BİK'ten basına büyük destek

Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sobacı, basına yönelik desteklerin 2020 yılında arttığını belirterek, "Resmi ilan ve reklamların yayımlanmasıyla basına sağlanan kamu

14.01.2021 14:44:00 0
BİK

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı, kurumun faaliyetleri konusunda AA'nın sorularını yanıtladı. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Sobacı, Basın İlan Kurumu'nun, basın sektörünün köklü kurumlarından biri olduğunu söyledi.

 

YEREL MEDYANIN HAYATINI SÜRDÜRMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

 

Basına yönelik desteklerin 2020 yılında arttığına vurgu yapan Prof. Dr. Sobacı, "Basın İlan Kurumu, 1961'den itibaren fikir ve içerik farkı gözetmeksizin resmi ilanların ve reklamların dağıtımına aracılık ediyor. Resmi ilan ve reklamların yayımlanmasıyla basına sağlanan kamu desteği, 2002'de 53.5 milyon lirayken, 2020 sonu itibarıyla 451 milyon lirayı buldu. Bu destek, özellikle yerel medyanın hayatını sürdürmesi, yani yerel demokrasi açısından çok büyük öneme sahip. Aynı zamanda, basın dernek ve sendikalarına en çok 5 yıl vadeyle kredi vermek, basın mensuplarına vadesi 2 yılı geçmemek üzere borç para vermek, yardıma muhtaç olanlara ve ölenlerin ailelerine yardım etmek gibi yollarla basın sektörünü destekliyoruz. Basın İlan Kurumu olarak, 2020'de çok farklı gazetelerde çalışan 2 bin 639 basın mensubuna 15 milyon liradan fazla borç verdik. Yine 2020'de 82 gazeteci derneğine, üye sayılarına göre pay edilmek üzere toplam 350 bin lira yardım yaptık. 4 gazeteye toplam 950 bin lira tutarında kredi verdik. Ayrıca Lozan Barış Antlaşması kapsamında ülkemizde azınlık statüsündeki cemaatlerin çıkardığı gazetelere de maddi desteğimizi sürdürüyoruz" diye konuştu.

 

PANDEMİDE GAZETELERİ YALNIZ BIRAKMADI

 

Pandemi döneminde basının mağdur olmaması ve pandemiden en az düzeyde etkilenmesi için dönüşümlü yayın yapılabilmesi, fiili satış adedi şartlarının uygulanmaması, gazeteler için mahsup uygulamalarının ertelenmesi, borç para alan gazetecilerin borç tahsil sürelerinin ertelenmesi gibi birçok destek kararı aldıklarını dile getiren Prof. Dr. Sobacı, "Ayrıca Basın İlan Kurumu sektörün yapısal sorunlarını çözmek ve yazılı basının dijital dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla çeşitli paydaşlarla iş birliğine giderek projeler yürütüyor. Bu projelerde, AB fonlarından yararlanıyor. İnternet gazeteciliği, dijital dönüşüm, siber güvenlik ve sektördeki insan kaynağının ve gazetecilik faaliyetlerinin niteliğini artırmaya yönelik mesleki eğitimlere odaklanan bu projeler, sektörde gözle görülür iyileşmelere yol açtı" dedi.

 

"ELEŞTİRİ SINIRLARINI AŞAN, HAKSIZ İTHAM"

 

Prof. Dr. Sobacı, kuruma yönelik eleştirilere de yanıt vererek, "Son dönemde özellikle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP'li yetkililer Basın İlan Kurumu'nu dillerine doladı. Hatta TBMM Genel Kurulunda bütçe görüşmelerinde 'Basın İlan Kurumu devleti soyuyor' diyerek, eleştiri sınırlarını aşan haksız bir ithamda bulundu Sayın Kılıçdaroğlu. Cumhuriyet gazetesinde Basın İlan Kurumu'nun aldığı kararlara dair yazı dizisi yaptılar. Bu 'ısmarlama' yazılarda hukuksal analiz kisvesi altında siyaset yapıldı. Neyi dillendirdiklerini anlamak için yazıları inceledim. O yüzden gönül rahatlığıyla ısmarlama yazı diyorum, çünkü bunlar arasında Basın İlan Kurumu'nun teşkilat yapısını bile yanlış anlatan yazılar var" diye konuştu.

 

"GÖREVLERDEN BİRİ MÜEYYİDE UYGULAMAK"

 

Prof. Dr. Sobacı, Basın İlan Kurumu'nun görevlerinden birinin, gazetelerin basın ahlak ilkelerini ihlal etmeleri durumunda onlara müeyyide uygulamak olduğunun altını çizerek, söz konusu Basın Ahlak İlkeleri'nin 1994'te 'Basın Sektörü Temsilcileri', 'Hükümet temsilcileri' ve 'Bağımsızlar' olarak isimlendirilen üç farklı grubu bünyesinde barındıran Basın İlan Kurumu Genel Kurulu tarafından kabul edildiğini hatırlattı.

 

"BUNA İZİN VERMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"

 

Basın İlan Kurumu'nun bir gazetenin yaptığı bir haberi kaldırtma veya gazeteyi kapatma gibi bir yetkisi olmadığına işaret eden Prof. Dr. Sobacı, "Biz Basın İlan Kurumu olarak şunu sağlamaya çalışıyoruz: Hem Türkiye'nin uluslararası alandaki itibarını sarsacaksın, devletin kurumlarını aşağılayacaksın, terörü özendireceksin, suçu teşvik edeceksin, insanların özel hayatlarını hiçe sayacaksın hem de bunu devletten para alarak yapacaksın. Devletten aldığın parayla devlet kurumlarını aşağılayacaksın. Buna izin vermemiz mümkün değil. Biz bunun önüne geçmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

 

"YALANLARLA BİR ALGI YARATILIYOR"

 

Eski Türkiye özlemi içinde olanların türlü yalanlarla bir algı yarattığını belirten Prof. Dr. Sobacı, "Yüzlerce gazetecinin, gazetecilik nedeniyle hapiste olduğu, sansür uygulandığı gibi yalanlara ve ülkemizi en son sıralarda gösteren ve sorgusuz sualsiz kabul edilen uluslararası basın özgürlüğü indekslerine dayalı olarak Türkiye’de basın özgürlüğünün olmadığına dair aleyhe bir algı inşa edilmek isteniyor. Bu algı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan birtakım yakışıksız yaftalamalar ve cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini yıpratmayı amaçlayan söylemlerle birleştirilerek, gündelik siyasetin bir parçası haline getiriliyor. Eski Türkiye özlemi içerisinde olanlar, basın özgürlüğüne dair türlü yalanlarla inşa edilmiş bu algıyı kendilerine hareket alanı oluşturmak için kullanıyorlar" dedi.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10