Çukurova Havalimanı ihalesi onaylandı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva'nın yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü Favori İşletmecilik A.Ş. ile YAKO Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. Ortak

Tekirdağ 27.11.2020 15:12:00 0
Çukurova Havalimanı ihalesi onaylandı

Türkiye'nin tarım, ticaret ve sanayi merkezleri Adana ve Mersin'i dünyanın dört bir yanına bağlayacak olan Çukurova Havalimanı Üstyapı Tesislerinin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması, Havalimanının İşletilmesi ve Devri ihalesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından onaylandı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nden (DHMİ) konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre, 147'nci turda sonlanan ihaleyi, DHMİ’ye verilecek en yüksek kira bedeli olan 297 milyon 100 bin Euro+KDV’yi teklif eden Favori İşletmecilik A.Ş./YAKO Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş Ortak Girişimi'nin kazandığı vurgulandı.

 

 

155 MİLYON EURO'LUK YATIRIM YAPILACAK

 

DHMİ konferans salonunda, 20 Kasım günü basın ve noter huzurunda gerçekleştirilen ihaleye, önemli havacılık projelerine imza atmış firmaların büyük ilgi gösterdiği ifade edilerek, gerekli koşulları taşıdığı anlaşılan Favori İşletmecilik A.Ş./YAKO Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş Ortak Girişimi'nin kamuya açık, şeffaf, adil rekabet koşullarında gerçekleşen ihalede en yüksek teklifi vererek ihaleyi kazanmış olduğu kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi: "Şirketin ihalede vermiş olduğu teklif mektubunda 25 yıl işletme süresi karşılığında taahhüt ettiği yatırım tutarı yaklaşık olarak I. Etapta 110 Milyon Euro, II. Etapta 20 Milyon Euro ve III. Etapta 25 Milyon Euro olmak üzere tüm etapların toplamı ise yaklaşık 155 milyon Euro. Böylece, alternatif bir finansman yöntemi olan KÖİ modeliyle ülkemize önemli bir havacılık projesinin kazandırılması için bir adım daha atılmış oldu.

 

 

 

 

İLK YIL İÇİN 2.3 MİLYON YOLCU GARANTİSİ

 

Diğer yandan ihalede kamu çıkarını azami derecede sağlayan çok makul bir yolcu garantisi tablosu ortaya çıktı. İhaleyi alan şirkete işletme süresinin ilk 12 yılı ile sınırlı olmak kaydıyla, ilk işletme yılında 2 milyon 353 bin 787 iç hat giden yolcu, 347 bin 374 dış hat giden yolcu sayısı garanti edildi. Taahhüt edilen yolcu sayısı üzerinden yapılacak garanti ödemeleri; belirtilen yolcu sayılarının altında bir gerçekleşme olduğu takdirde ödenecek tutardır."

 

 

 

TESİSLER 3 ETAP HALİNDE YAPILACAK

 

Çukurova Havalimanı Üstyapı tesisleri projesi 3 etap halinde gerçekleştirilecek.  Yer tesliminin ardından I. Etap yatırımlarının tamamlanarak havalimanının hizmete verilmesi için planlanan yatırım süresi toplam 2,5 yıl olarak belirlendi. Adana ve Mersin’in dünyaya açılan kapısı olacak havalimanı, Çukurova’yı havayolu taşımacılığında önemli bir kavşak haline getirecek.

 

 

BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

 

 

Çerkezköy TSO Başkanı ve Favori İşletmecilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, ilk hava yolu işletmeciliğini 2013 yılında Mogadişu’da üstlenmiş, burada yaptığı havalimanı terminalinin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirmişti. 7 yıldan bu yana havaalanı işletmeciliğinin yanı sıra otel işletmeciliği de sürdüren Kozuva, ihaleyi 25 yıllığına alarak, havayolu işletmeciliğinde hizmet zincirine ikinci halkayı eklemiş oldu. İhalenin kazanılmasıyla birlikte yeni bir istihdam kapısı açılacağını kaydeden Kozuva, projede yaklaşık bin kişinin istihdam edileceğini söyledi.

 

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10