Kaplan: Pandemi krizi 5-6 ay sonra başlayacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi Katip Üyesi ve İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, bir dizi ziyarette bulunmak üzere dün Çerkezköy'e geldi. Çerkezköy'de gazetecilerin gündeme dair soruları

Çerkezköy 21.01.2021 18:36:00 0
Kaplan: Pandemi krizi 5-6 ay sonra başlayacak

Bir dizi ziyarette bulunmak üzere buhün Çerkezköy’e gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi Katip Üyesi ve İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, ziyaretlerine saat 14.30’da Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban’ı ziyaret ederek başladı. Milletvekili Kaplan’a; İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Sertaç Alkaya, İlçe Başkanı Yasemin Altın Erseçkin ve yönetim kurulu üyeleri ile İYİ Parti Çerkezköy Belediye Meclisi Üyesi Dilek Köksal eşlik etti.

 

 

“25’İNDEN İTİBAREN MİLLETVEKİLLERİ AŞI OLMAYA BAŞLAYACAK”

 

Milletvekili Enez Kaplan, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban’ı ziyaretinin ardından kaymakamlık önünde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Aşı çalışmalarının başladığını kaydeden Kaplan, bugünden itibaren 85 yaş üzeri vatandaşların aşılanmaya başlandığın kaydetti. “Siz aşı oldunuz mu, aşı olmayı düşünüyor musunuz?” sorusunu yanıtlayan Milletvekili Kaplan, “Ben aşı olmadım ama aşı olmayı tabii ki düşünüyorum. Herhalde ayın 25’inden itibaren milletvekillerine aşı yapılacak, bende gidip aşı olacağım vatandaşlarımıza örnek olmak için. Sağlık Bakanının çağrısı üzerine Sayın Genel Başkanım Meral Akşener, İstanbul’da aşısını oldu. Biz de olacağız” dedi.

 

 

“CUMHUR İTTİFAKINA KATILMAYACAĞIZ”

 

“Millet İttifakı devam edecek mi? Son dönemlerde tartışmalar oluyor. Son günlerde Devlet Bahçeli’nin çağrıları oluyor, Sayın Cumhurbaşkanımız ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yerli ve milli ithafları oldu. Nasıl gidiyor süreç?” sorularına da cevap veren Kaplan, “Biz zaten yerli ve milliyiz. Yerli ve milli olduğumuzu söylemek istiyorum. Çünkü biz devlet korumasız, polis korumasız olarak esnaf ziyaretleri yapıyoruz. İl başkanım, ilçe başkanlarımız hepsi bölgelerinde esnaf ziyaretleri yapıyor. Devlet Bahçeli’nin bize çağrı yapması, büyük ihtimalle Cumhur İttifakı’nın şuan da yüzde 50+1’i bulamadığını ve seçim stratejisi için seçime öngörülü olarak ittifaka davet ettiğini gösteriyor.   Ama bizim ittifaka davete girmemiz için bizim bir şartımız var. Biz Millet İttifakı’nı Cumhuriyet Halk Partisi ile yaparken neye karşılık yaptık? Parlamenter sisteme dönme karşılığı yaptık ve bizim ittifakımız parlamenter sisteme ülkeyi döndürmek için kurulmuş ittifakımızdır. Bizim ittifakımızda bir bozuntu ve bir görüş ayrılığı olmadı hiç şimdiye kadar. Bu saatten sonra hükümet, ‘bu başkanlık sistemini devam ettirmeyip tekrar parlamenter sisteme döneceğim’ derse biz dışarıdan destek vermeye hazırız ve kendilerine de iletildi. Ama biz Cumhur İttifakı’na katılmayacağız” dedi.  

 

 

“SALGIN YÜKSELDİKTEN SONRA KISITLAMALAR GETİRİLDİ”

 

Koronavirüs salgınında yönetim sürecini de değerlendiren Milletvekili Kaplan, salgın sürecinin iyi yönetilemediğini belirterek, “Salgın süreci iyi yönetilemedi. Bizim Genel Başkanımız Meral Akşener, ‘Eylül ayında kısıtlama getirilsin’ diye meclis grup toplantısında söyledi. Ama maalesef vakaların bu kadar artmasına sebep hükümetin, Cumhurbaşkanının, Sağlık Bakanının suçudur. Ben hükümeti suçluyorum. Çünkü salgın bu kadar yükseldikten sonra kısıtlamalar getirildi. Genel Başkanımız kısıtlamaların eylül ayında 15 gün, gerekirse de 1 ay yapılmasını istedi; ‘hiçbir vatandaşımız ölmesin, hastalık yayılmasın’ dedi. Ama maalesef onlar ne yaptı? Aralık ayında kısıtlamaları getirdiler, Covid-19 tavan yaptığında. Şuan da dahi Çerkezköy ilçemizde ölümlü vakaların yüksek olduğunu, entübe hasta sayımızın yüksek olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız. Hastalık yayılma sayısı şuan da düşmek üzere, düşüyor. Düşmenin sebebi de halkımızın bilinçlenmesinden, halkımızın kendi kendini korumasından dolayıdır. Ben böyle görüyorum. Çünkü hepimizin yakınlarından, etrafından, eşimizden, dostumuzdan vefat edenlerimiz var. İnsanlarımız korku üzerine kendi önlemlerini kendi aldı” ifadelerini kullandı.

