza sağlıklı ve güvenli bir yaşam ortamı hazırlamak tüm yöneticiler olarak ortak yükümlülüğümüzdür. Yerel yönetimler olarak bizler düzenlenecek kanunlar nezdinde kentlerimizde tüm tedbirleri almalıyız ve alınmasını mutlaka sağlamalıyız. Bunun yanında vatandaşlarımızın da almaları gereken tedbirler konusunda bilgilendirmeliyiz. Çorlu Belediyesi olarak bu konuda bünyemizde oluşturduğumuz ekiplerimiz ile halkımızın bilinçlenmesi için çalışmalarımızı aralıksız olarak sürdürüyoruz. Kentimizde sağlıksız yapılaşma ile mücadele etmeye devam ediyoruz. Yetkili kurumlar ile birlikte düzenlediğimi panel ve oturumlarla adımlar atıyoruz. Deprem sonrasında anında ve doğru müdahale için oluşturduğumuz ekiplerimizin malzeme ihtiyaçlarını satın aldığımız afet konteynerlerinden temin edecekler. İlk etapta 4 afet konteyneri satın aldık ve şehrimizin muhtelif ve kolay ulaşılabilir noktalarına konuşlandırdık. Afet konteyneri sayılarımızı artırmaya devam edeceğiz. Umarım geçmişte yaşadığımız acıları bir kez daha yaşamayız."

 

 

PROF. DR. ERCAN NE DEMİŞTİ?

 

Marmaraereğlisi Belediyesi tarafından Meslek Yüksekokulu'nda gerçekleştirilen panelde konuşan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Tekirdağ'daki tehlikeye dikkat çekerek şunları söylemişti: "Kimse Tekirdağ depreminden söz etmiyor, herkes İstanbul diyor. Oysaki büyük deprem Tekirdağ'da olacak. Bu depremin olacağı yer ise bu arı kovanının en yoğun olduğu yer Marmaraereğlisi'nin önüdür. Depremde açığa çıkacak güç ise 24 atom bombasına eşdeğer olacaktır. Bu deprem sadece Marmara Ereğlisi'ni ve çevresini etkilemeyecek, bütün Trakya Bölgesi bu depremden etkilenecek. Kırılma doğu-batı doğrultusunda gerçekleşecek ve Trakya kırığını da oynatacak. Marmara Ereğlisi'nde bulunan dolum tesislerinin altından geçerek Çorlu'ya, Lüleburgaz ve Babaeski üzerinden de Edirne'ye kadar etki yaratacak. Yani bu deprem sadece Marmara Ereğlisi depremi olmayacak bütün Trakya'nın hatta Marmara Bölgesi'nin depremi olacak. Trakya'da deprem açısından en güvensiz ve imara açılmaması gereken bölgelerinin başında Ergene çukuru, Marmara Ereğlisi, Mürefte ve Şarköy kıyıları gelmektedir. Bu alanların yapılaşmaya açılmaması gerekiyordu, ancak buna engel olunamadı. Hiçbir şey için asla geç değildir. Dolayısıyla İstanbul depremine daha 20-25 yıl var. İstanbul'da yıkıcı bir deprem olmadı henüz. Kaldı ki Marmaraereğlisi'nde de deprem olmadı. Bugüne kadar yasalar, yönetmelikler çıktı, kentsel dönüşümler için taban haritaları çıkarıldı. Bundan sonra yapılacak eylem, işi hızlandırmaktır.

 

"KIYI ŞERİDİNDEKİ YAPILARIN HEPSİ YIKILMALI"

 

Ercan, "Marmaraereğlisi'nin beklediği depremin yıkım kuvveti de 9 olacaktır. Eğer Marmaraereğlisi'nde enkaz altında insan aramak istemiyor, can kaybı yaşamak istemiyorsanız o kıyı şeridindeki yapıların hepsinin yıkılması gerekiyor. Siz yıkmazsanız deprem hepsini yıkacak bu yapıların. İnsanlar önce malım dememeli önce canım demeli. Bir kişinin Türkiye Cumhuriyeti'nde depremden ölmesinin maliyeti 1 milyon 250 bin dolardır. Peki, bir kişinin depremde ölmemesi için yapılması gereken kişi başı yatırımın miktarı ne kadardır biliyor musunuz? Sadece 5 bin dolardır" dedi. 

 

Haber / Elif Zennure ŞİMŞEK


0282 726 91 91
0282 747 65 10