Şentop: Egemenliğin kaynağı milli iradedir

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde (NKÜ) Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 100. Yılında Milli Egemenlik ve Demokrasi Sempozyumu gerçekleştirildi. Sempozyuma bir mesaj gönderen TBMM Başkanı ve Tekirdağ

Tekirdağ 27.12.2020 15:53:00 0
Şentop: Egemenliğin kaynağı milli iradedir

Rektörlük Fuaye Salonda pandemi kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen sempozyumun açılış törenine Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Gül, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Vali Yardımcısı Murat Eren, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Osman Kılıç, İl Emniyet Müdür V. Fatih Bozboyacı, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel,  AK Parti İl Başkanı Mestan Özcan, MHP İl Başkanı İlker Yücel, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile akademisyenler katıldı.

 

ÖZTAŞ'TAN AÇIŞ KONUŞMASI

 

Sempozyum düzenleme Kurulu Başkanı NKÜ Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sezai Öztaş, katılımcıları “Sayın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Şentop himayelerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk Tarih Kurumu, Trakya Kalkınma Ajansı ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi paydaşlığında düzenlediğimiz 'Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100. Yılında Milli Egemenlik ve Demokrasi Sempozyumuna hepiniz hoş geldiniz' sözleriyle selamlayarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin önemini ve tarihçesi hakkında bilgi verdi.

 

 

"TEKİRDAĞLI OLARAK GURUR DUYUYORUZ"

 

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise konuşmasında, “Meclisler egemenlik ve milli irade kavramları arasında ilişkinin kendisini en somut şekilde gösterdiği ve tüm boyutlarıyla tecelli ettiği yerlerdir. Bizim de bir asırlık tarihimiz boyunca çeşitli zorluklarla karşılaşan Türkiye Büyük Millet Meclisi, her şeye rağmen Türk siyasal hayatının en önemli kurumu olmuştur” dedi. Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel de “Öncelikle Meclisimizin kuruluşunun yıldönümünde böyle güzel bir konuya yer veren başta üniversitemize, kalkınma ajansımıza ve tüm paydaşlara şükranlarımı sunuyorum. Bağımsızlığımızın, egemenliğimizin ve demokrasimizin sembolü olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin tam 100 yıl sonra yine Balkan coğrafyasının topraklarından geçmiş başka bir Mustafa Başkanlığını yapmakta, Tekirdağlı olarak gurur duyuyoruz” diyerek sempozyumun başarılı geçmesini diledi.

 

"ATATÜRK VE SİLAH ARKADAŞLARINI ANIYORUM"

 

NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin ise konuşmasında, “Parlamentolar milli egemenlik ve demokrasinin işlevsel hale gelmesinde son derece önemli kurumlardır. 23 Nisan 1920 günü Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışı, Türk demokrasi tarihinin önemli dönüm noktalarından birini teşkil etmektedir. Elbette ki her milletin ve devletin tarihinde bazı önemli günler vardır fakat Türk milletinin ve devletinin tarihinde bir dönüm noktası olan 23 Nisan 1920’nin benzerini bir başka milletin ve devletin tarihinde bulmak zor ve hatta imkansızdır. Zira 23 Nisan 1920, hasta olduğu düşünülen ve mirası paylaşılmaya çalışılan Türk devletinin, milletinin irade ve çabasıyla yeniden doğduğu gündür. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum” sözlerine yer verdi. “Şanlı Türk Milleti o kutlu günde, Allah’tan başkasına boyun eğmeyeceğini, iradesini hiçbir güç ve kuvvete teslim etmeyeceğini tüm dünyaya haykırmış ve takip eden zamanlarda kararlılığını aynen sürdürmüştür” diyen Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 100. Yılı olan 2020 yılında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak bir sempozyum düzenleme kararı aldık. Bu karar çerçevesinde desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen başta Meclis Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP Hocamız olmak üzere, tüm katılımcılara teşekkür ediyor, Sempozyumun hayırlı geçmesini temenni ediyorum.”

