Aşılama perşembe veya cuma günü başlıyor

Kabine toplantısı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemize gelen aşıların kullanıma sunulabilmesi için gereken test süreçleri tamamlanır tamamlanmaz belirlenen öncelik sırasÄ

12.01.2021 16:53:00 0
Aşılama perşembe veya cuma günü başlıyor

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen toplantının ardından Erdoğan Millete Sesleniş konuşması yaptı. Ekonomide aldıkları tedbirlerle koronavirüs salgınının Türkiye'ye gelişini geciktirerek yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.5 büyüme oranına ulaştıklarını kaydeden Erdoğan, "Eğer salgın mart ayını hiç etkilememiş olsaydı bu oranın 1 veya 1.5 puan daha üzerine çıkmış olacaktık. Yılın ikinci çeyreğinde ise koronavirüs salgını tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de derinden hissedildi. Bu dönemde Türkiye, diğer ülkelere nazaran oldukça düşük bir seviye olan yüzde 9,9 oranında daraldı. Salgının etkilerini azaltmak için hayata geçirdiğimiz önlem ve teşvikler sayesinde bu zor dönemde ekonomimizin direncini korumayı başardık. Haziran ayında başlayan normalleşme adımlarıyla hızlı bir toparlanma sürecine gittik. Üçüncü çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre sanayi üretimi yüzde 30, perakende satış hacmimiz yüzde 25 oranında arttı. Aynı dönemde imalat sanayi kapasite kullanım oranı 10 puan artarak yüzde 63'ten yüzde 73'e yükseldi. Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında üçüncü çeyrekteki ciro endeksi artışı ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 36 oldu. Otomobil ve konut piyasalarında haziran ayı ile birlikte ciddi bir hareketlilik görüldü. Hatta satışlar geçen senenin bile üzerinde gerçekleşti" dedi. 

 

"SALGININ ARTIŞ HIZINI GERİLETMEYİ BAŞARDIK"

 

Kabine toplantısının gündemindeki en önemli konunun koronavirüs salgınıyla ilgili gelişmeler olduğunu ifade eden Erdoğan, "Aldığımız tedbirler sayesinde salgının artış hızını gözle görülür bir şekilde geriletmeyi başardık. Azalan vaka ve ağır hasta sayısına paralel bir şekilde salgının sağlık sistemimiz üzerindeki yükü de önemli ölçüde hafifledi. Bu kazanımları korumak ve daha ileriye taşımak için 83 milyon hep birlikte gayret göstermemiz gerekiyor. Salgın tedbirlerinin faaliyetlerine ara verilen esnaflarımız, öğrencilerimiz, çalışanlarımız başta olmak üzere vatandaşlarımız üzerinde yol açtığı sıkıntıları yakinen biliyoruz. Tüm dünya ile birlikte bu soruna kalıcı bir çare bulana kadar hayatımızı kendimizi salgından koruyacak tedbirlerle sürdürmeye mecburuz. Bu tedbirlerin en başında 'tamam' diye ifade ettiğimiz temizlik, maske ve mesafe geliyor. Vaka sayısının belirli bir rakamın altına düşmesiyle birlikte, daha önce de yaptığımız gibi elbette kısıtlamaları kademeli olarak azaltacağız. Ama her bireyin kendi tedbirlerini sıkı bir şekilde uygulamaya devam etmesi şarttır" diye konuştu.

 

"PERŞEMBE VEYA CUMA KAMPANYAMIZ BAŞLAMIŞ OLACAK"

 

Erdoğan, Türkiye'nin dünyadaki tüm aşı geliştirme ve üretim faaliyetlerini yakından takip ettiğini, uygulama aşamasına gelen her ürünle ilgilendiğini vurgulayarak, "Halihazırda Çin menşeili bir aşıyı bildiğiniz gibi ülkemize getirmeye başladık. İlk etapta 3 milyon doz aşı şu anda ülkemize geldi. Alman menşeli bir aşı ile ilgili anlaşmamızı da yaptık, ama görüşmeler devam ediyor. Nihai kararı henüz karşılıklı olarak vermiş değiliz. Rus ve İngiliz menşeili aşılarla ilgili gelişmeleri de takip ediyoruz. Ülkemize gelen aşıların kullanıma sunulabilmesi için gereken test süreçleri tamamlanır tamamlanmaz belirlenen öncelik sırasına göre uygulamasına geçilecektir. Perşembe veya Cuma olur, inşallah böylece belirlenen sıralamaya göre Perşembe veya Cuma bu kampanyamız başlamış olacak. Tabi en önemlisi kendi aşımızı geliştirme çalışmalarıdır. Çok sayıda üniversitemiz kuruluşumuz ve firmamız bu amaçla yoğun bir gayret içindedir. İnşallah hep birlikte bu musibetin de üstesinden gelecek, hedeflerimize doğru tam kapasite yürümeye devam edeceğiz" dedi.

 

Haber/Sevim BOZKURT


0282 726 91 91
0282 747 65 10