 

 

“TÜRKİYE 5 MÜTEAHHİTTEN BÜYÜKTÜR’

 

Hükümetin esnaflara yaptığı yardımın yeterli olup olmadığı sorulması üzerine konuşan Milletvekili Enez Kaplan, “Sayın Cumhurbaşkanı her zaman her yerde ne diyordu? ‘Dünya 5’ten büyük değildir’ diyordu. O zaman bende Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a diyorum ki; ‘Türkiye 5 müteahhitten büyüktür’. 5 müteahhidin 4 milyon 900 bin TL vergi borcunu siliyorsun ama esnafa 5 milyon lira yapılacağı zaman ‘kaynak yok’ diyorsun. Kira yardımlarından bahsedeyim.  Bin TL kira yardımı söz konusu oldu, Çerkezköy Atatürk Caddesi’nde 5 bin TL’nin altında kira var mı? Hangi yardım? Hangi esnafımızın kanayan yarasına merhem olacak. Bence maalesef esnafımıza yeteri kadar yardım yapılmıyor. Esnaf odalarına da gittik, bazı esnaf oda başkanlarımız siyasi baskıdan dolayı konuşamıyor. Ama esnaf kan ağlıyor. Bana daha hiç hayatından memnun olan esnaf arkadaşımız denk gelmedi. Onun için yardımlar yeterli değil. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, ’Esnafa ve vatandaşa 50 milyon yardım yaptık’ diyor.  Hangi esnafa yardım ettin? Bankalara kredi ile hepimizi borçlandırdılar. Ticaret odalarının can suyu diye Denizbank’tan aldığı krediler bu ay ödenecek. Kaç kişi ödeyebilecek? Çalışmayan, iş yapmayan adam nasıl para ödeyecek. Bunların esnafımıza hibe olarak verilmesi gerekiyordu. Ama maalesef hibe verilmedi. Her şey yetersiz bence. Pandemiyi yönetemediler. Bu kadar hasta, bu kadar vefat olmasının sebebi hükümettir, sayın Cumhurbaşkanıdır” dedi.

 

“BÜYÜKŞEHİRİN BAŞARISIZLIĞINA ORTAK OLMAK İSTEMİYORUZ”

 

Tekirdağ’da yerel olarak ittifakın nasıl gittiğiyle ilgili soruya da yanıt veren Enez Kaplan, “Biz bu saatten sonra Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanından hiçbir şey istemiyoruz. Çünkü daire başkanlığı verilecekti, verilmedi. Büyükşehir belediyesinin başarısızlığına ortak olmak istemiyoruz. Benim fikrim yok” dedi. İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Sertaç Alkaya da, “Biz yerel yönetimlerde Millet İttifakı’nın çerçevesini o kadar güzel genişlettik, o kadar başarılı olduk ki. Şuan da yerel medyada da, ulusal medyada da gazetecilerin sorduğu tek bir soru var; ‘Millet İttifakı’na ne oluyor?’ Kimse Cumhur İttifakı’nı sormuyor. Millet ittifakı şuan da başarılı. Az önce vekilimin ifade ettiği gibi, bizim yerel anlayışımızda al-ver üzerine kurulu bir teşkilat sistemimiz ve ittifak sistemimiz olmadı” dedi.

 

“BİR ARAYIŞ İÇERİSİNDELER”

 

