Çerkezköy kışa hazır

Çerkezköy Belediyesi, etkili olabilecek kar yağışı ve buzlanmalara karşı kış hazırlıklarını tamamladı. Çalışmaların 23 kişilik ekiple 24 saat esasına göre gerçekleştirileceğini k

Çerkezköy 14.01.2021 17:34:00 0
Çerkezköy kışa hazır

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay,  etkili olabilecek kar yağışı ve buzlanmalara karşı Makine İkmal Bakım Onarım Müdürlüğü tarafından yapılan kış hazırlıklarını inceledi.

 

MEVSİM ŞARTLARININ ÇOK ARKASINDA İLERLİYORUZ

 

Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Mevsim şartlarının çok arkasında ilerliyoruz. Ocak – Şubat aylarında hava sıcaklığının beklenmedik oranda sıcak olduğu bir dönem yaşıyoruz. Ancak Meteoroloji Müdürlüğü’nden edindiğimiz bilgilere göre önümüzdeki hafta kar yağışı bekleniyor. Şiddetli ve ani yağışlarının olma ihtimalinin yüksek olduğu bir döneme de giriyoruz. Öncelikle ani yağmur baskınlarının herhangi bir felakete yol açacak düzeyde olmamasını umut ediyoruz. Ancak tabi ki ciddi bir yağmur beklentisi var. Su sorunlarının yaşanmaya başladığı, ciddi kurak bir dönemin yaşıyoruz. Biz de Çerkezköy Belediyesi olarak şehrin tamamında olası kar yağışlarının yol açacağı sıkıntılara karşı tedbirlerimizi aldık. Personelimiz, araç – gereçlerimiz ve malzemelerimiz hazır” dedi.

 

 

EKİPLER HAZIR BEKLİYOR

 

Akay, “Şu an itibariyle Çerkezköy Belediyesi Makine İkmal Bakım Onarım Müdürlüğü’ne ait depolarımızda 200 ton yol tuzu, 50 ton sıvı tuz ve 12 ton da solüsyon var. Ayrıca 2 adet tuzlama makinesi, 1 adet solüsyon tankı, 2 adet kar küreme aracı, 3 adet kepçe, 2 adet kamyon ve 2 adet de greyder ile 23 personelden oluşan kışla mücadele ekibi hazır halde beklemektedir. Kötü hava koşullarına göre de Büyükşehir Belediyemizin depolarından ihtiyaca göre gerekli malzeme takviyesi de yapılacaktır” dedi.

 

 24 SAAT ESASINA GÖRE GÖREV YAPACAK

 

Olumsuz hava koşulları nedeniyle meydana gelebilecek yoğun kar yağışı ve buzlanmalara karşı Çerkezköy Belediyesi karla mücadele ekiplerinin 24 saat esasına göre iki vardiya halinde çalışacağını kaydeden Akay, “ Ekiplerimiz bu süreçte hazır halde ve tam donanımlı olarak bekletilecek. Özellikle ana arterler başta olmak üzere rampalar ve Atatürk Viyadüğü’nde meydana gelebilecek buzlanma olaylarına karşı ekiplerimiz sık aralıklarla gerekli kontrolleri yapacaklar ve tüm ana arterlerin yoğun kar yağışında trafiğe açık tutulması için çalışılacaklar” ifadelerini kullandı.

 

YOL KONTROLLERİ YAPILACAK

 

Yollarda meydana gelebilecek buzlanma olaylarında tehlike arz eden bölgelerde de devamlı olarak zabıta ekiplerinin devriye gezeceğini kaydeden Akay, “Zabıta ekiplerimiz sürekli olarak gerekli yol kontrollerini yapacaklar. Tehlike arz eden yolların trafiğe açılmasını sağlamak ve herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için, bu tür yollarda trafiğin rahatlaması için ilgili birime bilgilendirme yaparak karla mücadele ekiplerinin bu bölgelerde de gerekli çalışmaları yapmalarını sağlayacaklar” açıklamalarında bulundu.

