Travertenin Kısa Öyküsü

Geçmişte doğal taşlar en önemli yapı malzemelerinin başında gelirken, günümüzde ise daha uygun maliyetli olan özel işlemeli taşlar kullanılıyor. Ama özellikle köy evi yaptırmak isteyenler ya da kend

23.12.2020 08:55:00 0
Travertenin Kısa Öyküsü


 

 

Traverten sadece iç mekân duvarlarında değil, dış cephe kaplamalarında da tercih edildiği için, bahçe duvarları başta olmak üzere, tüm dış cephe kaplamalarında da tercih edilmektedir. Dış cephelerde doğal bir güzellik kazanırken, cephe duvarlarını güneş ışınlarından, yüksek ısı ve nemden de korumuş oluyorsunuz. Isı ve ses yalıtımı için oldukça etkin olan traverten taşlar, ülkemizde oldukça bol çeşidi bulunuyor. Kırmızı, sarı ve kremsi renkler başta olmak üzere, içerisinde bulunan damarların farklı renkleri ile farklı tasarımları da bize sunuyor. Bunun yanında taşlar doğal olmasından dolayı, delikli veya pürüzsüz olabiliyor. Bu tamamı ile size bağlı bir seçim olması nedeni ile istediğiniz dekoru kolaylıkla elde ediyorsunuz. Görsel güzelliğinin yanı sıra, kullanım avantajları nedeniyle bir çok yapıda artık tercih edilmeye başlanmış durumda. Dekoratif traverten taşlar doğal olarak doğanın bize sağlamış olduğu mucizeler arasında yer almaktadır. Traverten fiyatları İstanbul ise çeşidine göre değişkenlik göstermektedir.

 

 

Dekoratif Traverten Doğal Taş Kaplaması

Traverten taşlarının renk olarak onlarca farklı çeşidi olduğu gibi, üzerinde ki çizgiler, delikler ile birlikte yüzlerce çeşidi de kadar ulaşabiliyor. Farklı traverten modelleri ile farklı dekorasyonlar yapılması da mümkün oluyor. Özel işleme ile doğadan çıkarılan bu taşlar, en çok tercih edilen kaplama malzemelerinin başında geliyor. Daha çok otantik mekân yaratmak isteyen insanların tercihleri arasında yer almaktadır. Traverten ile kaplanmış olan mekânların hem dış cephe kaplamaları içerisinde hem de iç mekân duvarlarında en şık tasarımını da böylelikle kullananlara sunuyor. Tamamen doğanın bir mucizesi olması nedeni ile taşın içerisinde herhangi bir zararlı kimyasal yer almadığı gibi, sağlık sorunu da yaratmamaktadır. Bu sayede doğal bir kaplama malzemesi olarak en şık dekorasyonları yapmamızı sağlıyor.

Dekoratif olarak kullanılan traverten taş modelleri inşaat yapımı sonrasında kullanılabiliyor. Ayrıca bu taşları evinizin bazı yerlerinde kullanabileceğiniz gibi, iş yeri, ofis ya da büro gibi alanlarda da tercih edebilirsiniz. Mimarların en fazla tercih ettiği taşlar arasında yer alan traverten çeşitleri, bir çok farklı renk ve taşın özelliği ile birlikte, görsel olarak en şık şekilde dekorasyon yapmanızı sağlıyor. Dekorasyon taşları uygulanmış olduğu her ortama farklı bir hava ve görsellik katmaktadır. Doğal traverten taşlar iç bölümlerde küçük ışık oyunlarıyla çok daha büyük görsel etkiler yaratmaktadır. Dekorasyon taşları farklı renk çeşitlerinde, farklı ebatlarda, farklı yüzey işlemi yapılmış halde kullanılmaktadır. Genel olarak bina cepheleri, bahçe duvarları üzerinde kullanıldığı gibi havuz etrafı için de oldukça önemli bir malzemedir. 

 

 

Traverten Taşlar Nerede Kullanılır?

Eski yapıların bir çoğunda karşılaştığımız travertenler, eskiden ev yapımları için de tercih edilmektedir. Doğada hazır olarak bulunan taşlar, işlenmesinin ardından duvar örülmesi için uygun hale gelmektedir. Genel olarak günümüzde ise kaplama için kullanılan traverten evin dış görünümü en güzel şekilde değiştirmektedir. Yapı malzemesi olmasına karşın, bir çok alanda artık dekoratif amaçlı kullanılmaya başlanan traverten, havuz kenarları gibi suya karşı dayanıklı olması gereken yerlerde de tercih ediliyor. Ayrıca kaymaz yapısı sayesinde, bu alanlarda rahatlıkla kullanarak, çıplak ayakla kaza riskini de ortadan kaldırmış oluyor. Tırtıklı yapısı sayesinde, yüzeyinde kaymayı azaltan traverten, kış aylarında da oldukça etkili olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle alışveriş merkezleri ve otellerde tercih edilen bu taşlar, hem dış etkenlerden etkilenmiyor, hemde üzerinde kar vb. tutunamıyor.

Ülkemizde en fazla traverten taşlar ise Afyon, Manisa, Sivas, Bursa gibi yerlerde çıkarılırken, Elazığ ise sarı traverteni ile dünyanın gözde maden ocaklarına sahip durumda. Günümüz mimari yapıların vazgeçilmez bir yapı malzemesi haline gelmiş olan bu doğal taşlar, oldukça meşakkatli bir şekilde ocaklardan çıkarılıyor. İşlenmesi de özel kesim araçları ile yapıldığı için, bunlar traverten fiyatlarının artmasına neden oluyor. Ancak kimyasal ile yapılan yani beton, tuğla, yerine tercih edilerek en güzel şekilde hem harika yapılar elde etmiş olacak, hemde en güzel şekilde dekorunuzu da elde etmiş olacaksınız.

 

 

Traverten Taş Çeşitleri Nelerdir?

Traverten taşların renkleri bulunduğu gibi, yapılarında da farklılık olduğu için, çeşitlerinin oldukça bol olduğunu söyleyebiliriz. Sadece ülkemizde değil, başta İtalya olmak üzere, dünyanın bir çok noktasında farklı renklerde ve çeşitlerde traverten taş ocakları da bulunmaktadır. Bu taşları da ülkemizde bulmanın mümkün olmasından dolayı, bunlar fiyat olarak daha yüksek olsa da, ciddi anlamda tercih ediliyor.

Ayrıca çıkmış olduğu taş ocağına göre, kalite standartları da bulunuyor. Tamamen kullanacağınız alanlara göre değişkenlik gösterecek olan traverten taşlar için, tercihlerinizi de buna göre yapabilirsiniz. İster yurt dışından getirilen traverten taşlar ile isterseniz de ülkemizde çıkan taşlar ile istediğiniz mekanlarda en iyi şekilde dekorunuzu yapacak, taşın kalitesi ile birlikte ısı ve ses yalıtımı da yapmış olacaksınız. 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10