Otizmli çocukların annelerinin yazdığı mektuplar sergilendi

Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi'nde 59 otizmli çocuk annesinin mektuplarının yer aldığı sergi düzenlendi. Tekirdağ Otizmli Bireyleri Destekleme Derneği ve Çerkezköy Kent Konseyi'nin ortakla?

Çerkezköy 29.03.2021 16:22:00 0
Otizmli çocukların annelerinin yazdığı mektuplar sergilendi

Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen programa Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Yücel Ayaz, STK temsilcileri ve davetliler katıldı.

 

 

“AYRIŞTIRMA İLE DE MÜCADELE ETMEK ZORUNDADIR ANNELER”

 

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Otizimli Bireyleri Destekleme Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Apaydın,  “Toplumsal cinsiyet rollerinde çocuk bakım zorunluluğu ağırlıklı olarak annelerin üzerinde. Otizmli çocuk annesi bu sorumluluğa ilave olarak, çocuğu için öğretmen, hak savunucusu, anne, çoğu kez de baba olmak zorundadır. Çocuğunu ‘bütünleme’ mücadelesinde haksızlığı dışlanmayı iki kişilik yalnızlığıyla yapar. Bu nedenle mektup çağrısını sadece annelere yaptık. Bu rolü tek başına üstleniyor olmaları sorgulanabilir, bu süreçte nasıl yalnız bırakıldıklarının farkına varılabilir. Tabii ki istisna babalar da var ama ne yazık ki onlar geneli temsil etmiyorlar. Çocuğun özel eğitimden gereken süre kadar faydalanması, sosyal ve iş yaşamına katılması taleplerine hak yerine merhamet anlayışı ile yaklaşılmasının verdiği ayrıştırma ile de mücadele etmek zorundadır anneler” ifadelerini kullandı.
 

 

“RİSK GİDEREK ARTIYOR”

 

Riskin giderek arttığını belirten Apaydın, “Avrupa Birliği destekli bu projemizi hazırlamaya başlarken her 59 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya geliyordu. Buna dikkat çekmek istedik. Hatta Tekirdağ’ımızın il kodu ile aynı olduğu için ‘Tekirdağ Otizmin Farkında’ sloganını duyurularda kullandık. 2020 yılı içerisinde açıklanan son verilere göre ise her 54 çocuktan biri otizmli doğuyor. Risk giderek artıyor. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen mektuplarda sorunlar, mücadele yöntemleri, talepler ve öneriler yer alıyor. Bu kitabın amacı, tek kişilik mücadele örneklerini bir araya getirerek annelerin gereksinimlerini toplumda ve kamu otoriterleri önünde görünür kılmak. Bu alandaki sorunlar, sorumlu kamu otoriterlerince gündeme getirilip etkin çözümler yaratılmadığı sürece toplumda farkındalık da oluşamıyor. Basılan 5 bin kitap otizmli çocuk annelerine, konu ile ilgili sivil toplum örgütü ve üniversitelere, yerel ve merkezi yönetimlere gönderilecek. Mektup sergilerimizin ilki 26-27 Mart tarihinde Çorlu’da gerçekleştirildi. Bugün ikincisi düzenlenen sergimiz daha sonra Tekirdağ Süleymanpaşa’da 6-7 Nisan ve Ergene Belediyesi Kültür Merkezi’nde 8-10 Nisan tarihleri arasında yer alacak. Projede bizlere destek olan herkese ayrı ayrı teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

 

 

“SADECE ANLAŞILDIKLARINI BİLMEK İSTİYORLAR”

 

12 yıldır otizmli çocukların eğitimi ile ilgilendiğini belirten TOBDESGER Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gülçin Babaoğlu, “Otizmli çocuklarda en önemli faktörlerden biri ise erken tanı konulması. Eğer tanı erkenden konur ve eğitime başlarsa toplumda kaynaştırılma oranları daha da artıyor. Otizm ortadan kalmıyor evet ama raporları ortadan kalkıyor. Bizler oturmayı, kalkmayı, fiilleri ve günlük yaşamdan da birçok eğitimi onlara vermeye başlıyoruz. Anne babalar da bu işin içerisinde dahil olduğu zaman daha hızlı bir ilerleme kaydedebiliyoruz. Anne ve babanın dahil olmadığı eğitim hızlı ilerlemiyor. Ailelerin en çok istedikleri şey ise onlara bulaşıcı bir hastalık taşıyormuş gibi bakılmaması. Sadece anlaşıldıklarını bilmek istiyorlar.” şeklinde konuştu.

 

 

ÇOK ETKİLENDİM

 

Programda son olarak söz alan Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Tuncay Üstünol, “Uzun zamandır bu konu ile ilgili neler yapabileceğimiz konuşuyorduk. Otizm, sadece çocukken değil yetişkin bir bireyken de devam eden bir durum. Annelerin yazdığı mektupların yer aldığı kitabı okurken gerçekten çok etkilendim. Bizler sadece tahmin edebiliyoruz ama onlar direkt içerisindeler. Ben herkesten bu konuda daha duyarlı olmalarını ve otizmli çocuklarımızın da ötekileştirilmeden toplumun içerisinde yer almasını istiyorum. Derneğimiz de çok güzel bir çalışma yapmış bu konu ile ilgili. Sorunları bildiğimiz takdirde çözümlere daha çabuk olacağız.” dedi.

 

 

SERGİ GEZİLDİ

 

Konuşmaların ardından davetliler, annelerin mektuplarından oluşturulan sergiyi gezdi.   

 

Haber/Sevay SÖNMEZ


0282 726 91 91
0282 747 65 10