"Her olaya müdahale edebiliyoruz"

İzmir depreminin ardından bölgeye giderek arama kurtarma çalışmalarına da katılan Çerkezköy Arama Kurtarma Derneği, ilçede önemli bir görevi yerine getiriyor. Dernek başkanı Ersin Çavdar, "Çerk

Çerkezköy 23.12.2020 13:27:00 0
"Her olaya müdahale edebiliyoruz"

Çerkezköy Arama Kurtarma Derneği Başkanı Ersin Çavdar; basın yayın danışmanı ve sekreteri Rugaye Gülpınar ve disiplin kurulu üyesi Mehdi Yaşar ile birlikte gazetemizi ziyaret etti. 16 Kasım 2019 günü kurulan derneğin eğitim çalışmalarını tamamladığını, 16’sı acil tim olmak üzere 50 aktif üye ile gönüllük esasına bağlı çalıştıklarını belirten dernek başkanı Çavdar, pandemi nedeniyle eğitim çalışmalarının aksadığını ifade ederek, “Şu anda sadece sanal ortamda üyelerimiz ile irtibat halindeyiz” diye konuştu. Dernek üyelerinin gönüllülük temelinde çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Çavdar, “Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) üyeyiz. AFAD’dan eğitimlerimizi alıyoruz. Çerkezköy’de şu anda bizden başka aktif arama kurtarma derneği yok. Bir açığı kapatmak istedik. Ekibimiz çok kapsamlı; cankurtaran, itfaiyeci, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni ve öğretmenler var. Her olaya madahale edebiliyoruz" diye konuştu.

 

“ZOR ŞARTLARDA EĞİTİM ALIYORUZ"

 

Çavdar, eğitimleri AFAD’dan aldıklarını dile getirerek, “Zor şartlar altında eğitim alıyoruz. Çoğu eğitimimizi ormanlık alanda, kamp yerlerinde yapıyoruz. Yüksekten iniş yaptırıyoruz, zipline yaptırıyoruz. İp üzerine ağırlık verdik. Olası enkazlarda en çok ip kullanacağız. AFAD’ın bizi tabi tuttuğu bir sınav sistemi var. O aşamayı geçmek gerekiyor. O da kolay değil” dedi. İzmir depreminde bölgeye giderek arama kurtarma çalışmalarında yer aldıklarını belirten Çavdar, “2 araç ve 5 arkadaşımız ile birlikte gittik. 4-5 gün kaldık. Hatta enkaz haricinde Ege Üniversitesi’nin kampüsü bizim koordinasyonumuzdaydı. Elimizden geldiğinde yardımcı olduk” ifadelerini kaydetti.

 

"TEKİRDAĞ AFAD, YETERLİ DEĞİL"

 

Dernek başkanı Ersin Çavdar, Tekirdağ AFAD’ın 12 kişi olduğunu ifade ederek, “Tekirdağ AFAD'da sayı çok az. Süleymanpaşa’da geçen sene ekip kuruldu. Muratlı’da da arama kurtarma ekipleri var. Onun dışında yok. Ama olması gerekiyor. Çünkü olası bir durumda müdahale edecek ekip sayısı çok az. 200 kişi Tekirdağ’a bağlıyız. Tekirdağ için 200 kişi çok az. Depreme maruz kalan bir insan, önce kendi ailesini düşünür. Bu bizim için de geçerli. İlk önce kendi ailelerimizin güvenliği sağlayıp daha sonra diğer insanlara yardımcı olabilir. 50 kişilik ekip Çerkezköy için çok az” şeklinde konuştu.

 

EĞİTİMLER AKSADI

 

Çerkezköy Arama Kurtarma Derneği Basın Yayın Danışmanı Rugaye Gülpınar ise kapsamlı bir ekibe sahip olduklarını ifade ederek, “Koronavirüs salgını olmasaydı, daha aktif olarak çalışmalarımızı sürdürebilirdik. Ama maalesef pandemiden dolayı eğitimlerimizi gerçekleştiremedik. İlerleyen zamanlarda neler bizi bekliyor, bilmiyoruz. Bu pandemi sürecini bir an önce atlatıp faaliyetlerimizi aktif olarak sürdürmek istiyoruz” dedi. Gülpınar, insanların bilinçli olmasının önemine dikkat çekerek, "Başta afetler olmak üzere çeşitli olaylarda nasıl davranılması gerektiği büyük önem taşıyor. Örneğin deprem enkazında bir düdük bile çok önemli. Deprem çantasının öneminin farkında değil vatandaşlar. Deprem olduktan sonra deprem çantasının önemini anlıyoruz” ifadelerini kaydetti.

 

"ÇERKEZKÖY'DE ÇOK FAZLA ESKİ BİNA VAR"

 

Çerkezköy’de 2000 yılından önce yapılan çok sayıda bina olduğunun altını çizen Gülpınar, "Bu binalar depreme dayanıksız. Bazı okul binalarında çatlaklar var. Yetkililerin bunları denetlemesi gerekiyor. Dediğimiz gibi deprem değil, bina öldürüyor” şeklinde konuştu.Gazetemiz adına ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren gazeteci Şaban Kardeş ise derneğin yaptığı işin önemi üzerinde durarak başarılar diledi.

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10