Kaplan: Ameliyat bekleyen çocuklarımız mağdur

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan duyma bozukluğu yaşayan ve ameliyat bekleyen çocuklarının mağduriyetleri ile ilgili Sağlık Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. Kullanılan cihazların i

Tekirdağ 2.02.2021 15:49:00 0
Kaplan: Ameliyat bekleyen çocuklarımız mağdur

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, “İşitme Engelliler ve Aileleri Derneğinden aldığımız bilgiler doğrultusunda ülkemizde çok ileri derece işitme kayıplı doğan çocuklarımız için en etkin tedavi yolu cihazlandırmadır. Bir çocuğa koklearimplant (biyonik kulak) uygulanabilmesi için hastanın iç kulağında salyangoz yapısı ve işitme sinirinin olması gereklidir.Doğuştan iç kulak salyangoz yapısı veya işitme siniri gelişmemiş olması durumunda ise beyin sapı ameliyatı yapılmaktadır. Bu ameliyatların ortak noktası dil gelişiminin kazanıldığı kritik yaş olan 4 yaşına kadar yapılması şart olmasıdır. Bu yaştan sonra akranları gibi işitip anlama ve ayırt etmesi, konuşması zorlaşmaktadır” diye konuştu.

 

ANLAŞMASI GEREKİYOR

 

Kullanılan cihazların ithal olduğunu kaydeden Kaplan, söz konusu cihazları ithal eden firmaların, kurların yükselmesini sebep göstererek ameliyatların durdurulduğunu söyledi. Ameliyatlarının yapılmamasının ülkemizin taraf olduğu  BM Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi’nin 7, 20, ve 25. maddelerinin ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 26. maddesinin ihlali olduğunu hatırlatan Kaplan, zamanın çocukların aleyhine işlediğini Sağlık Bakanlığının, SGK’nın ve tıbbi cihaz firmalarının acilen anlaşmaları gerektiğini kaydetti.

 

EN SON HANGİ İL VE HASTANEDE YAPILDI

 

Kaplan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın cevaplaması istemiyle, “ Konu ile ilgili en son beyin sapı ameliyatı ne zaman, hangi il, hangi hastanede yapılmıştır? Söz konusu cihaz temini ile ilgili olarak SGK’nın ve tıbbi cihaz firmalarının anlaşması hususunda bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır? Her geçen gün çocuklarımızın aleyhine işlemektedir. Bu ameliyatlar tekrar ne zaman başlayacaktır. Türkiye genelinde bu hastalıktan mustarip kaç çocuğumuz vardır? Bu çocuklarımızın tedavi masraflarının tamamının devlet tarafından karşılanması ile ilgili bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz ? “ sorularını yöneltti.

 

Haber/Şaban KARDEŞ

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10