Öztrak: Belediyeler veriyor, saray veremiyorsa, bu siyasi tercihtir

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, 3 bin 100 TL'lik asgari ücret tekliflerine karşın hükümetin önümüzdeki yıl için asgari ücreti 2 bin 825 li

Tekirdağ 29.12.2020 11:51:00 0
Öztrak: Belediyeler veriyor, saray veremiyorsa, bu siyasi tercihtir

CHP'li Faik Öztrak, MYK gündemine dair düzenlediği basın toplantısında, hükümetin açıkladığı asgari ücreti eleştirdi. Öztrak, 2020 yılının parlak bir yıl olmadığını ifade ederek, "2018’de başlayan ekonomik kriz, 2020’de daha da derinleşti, buhrana dönüştü. 2020’de, yaşadığımız devlet krizi daha da derinleşti. Ülkemiz ucube saray rejimiyle yönetilmez hale geldi. 83 milyonluk koskoca bir ülke, bir yaprak gibi oradan oraya savrulmaya başladı" dedi. İşçi kesiminin de asgari ücreti reddettiğine dikkat çeken Öztrak, "Bugün bu memlekette dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 517 lira. Yoksulluk sınırı ise 8 bin 198 lira. 'Asgari ücret' adı üzerinde, en düşük ücret. Asgari düzeyde geçimini sağlayacak kadar ücret alan bir işçiden, nasıl gelir vergisi alıyorsunuz? Aslında bunun bir teknik boyutu da var. Asgari ücretli gelirine göre en fazla dolaylı vergi yükünü taşıyan kesim. Zaten ondan dolaylı vergiyi alıyorsunuz, bir de üstüne üstlük ondan bari gelir vergisi almayın. 5 müteahhidin milyarlarca liralık vergi borçlarını af ediyorsunuz, milyarlarca liralık ihaleleri bunlara adrese teslim etmeyi biliyorsunuz. Dünyanın ilk 10’u arasına giriyorlar devletten ihale alan şirketler arasında. Asgari ücretliden neden vergi alıyorsunuz?" şeklinde konuştu.

 

"BELEDİYELER VERİP SARAY VEREMİYORSA, BU TERCİHTİR"

 

Asgari ücretin net 3 bin 100 lira olması gerektiğine vurgu yapan CHP'li Faik Öztrak, şöyle devam etti: "Biz alın terine, hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesine odaklanırken; esnafımızın, işverenimizin üzerine de titriyoruz, onlara yük getirmeyecek şekilde gelir vergisi de düşsün istiyoruz. Tekrarlıyoruz; Asgari ücretten vergi alınmadan, gelir vergisi kesilmemeli, asgari ücret en az net 3 bin 100 TL olmalıdır. Sayın Genel Başkanımız Belediye Başkanlarımıza, en az 3 bin 100 lira asgari ücret net verip veremeyeceklerini sordu? Belediyelerimiz gerekli incelemeleri yaptılar. Bunun verilebilir olduğunu tespit ettiler. Genel Başkanımız da belediyelerimize talimat verdi, 'En az 3 bin 100 lira net asgari ücret uygulamasına bizim belediyelerimizde başlayın' dedi. Belediyeler de devlet kurumu. Biz belediyelerimizde ayda net 3 bin 100 lira asgari ücret verebiliyoruz çalışanlara, saray neden bunun altında kalıyor? Bu sadece siyasi tercihtir başka hiçbir şey olamaz. Kaynak var."

 

"MİLLİ PARAMIZI PUL ETTİLER"

 

CHP'li Öztrak, "Bu yönetim, 2020’de milli paramızı pul etti. Saray yönetimi milletin 128 milyar dolar döviz rezervini 8 ayda har vurdu, harman savurdu. 128 milyar doları yandaşlara, faizcilere kolaylıkla veren Saray, asgari ücretliye 3 bin 100 TL veremedi. Çarçur edilen milyarlarca dolara rağmen, hem paramızın değer kaybında, hem de faiz artışında dünya rekorları kırdık. Bu yıla girerken dolar 5 lira 94 kuruştu. Bugün 7 lira 44 kuruş faizlerin yüzde 17’ye çıkmasına rağmen. Avro 6 lira 65 kuruştu. Şimdi 9 lira 7 kuruşa çıktı. Milli paramızın değeri güneş görmüş kar gibi eridi. Arjantin ve Brezilya’nın ardından, dolar karşısında en fazla parası değer yitiren ülke biziz. Yıla başlarken TCMB’nin politika faizi yüzde 12 idi. Şimdi yüzde 17.  Son üç ayda faiz artışında rekor kırıp, yüksek faiz şampiyonları ligine girdik. Faizcilere istediklerini veren Saray, asgari ücretliye 3 bin 100 TL veremedi. Yıla başlarken Merkez Bankası kasasında, SWAP hariç, 37 milyar net döviz rezervi vardı. Bugün öğrendik ki; 2020 Kasım ayı itibariyle TCMB kasasındaki net rezerv bilançomuz, 49 milyar dolar açık veriyor. Sıcak paracıya, tefeciye ne isterse veriyorsun. Ama asgari ücretliye 3 bin 100 TL veremiyorsun" ifadelerini kaydetti.

 

Haber/Sevay SÖNMEZ


0282 726 91 91
0282 747 65 10