Sır ziyaretin perde arkasında ne var?

Eski Başbakan Binali Yıldırım'ın, koronavirüse karşı yerli aşı çalışmalarının sürdüğü Çerkezköy'deki Koçak Farma tesislerine yönelik ziyaretiyle ilgili resmi hiçbir açıklama ya

Çerkezköy 22.01.2021 16:04:00 0
Sır ziyaretin perde arkasında ne var?

Bir dizi temasta bulunmak ve AK Parti İl Kongresi’ne katılmak üzere üç gün önce Edirne'ye giden Eski Başbakan, TBMM Eski Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, gece Çerkezköy'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Yerli ve milli aşı çalışmalarıyla gündeme gelen Koçak Farma’nın Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tesislerini ziyaret eden Yıldırım, koronavirüs aşısıyla ilgili çalışmalar hakkında brifing aldı. Basına kapalı olarak gerçekleşen ziyarette, Koçak Farma Genel Müdürü Hakan Koçak’ın odasında, yerli ve milli aşı çalışmasına ilişkin son durum hakkında yaklaşık yarım saat brifing alan Yıldırım, ardından fabrikanın üretim tesislerinde incelemelerde bulundu ve Çerkezköy'den ayrıldı. Yaklaşık bir buçuk saat süren ziyaretten sonra Yıldırım'dan ve Koçak Farma'dan hiçbir resmi açıklama yapılmazken, genel müdür Koçak'ın odasında nelerin konuşulduğuna ve yerli aşı çalışmalarının ne aşamada olduğuna dair herhangi bir bilgi de edinilemedi.

 

SIR ZİYARETLE İLGİLİ SENARYOLAR

 

Kamuoyunda "sır ziyaret" olarak nitelendirilen bu ziyaretle ilgili çeşitli senaryolar gündeme geldi. Bu senaryolardan ilki, yerli aşı çalışmaları istenen hızda ve seyirde devam etmediği için kamuoyuna herhangi bir bilginin verilmediği yönünde. Bu senaryoya göre, Faz-1 çalışmaları tamamlanan ve ocak ayı sonunda Faz-2 çalışmalarına geçmesi beklenen aşı çalışmalarında bir sorun veya aksama olduğu, bu nedenle de şimdilik hiçbir açıklamanın yapılmadığı iddia ediliyor.

 

 

MÜJDEYİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MI VERECEK?

 

Aksi yöndeki bir diğer senaryo ise; her şeyin yolunda gittiği ve müjdeli haberi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kamouyona açıklayacak olması nedeniyle şimdilik gelişmeler hakkında hiçbir açıklamanın yapılmadığı yönünde. Birincisine göre daha güçlü olan bu senaryo doğruysa, Çerkezköy'de bulunan Koçak Farma tesislerinde geliştirilen yerli koronavirüs aşısında Faz-2 çalışmaları planlandığı gibi ocak ayı sonunda başlayacak ve hedeflendiği gibi mayıs ayında Türkiye'nin yerli ve milli aşısı tüm süreçleri tamamlayarak kullanılmaya başlanacak. Hangi senaryonun doğru olduğunun önümüzdeki haftalarda belli olacağı kaydediliyor.

 

ÇERKEZKÖY'ÜN ÖNEMİ BÜYÜK

 

Bu arada Binali Yıldırım'ın gün içinde gelmesi beklenen Çerkezköy'e, programını iptal etmeyerek geç saatlerde de olsa gelmesi, bir yandan aşı konusundaki gelişmelerin önemine işaret ederken, diğer yandan da Çerkezköy'ün yerli ve milli aşıdaki öneminin büyük olduğunu ortaya koydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en yakınındaki isimlerden olan Yıldırım'ın, yerli aşıyla ilgili edindiği bilgileri Erdoğan'a doğrudan ilettiği belirtiliyor. Daha önce de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koçak Farma tesislerini ziyaret edip, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüntülü telefon görüşmesi yaparak, yerli aşıyla ilgili ilk müjdeyi vermişti. Tüm bu gelişmeler, Çerkezköy'ün yerli aşının merkezi olduğunu göstermesi bakımından dikkat çekiyor.

 

AŞI ÇALIŞMALARI HANGİ AŞAMADA?

 

Öte yandan Çerkezköy'de geliştirilen yerli ve milli aşının son durumuyla ilgili bilgiyi 10 Ocak tarihinde Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış vermişti. Erciyes Üniversitesi'nin geliştirdiği, Koçak Farma'nın Çerkezköy'deki tesislerinde üretilecek olan yerli Covid-19 aşısının Faz-2 çalışmalarına bu ayın sonunda başlanmasının planlandığını belirten Rektör Çalış, yerli aşıda Faz-2 çalışmaları için 400'ün üstünde gönüllünün başvurduğunu açıklamıştı. Çalış, şunları söylemişti: "Biz her şeyin prosedüre uygun olmasını istiyoruz, güvenli ve kaliteli olmasını istiyoruz. O nedenle çok dikkatli davranıyoruz. Biz aşıda klinik çalışmayı yaptık. Ancak aşının dolum işi Koçak Farma'da, burası Tekirdağ'da bir ilaç firması. Sağ olsun onlar da çok önem veriyorlar. Faz-2 için 400'ün üstünde gönüllümüz bekliyor. Bunların çalışmaları da devam ediyor. Faz-2 hemen 'aşı vuruldu' ile olmuyor. Onun için bazı çalışmalar gerekiyor. Faz-1'de de böyle bir işlem oldu. Koçak Farma'da dolum yapıldı. Tetkik ve güvenlik çalışmaları yapıldı." 

 

OCAK SONUNDA FAZ-2'YE GEÇİŞ PLANLANIYOR

 

Halihazırda Faz-2'de güvenlik testlerinin sürdüğünü vurgulayan Rektör Çalış, "İnşallah bu ayın sonunda başlamayı düşünüyoruz. Bu bir hafta önce olur, bir hafta sonra olur. Bu nedenle tarih vermeyi çok sevmiyoruz. Bu işler ince işler. Dikkat edilmesi gerekiyor. Bir yerde yanlışlık yapıp bütün emeğin boşa gitmesini istemeyiz. Bu nedenle çok dikkatli olup gerekirse 1-2 hafta gecikmek daha iyidir. Tabii ki milli aşının bir an önce oluşabilmesi için acele ediyoruz. Şu an için hiç bir sorun yok; ama biraz zamana ihtiyaç var" diye konuşmuştu.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10