Albayrak'tan depolama sahası çağrısı!

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası 2. Lotunun fiziki olarak 10 aylık depolama kapasitesi kaldığını açıklayan Büyükşehir Belediye

Tekirdağ 30.11.2020 13:12:00 0
Albayrak

 

Tekirdağ Valisi, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü, İl Tarım ve Orman Müdürü, Mahalli Çevre Kurulu'nun üyeleri, Toprak Koruma Kurulu'nun üyeleri, siyasi partilerin yöneticileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine çağrıda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Valilik kararıyla 6 ilçe için Çorlu ilçemizde kurulacak Entegre Katı Atık Yönetimi Tesislerinin yapım çalışmaları Valilik tarafından verilen izinlerle devam ederken, Süleymanpaşa ilçemizde 5 ilçe için kurulacak Entegre Katı Atık Yönetimi Tesislerinin izin, onay ve yapım süreçlerine, bu tesislerin bir parçası olan 3. Lot alanı için hala daha Mahalli Çevre Kurulu’nun toplanarak 'Yer Seçimi Uygunluk Görüşü' almaması nedeniyle bir türlü başlanamıyor. Düzenli depolama tesisi olmayan Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisleri olmayacağından Bakanlığa tesislerin kurulumuna yönelik başvurular da bir türlü yapılamıyor" ifadelerini kaydetti.

 

 

DOLULUK ORANI YÜZDE 140'I AŞTI

 

Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Atık Eylem Planı ile atıkların ayrıştırılmasına, geri dönüşümüne, geri kazanımına, atıklardan enerji ve ürün elde edilmesi ile atıkların bertarafına yönelik Türkiye'nin her bölgesinde ve her ilinde kurulacak tesis türlerinin belirlendiğini hatırlatan Albayrak, şöyle devam etti: "Mevzuat doğrultusunda 2023 yılına kadar kurulması istenen Entegre Katı Atık Yönetimi Tesislerinin ne yapım için gerekli izinlerine, ne de yapımına, yapılan ihale, alınan Danıştay ve Bakanlık onayları ve Büyükşehir Belediyemizin bütün çabalarına rağmen Valilik tarafından toplanarak alınması gereken 'Yer Seçimi Uygunluk' kararı hala alınmadığından bir türlü başlanamıyor. 2’nci lot sahasında doluluk oranı yüzde 140 düzeyine ulaşarak kapasitesini çok aştı. Nüfusu 1 milyonu aşan ilimizde ilçe belediyelerimiz tarafından; kış aylarında ortalama günlük bin 200 ton, yaz aylarında ise ortalama günlük bin 400–bin 500 ton evsel katı atık toplanmaktadır. Bu atık miktarının büyük kısmı Çorlu Tesisi’nde bertaraf edilirken kalan kısmı Süleymanpaşa Tesisi’nde bertaraf edilecek. Bu Tesisler bünyesinde yer alacak ünitelerde ayrıştırılan ambalaj atıkları ekonomiye geri kazandırılırken, organik atıklardan da elektrik enerjisi ve kompost gübre elde edilmesi ile depolama sahasında depolanacak atık miktarı yüzde 70 azaltılacak. Ancak bunun için, Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi 3’üncü lot sahası için İl Mahalli Çevre Kurulu’nun acilen toplanarak, bugüne kadar geciktirdiği Yer Seçimi Uygunluk Kararını vermesi gerekiyor. Eğer Entegre Katı Atık Tesisleri ve 3. Lot yapılmazsa 10 ay sonra çöpümüzü koyacak bir yerimiz olmayacak. Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nın fiziki olarak yalnızca 10 aylık depolama kapasitesi kaldığı gerçeğini kamuoyuna ilan ediyor ve halkımızı doğrudan ilgilendiren bu sorunun çözümü konusunda ilgili kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunuyoruz."

 

Haber/Hasret KABAK


0282 726 91 91
0282 747 65 10