“Bizim Cumhur İttifakı’nın anlayışı çerçevesinde her şeye tamam diyebilecek bir yapımız yok” diyen İl Başkanı Alkaya, “Doğruya doğru, yanlışa yanlış diyeceğiz. 1 ay öncesinde büyükşehir belediyesini eksiklikleri ve aksaklıkları konusunda 2 kez basın açılması yaptım. Esnaf odalarının su zamları ile ilgili talebi olmuştu. Sağ olsun Millet İttifakımızın belediyesi, Çerkezköy’de olduğumuz için rahat rahat söyleyebilirim, esnafa bugünden itibaren 2 bin TL’lik yardımları başlatıyorlar. Bunu aynı şekilde büyükşehir nezdinde belediyemizde gerçekleştiriyor. Su zamlarını yüzde 50 oranında geri çekme noktasında bir çalışma var, bunu da gerçekleştirecek. Biz talep ettik, katı atık bedellerinin alınmaması noktasında sayın milletvekilimizde mecliste bunu gündeme getirdi. Ama Cumhur İttifakı’nın bileşenleri bu konuda destek vermiyor. Bizim derdimiz şu; Tekirdağ bizim memleketimiz, yaşanacak şehrimiz. Bunun hizmetlerin iyi yapılabilmesi noktasında seçim zamanında yapılan bir işbirliğimiz var. Bu işbirliğinin ilerleyen zamanlarda nasıl yürüyeceğine genel merkez karar verir. Ama dediğimiz gibi al-ver ilişkili bir ittifak anlayışımız olmadığından dolayı bunu Cumhur İttifakı’na sormak lazım, onların bileşenlerinin ne yaptığına bakmak lazım. Demek ki başarısızlar ki ‘Eve dön’ çağrısı yapıyorlar, Sayın Cumhurbaşkanı ziyaretlerde bulunuyor. Bir arayış içerisindeler. Bizim arayışımız yok, biz milletimizle ittifakımızı yaptık” diye konuştu.

 

MESTAN ÖZCAN’IN SÖZLERİNE CEVAP VERDİ

 

AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan’ın ‘Saha gezilerinde bizden başka bir parti yok, millete biz dokunuyoruz’ sözleri de hatırlatılan Alkaya, “Sayın Mestan beyin saha gezilerini takdirle karşılamış bir il başkanıyım. Önümüzdeki hafta biz ziyaretlerimizi yaptığımız zaman bunu daha detaylı anlatacağım ama sanırım anladığım kadarıyla saha gezilerinde esnafın bankalara olan borçlarının galiba ötelendiğini müjdelemiş, doğalgaz zammını geri çektiklerini anlatmış sanırım saha gezilerinde. Doğalgaz faturasını ödeyemediği için doğalgazı kesilen vatandaşların doğalgazlarını açmışlar sanırım. İşsizliği yok ettiklerini söz vermiş sanırım. Saha çalışması denildiği zaman bir hükümetin temsilcisinin bunları yapması gerekiyor. Saha çalışmasında bunları yapmıştır diye düşünüyorum” deid.

 

 “2021 KRİZİ KAPIDA”

 

Daha sonra Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Yaztepe’yi ziyaret eden Milletvekili Kaplan, “Pandemi krizi 5-6 ay sonra başlayacak. 6 ay sonra ödemesi olan krediler başlayacak. Kim nasıl ödeyecek onları, çalışmayan insan nasıl ödeyecek? Esnafın hali iç açıcı değil, çoğu kapattı dükkanını. Kirasını ödeyemeyen esnafın icra ile beraber çıkarıldığını gördük. Türkiye Cumhuriyeti’nde en ucuz kredi burada ama en zor kredi de burada. 2020 krizini bitirdik 2021 krizi kapıda. Pandeminin krizi 5-6 sonra başlayacak şuan bütün vatandaş kredilerini, ödemelerini öteledi” dedi.

 

“PANDEMİ SÜRECİNDE BELEDİYE İLK ÇALINAN KAPILARDAN BİRİ OLDU”

 

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ziyaretinin ardından saat 15.40’da Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ı ziyaret eden Milletvekili Kaplan, Çerkezköy Belediyesi’nin çalışmaları hakkında Başkan Akay’dan bilgi aldı. Ziyarette konuşan Kaplan, “Bazı oda başkanları AK Parti’nin baskısı altında, konuşamıyorlar. Ama hayatın gerçekleri de var. Durum hiç iç açıcı değil” dedi. Başkan Akay da, “Manzara böyle maalesef. Vatandaşın durumu da belli. Pandemi sürecinde belediye ilk çalınan kapılardan biri oldu. Pandemiden sonraki müracaat sayılarına bakıyoruz sadece bu sayılardan işin vahameti belli” dedi.

 

“ŞUAN FABRİKALARDA BİR SIKINTI YOK”

 

Çerkezköy Belediyesi’nden sonra Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi’ne geçen Milletvekili Kaplan ve beraberindekiler, Türk İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak’tan pandemi sürecinde fabrikaların durumu hakkında bilgi aldı. Koçak, “Pandemi sürecinde ülkece zor günler geçirdik. İşçilerimiz zor günler yaşadı, işlerinden oldular. Ama şuanda fabrikalarda bir sıkıntı yok, mesaiyle üretime devam ediyorlar” dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10