 

“ANİ SU BASKINLARI RİSKİNDEN KURTARMIŞ OLACAĞIZ”

 

Geçtiğimiz ay temeli atılan Çerkezköy Fevzipaşa Mahallesinde Yağmursuyu Şebeke inşaatı çalışması ile ilgili de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Akay, “Dereden geçildi, BSH Kavşağı’ndan geçildi. Şimdi Güveniş Caddesi arkasında kalan Halide Edip Adıvar Caddesi; Namık Kemal Bulvarı altlarında kalan Naim Süleymanoğlu Caddesi’nin altı, Bahar Sokak’tan devam eden bir hat çalışması devam ediyor. Hem yağış bekliyoruz, hem çalışma devam ediyor. İnşallah o bölgelerin bu projeyle ani su baskınları riskinden kurtarmış olacağız” dedi.

 

“HAYATİ BİR ÖNEM TAŞIYOR”

 

Geçtiğimiz günlerde etkili olan yağışın sorulması üzerine de Başkan Akay “Çerkezköy sadece yer altı su kaynaklarından beslenen bir ilçe. Tekirdağ’ın tamamında bu oran çok yüksek. Yanı başımızdaki İstanbul yüzde 99.9 yer üstü su kaynaklarından besleniyor. Çerkezköy yüzde 100 yer altı su kaynaklarından besleniyor. Kuraklık devam ederse derinlik daha da derinlere inecek. Ve bir yerde tükenecek. Tabi ki bu yağışlar zemin sularının daha da bollaşması açısından özellikle bizim gibi hayatını su kuyularıyla devam ettiren il ve ilçelerde hayati bir önem taşıyor. Gerek yer üstü su kaynakları açısından gerekse de yer altı su kaynakları açısından yağışlara ihtiyacımız var. Buradaki tek ümidimiz, tek duamız bu yağışların zamana yayılarak yağması” diye konuştu.

 

“REGÜLATÖR PROJESİ HAYATA GEÇİRİLEMEDİ”

 

“Şuana kadar Çerkezköy’e baraj yapılamamasında en büyük etken nedir. Çerkezköy Belediyesi olarak Çerkezköy’e özgü bir baraj için ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz” sorusuna da cevap veren Belediye Başkanı Akay, “Yer üstü su kaynaklarının biriktirilmesi, barajlar Devlet Su İşleri’nin kontrolünde, planlamasında olan bir durum. Biz 2014’ten beri bir şey konuşuyoruz. Çerkezköy ani su baskınlarının en çok yaşandığı yerlerden bir tanesi. İkinci derdimiz de dere taşkınları. Çerkezköy’ün içerisinden geçen hem Pınarça Deresi hem de Çorlu Deresi Çerkezköy’ün hafızalarında çok sıkıntılı anılara sahip. 2002, 2012, 2015 dönemlerinde Çerkezköy Zodyak botlarla Ambardere’ye gidip geldiği günleri hatırlıyor. Çerkezköy’ün dışına yağan yağmurlar, dere taşkınlarını Çerkezköy’e yaşattı. 2014 yılında göreve yeni geldiğimizde bununla ilgili bir önerimiz vardı. Ambardere-Hallaçlı hattına tüm yağışların toplayacak, orada yer üstü su kaynağı olarak da Çerkezköy’ü besleyebilecek, aynı zamanda da Çerkezköy’de ani su baskınlarının da önüne geçecek Ambardere Regülatörüyle ilgili bir ilerlememiz maalesef yok. Hal böyleyken Çerkezköy hala dere taşkını sıkıntısını bugün konuşabiliyor. Ambardere’de yapılması gereken regülatör ya da mini bir baraj projesi Çerkezköy’e hem yer üstü sularını kullanması açısından fayda sağlayacaktı aynı zamanda da olası dere taşkınlarından bizi kurtaracaktı, maalesef olmadı” dedi.

 

“DERE TAŞKINI RİSKİMİZ DEVAM EDİYOR”

 

Çorlu Deresi’nin ıslahıyla ilgili de konuşan Akay, “Bir türlü başlanamayan, ihalesi yapıldığı halde, yer teslimi yapıldığı halde Devlet Su İşleri tarafından yapılmasını beklediğimiz bir Çorlu Deresi Islah Projesi var. Pansuman tedavilerle bunu düzeltiyoruz. DSİ geçtiğimiz aylarda Çorlu Deresi’nde suyun önünü açacak dere temizliklerini yaptı. Ama bir mevsim geçişinde yeniden ağaçların, çalının çırpının birikmesiyle yine derenin önü kapanacak. Ve bizim ani dere taşkınıyla baş başa kalma riskimiz maalesef devam ediyor” diye konuştu.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10