KOSGEB destekleri ile ilgili bilgi verildi

Tekirdağ Kuzey (Çorlu) KOSGEB Müdür Vekili Şule Alkış, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odasını ziyaret ederek pandemi sürecinde büyük sıkıntı yaşayan esnafın KOSGEB'den alacakları destekl

Tekirdağ 30.11.2020 17:45:00 0
KOSGEB destekleri ile ilgili bilgi verildi

 

İşbirliği destek programı ile; KOBİ’lerin yüksek teknolojili ve katma değerli sektörlerde yapacakları iş birliklerinin öncelikli olarak desteklenmesinin amaçlandığını  kaydeden Tekirdağ Kuzey (Çorlu) KOSGEB Müdür Vekili Şule Alkış, işbirliği destek programında kimlerin yararlanacağı hakkında bilgi verdi. Alkış “ İşletmeler, Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek kişi veya tüzel kişi statüsünde olmalı, ön başvuru tarihinden itibaren en az 1 yıl önce kurulmuş olmalı. Son mali yılda bilanço esasına göre defter tutulmalı, KOSGEB veri tabanında kayıtlı ve aktif olmalı, KOBİ bilgi beyannamesi güncel olmalı, KOSGEB veri tabanında kayıtlı ve aktif olmalı. Ancak büyük işletme ve işbirliği yapılması veya proje ortağı işletmenin İŞGEM/TEKMER bünyesinde faaliyet göstermesi durumunda ön başvuru tarihinden itibaren en az 1 yıl önce kurulmuş olma ve son mali yılda bilanço esasına göre tutma şartları aranmaz” diye konuştu.

 

 

DESTEKLER HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

 

Proje kapsamında KOBİ-KOBİ, KOBİ- büyük işletme, birden fazla KOBİ- büyük İşletme, KOBİ- birden fazla büyük işletme, birden fazla KOBİ- birden fazla büyük işletme şekillerinde bir araya gelerek başvuru yapabileceğini kaydeden Alkış “ Program kapsamında, kurul kararı ile personel, makine, teçhizat ve kalıp, ham madde ve malzeme, yazılım, hizmet alımı, proje ile ilgili uygun görülen diğer giderler desteklenmektedir. İşletici kuruluş modelinde proje destek üst limiti geri ödemesiz 1 milyon 500 bin TL ve geri ödemeli 3 milyon 500 bin TL olmak üzere 5 milyon TL’dir.   Proje ortaklığı modelinde proje destek üst limiti geri ödemesiz 1 milyon 500 bin TL ve geri ödemeli 3 milyon 500 bin TL olmak üzere 5 milyon TL’dir. Bu üst limit, öncelikli teknoloji alanlarında gerçekleştirilecek projeler için geri ödemesiz 3 milyon TL, geri ödemeli 7 milyon TL olmak üzere toplam 10 milyon TL’dir. Proje ortaklığı modelinde kurul tarafından proje ortağı olması uygun bulunan her bir işletme için destek üst limiti 225 bin TL geri ödemesiz ve 525 bin TL geri ödemeli olmak üzere toplam 750 bin TL’dir. Ancak bu üst limit, ileri teknoloji alanında gerçekleşecek birliklerinde, 600 bin TL geri ödemesiz ve 1 milyon 400 bin TL geri ödemeli olmak üzere toplam 2 milyon TL, orta-ileri teknoloji alanlarında gerçekleşecek iş birliklerinde 300 bin TL geri ödemesiz ve 700 bin TL geri ödemeli olmak üzere 1 milyon TL olarak iş birliği destek programı asgari ortak sayısı ve destek üst limitleri tablosundaki gibi uygulanır. Personel gideri hariç tüm giderler için destek oranı yüzde 60. Desteğin yüzde 70’i geri ödemeli yüzde 30’u ger ödemesiz olarak verilir” dedi. Geleneksel girişimci destek programının amacının girişimcilerin kurduğu yeni işletmelerin hayatta kalma oranının arttırılmasını sağlamak olduğunu kaydeden Alkış “ Bu programa ise geleneksel girişimci eğitimini tamamlamış olan girişimcilerin kurduğu işletmeler başvurabilecek. İşletme geliştirme destek programının amacı küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet güçlerinin, kurumsallaşma ve markalaşma düzeylerinin ve ekonomideki paylarının arttırılması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanmasıdır” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10