Normalleşmeye ilk adım!

1 Mart itibarıyla adım adım geçilmesine karar verilen normalleşme ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni kararlar hayata geçirilmeye başlandı. Bu kapsamda, vaka sayılar

Çerkezköy 2.03.2021 18:10:00 0
Normalleşmeye ilk adım!

Alınan yeni kararlar doğrultusunda, ortaokul seviyesinde uzaktan eğitimin devamına karar verilirken, liselerde ise sınavların yüz yüze yapılması kararlaştırıldı. Vaka sayıları bakımından turuncu renk ile yüksek riskli grupta yer alan Tekirdağ’da okul öncesi, ilkokul 8. ve 12. sınıf öğrencileri okullarına kavuşmanın heyecanını yaşadı.

 

 

ÇERKEZKÖY'DE İLK DERS ZİLİ ÇALDI

 

Koronavirüs salgını nedeniyle bir süredir kapalı olan okullar kademeli olarak eğitime açılırken, Çerkezköy’ün Veliköy Mahallesi’nde eğitime kazandırılan Veliköy İlkokulu’nda da ilk ders zili çaldı. Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş’le birlikte Veliköy’de eğitime kazandırılan Veliköy İlkokulunda incelemelerde bulundu. Bugün itibariyle okulların kademeli olarak eğitime açılmasıyla birlikte okulda ilk İstiklal Marşı da okundu. Tüm öğrencilere başarılar dileyen Kaymakam Atilla Selami Abban; maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

 

YENİ KARARLAR NELER?

 

Bu arada Çerkezköy Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada, 1 Mart 2021 günü Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısında, yeni kontrollü normalleşme sürecine dair temel usul ve esasların belirlendiği belirtilerek; illerin "düşük", "orta", "yüksek" ve "çok yüksek" olmak üzere 4 ayrı risk grubuna ayrıldığı vurgulandı. Buna göre Tekirdağ'ın yüksek risk grubundaki iller arasında olduğu dikkat çekerken, ildeki vaka sayısının ise 100 binde 85.55'e yükseldiği gözlendi. Kaymakamlığın açıklamasında, alınan kararlar şöyle belirtildi: "Hafta içi günlerde 21.00-05.00 saatleri arasında tüm Türkiye’de sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır. Hafta sonlarında ise; düşük ve orta risk grubunda yer alan illerimizde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, hafta içinde olduğu gibi 21.00-05.00 saatleri arasında uygulanacaktır. Yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan illerimizde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, cuma 21.00-cumartesi 05.00 saatleri arasıyla cumartesi 21.00’den başlayıp pazar gününün tamamını kapsayıp pazartesi günü saat 05.00’de bitecek şekilde uygulanacak olup bu illerimizde cumartesi günleri 05.00-21.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacaktır. Düşük ve orta risk grubunda yer alan illerimizde; 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 20 yaş altı genç ve çocukların sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılacaktır. Yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan illerimizde; 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımız için getirilen sokağa çıkma süreleri 3 saatten 4 saate yükseltilecek, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız 10.00-14.00 saatleri arasında, 20 yaş altı çocuklarımız ve gençlerimiz ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecektir." 

 

LOKANTA VE KAFETERYALAR YÜZDE 50 KAPASİTEYLE ÇALIŞACAK

 

Düşük, orta ve yüksek risk gruplarında belirlenen kapasite oranlarına göre 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek olan yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerleri için Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nde yer alan mesafe koşulları (masalar ve koltuklar arası) göz önünde bulundurularak açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde yüzde 50 kapasite sınırlaması oranı uygulanarak, mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısının ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısının tespit edileceği kaydedilen açıklamada, "Bu risk gruplarındaki yeme-içme yerleri 19:00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebileceklerdir. Çok yüksek risk grubunda yer alan illerimizde bulunan yeme içme yerleri, 10.00-20.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek olup, ayrıca işyeri içerisinde hizmet sunamayacaklardır" denildi.

 

HES KODU ZORUNLU

 

Yeme içme yerlerine müşteri kabulünde HES kodu zorunlu hale getirilirken, düşük ve orta risk grubunda yer alan illerde; girişlerde HES kodu kullanılması ve seyirci/refakatçi/misafir alınmaması kaydıyla halı saha, yüzme havuzu gibi tesisler 09.00-19.00 saatleri arasında çalışabilecek. Ayrıca düşük ve orta risk grubunda yer alan illerde; nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, kişi başına minimum 8 metrekare alan ayırmak, katılımcı sayısı 100’ü geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak üzere yapılabilecek. Yüksek ve çok risk grubunda yer alan illerde ise nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, kişi başına minimum 8 metrekare alan ayırmak, katılımcı sayısı 50’yi geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak üzere yapılabilecek.

 

LOKANTACI ESNAFI KARARDAN MEMNUN MU?

 

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki günkü açıklamasının ardından yüksek riskli kategoride yer alan Çerkezköy’de yüzde 50 kapasiteyle açılan kafe, restoran ve pastaneler müşterileri almaya başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren temizlik yapan, masa ve sandalyeleri yerleştiren Çerkezköylü işletmeciler, karardan memnun olduklarını söylediler. 11 Mart tarihinde birinci yılını dolduracak olan pandemi sürecinde çok kötü günler geçirdiklerini kaydeden esnaflar; mesafe, maske ve hijyen kurallarını yerine getirerek müşterilerine en iyi hizmeti sunacaklarını belirttiler. Alınan kararla birlikte kısmen de olsa nefes alacaklarını ifade eden esnaflar, "İşletmemizin kapılarını müşterilerimize açtığımız için mutluyuz. Kısmen de olsa sıkıntılarımızdan kurtulacağız. Yüzde 100 kapasite ile çalışacağımız günlere ulaşmayı diliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10