 

 

"İKİ DEFA GAZİ MECLİSTİR"

 

Daha sonra konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım da “Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk milletinin varlığının, bağımsızlığının, haklılığının ve meşruiyetinin sembolüdür. Türkiye Cumhuriyeti’nin temel dayanağı, yapı gücü Milli Egemenliktir. '’Milli egemenliğin sahibi Millettir.'’ Milli egemenlik aynı zamanda milletin bölünmez ve dahi devredilemez iradesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi iki defa Gazi Meclistir. İlki Kurtuluş Savaşı Gaziliği, ikincisi 15 Temmuz 2016. 15 Temmuz 2016 da Türk Milletinin iradesi yine hedef alınmıştır. Aziz milletimizin vergileriyle maişetini temin eden hainler tarafından, yine aziz milletimizin vergileriyle alınan uçak, silah ve mühimmatla Türkiye Büyük Millet Meclisi bombalanmış, ağır araç ve silahlarla doğrudan vatandaşlarımızın üzerine ateş açılmıştır. (251 şehit-2000’den fazla gazi) 15 Temmuz’da aziz milletin bizatihi kendisi, egemenliği, iradesi kırılmak istenmiştir. 100 sene önce başaramadıkları 'şark meselesini' 15 Temmuz’da en ucuz maliyetle ve ebediyen halletmek istemişlerdir. Bizler, millet iradesini gasp etmeye çalışanlara hiçbir zaman fırsat vermeyeceğiz, milletin iradesini korumaya, yaşatamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

NİCE 100 YILLAR TEMENNİSİ

 

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, “Bu sempozyumda başta hizmetleriyle bizlere güç veren Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop’a şükranlarımı arz ediyor, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin’in ve akademisyenlerimizin bu vefalı davranışlarını tebrik ve takdir ediyorum. Bu vesileyle, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Egemenliğin kayıtsız ve şartsız olarak millete devredildiği ve millet iradesinin topyekûn temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 23 Nisan 1920’den 23 Nisan 2020 arasında geçen 100 yılını kutluyor, daha nice 100 yıllara dünyanın en modern ve gelişmiş devletleri arasında yer alarak hatta onlara örnek olarak erişmesini niyaz ediyorum” ifadelerini kaydetti.

 

"15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ, MİLLETİN CESARETİYLE ENGELLENMİŞTİR"

 

Sempozyumun açılış konuşmalarının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Tekirdağ Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop’un kutlama mesajı okundu. Şentop, mesajında, “Üniversitemizin düzenlediği Milli Egemenlik ve Demokrasi konulu sempozyum vesilesi ile bir kez daha vurgulamak isterim ki egemenliğin kaynağı milli iradedir. Milli irade de milletin bizatihi kendisidir. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve 15 Temmuz darbe girişimi milletin iradesini kabul etmeyen, kabul etmek istemeyen zihniyetin ülkemize ve milletimize yaşattığı kabul edilmesi güç tecrübedir. Ancak artık milletimiz 15 Temmuz’da gösterdiği cesaret ile büyük biz özgüven kazanmış ve bu tarihten itibaren milli iradeyi yok sayan millete dayanmayan hiçbir fikrin siyasi oluşum ve teşkilatın oluşma, başarıya ulaşma imkan ve ihtimalinin kalmadığını göstermiştir” ifadelerine yer verdi. Şentop, mesajının sonunda şunları kaydetti: “İnanıyorum ki bugün devam edecek olan konuşmalar, değerlendirmeler yeni ufuklar açacak, demokrasinin ve milli egemenliğin kökleşmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100. Yılında Milli Egemenlik ve Demokrasi” konulu sempozyumun ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”Açılış konuşmalarının ardından Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, sempozyuma online bağlanarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100. Yılında Milli Egemenlik ve Demokrasi Sempozyumunun gerçekleştirilmesinde emeği geçenleri tebrik ederek sempozyumun başarılı geçmesini diledi. Daha sonra söz alan NKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin dünden bu güne gelişimini anlatarak önemini vurguladı. Program günün anısına emeği geçenlere hediye takdiminin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

 

Haber/Sevay SÖNMEZ


0282 726 91 91
0282 747 65 10