Tekirdağ deprem alarmı veriyor!

Marmara Bölgesi'ndeki büyük depremin İstanbul'da değil, Tekirdağ'da meydana geleceğini iddia eden Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın açıklamalarının ardından il genelinde 90 bina ve

Marmara Ereğlisi 20.11.2020 15:33:00 0
Tekirdağ deprem alarmı veriyor!

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın, Marmaraereğlisi'nde düzenlenen "Deprem Her An Kapımızda" konulu panelde yaptığı konuşmada, "Kimse Tekirdağ depreminden söz etmiyor, herkes İstanbul diyor. Oysaki büyük deprem Tekirdağ’da olacak. Marmaraereğlisi’nin beklediği depremin yıkım kuvveti de 9 olacaktır. Eğer enkaz altında insan aramak istemiyor, can kaybı yaşamak istemiyorsanız o kıyı şeridindeki yapıların hepsinin yıkılması gerekiyor. Siz yıkmazsanız, deprem hepsini yıkacak bu yapıların" sözlerinin ardından kentteki vatandaşlar arasında tedirginlik yaşanıyor.

 

TEKİRDAĞ DEPREME HAZIR DEĞİL

 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Nihat Çolak, "Olası büyük bir depremde, Tekirdağ'da 100 kilometrelik bir alanda ciddi şekilde etkilenme olabilir. Tabii akla gelen soru 'Tekirdağ depreme hazır mı?' sorusu. Bunu nasıl cevaplamak gerekir. Aslında önümüzde örnekler de var. Tekirdağ değil, Türkiye depreme hazır değil. Bunu en son 30 Ekim'de yaşadığımız İzmir depreminde gördük. Ne yazık ki ülkemizde deprem sadece olduğu zamanlar hatırlanan, daha sonra unutulan, depremle ilgili gerekli eylem, hazırlıklı çalışmaları yapılmayıp ertelenen bir olay olarak karşımıza çıkıyor. Tekirdağ'da olduğu gibi çevrelerinde de yapı stoku gibi herhangi bir çalışma olmadığını biliyoruz. Tabii ki bu süreçlere meslek odalarının katılmaması da bizim bilgi seviyemizde sınırlarımızı düşürüyor. Bunu da anlamış değiliz" dedi.

 

"DEMOKRATİK BİR PLANLAMA SÜRECİ OLMALI"

 

İnşaat Mühendisleri Odası olarak, mutlaka ve mutlaka yapı stokunun, yapı envanterinin çıkarılması, yapı üretim süreçlerinde, afet öncesi ve afet sonrası bütün çalışmalarda, meslek odalarının dışlanmadan dahil olacağı çözümler ve çalışmaların yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken Çolak, şöyle devam etti: "Marmara'da ya da Tekirdağ'da oluşacak bir deprem yaklaşık 100 kilometre çapında birçok ilçeyi, Edirne merkez de dahil, Çorlu, Lüleburgaz ve birçok yerleşimi ciddi şekilde etkileyecektir. Bu etkileşim yapınızın mühendislik hizmeti alıp almamasına göre, yapınızın bulunduğu zemin sınıfına göre ne yazık ki rant uğruna dere yatakları ve alüvyon zeminlerde açılan çarpık yapılaşma sonucu açılan yapılaşma sonucunda ciddi hasarlar oluşabilir. Bizim önemle burada üzerinde durduğumuz, kentlerde yapılaşmanın da, kent imar planlarının demokratik bir planlama süreci içerisinde, meslek odalarıyla birlikte, mimar, mühendis ve şehir plancılarının meslek odalarıyla birlikte ele alınması, yerleşimlerin buna göre değerlendirilmesi gerekmektedir."

 

MARMARAEREĞLİSİ, SİLİVRİ DEPREMİNDE HASAR ALDI

 

İstanbul'un Silivri ilçesi açıklarında geçen yıl eylül ayında meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde, Marmaraereğlisi Hükümet Konağı, adliye binası ve Yeniçiftlik Mahallesi'ndeki Nizamettin Demirdöven İlkokulu hasar görmüştü. Yapılan incelemeler sonrasında Hükümet Konağı Belediye Gençlik Merkezi'ne, adliye yapılan yeni binaya, Nizamettin Demirdöven İlkokulu ise başka bir okula geçici olarak taşınmıştı.

 

90 BİNA VE 7 OKUL İÇİN YIKIM KARARI

 

Bu arada Tekirdağ'da AFAD İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı'nın oluşturduğu komisyon 308 afet toplanma alanı ile ilçelerde geçici barınma alanları tespit etti. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı, il merkezinde 7 bin 740 hektarlık alanda afet riski taşıyan alanları tespit ederken, mülkiyeti belediyeye ait 90 bina için yıkım kararı alıp, yıkım çalışmalarına devam ediyor. İl merkezinde 169 okulun deprem performans değerlendirme planlamasını yapan Tekirdağ Valiliği ise bunlardan 23 binadaki 18 okulun güçlendirme ve onarımına devam ederken, 7 okul için yıkım kararı aldı. 37 binadaki 23 okulun güçlendirme projeleri tamamlanarak ihale aşamasına geldiği, 46 binadaki 28 okulun da güçlendirme projelerinin devam ettiği kaydedildi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10