Yeni kısıtlamalar karşısında esnaf dertli

Koronavirüs nedeniyle kısıtlamalarla en çok karşı karşıya kalanlar arasında olan lokanta ve restoran sahipleri bu sürecin kendileri için çok zor geçtiğini belirtti. Ramazan ayında yeniden kapanacak olan restora

Çerkezköy 1.04.2021 18:47:00 0
Yeni kısıtlamalar karşısında esnaf dertli

Pandemi sürecinde alınan önlemlerle içeriye müşteri alması yasaklanan, belirlenen saatler arasında  sadece paket ve gel al servis ile hizmet veren lokanta ve restaurantlar, yaklaşık bir ay önce belirle kapasite ile sınırlı olmak kaydıyla ve HES kodu zorunluluğu ile çalışmaya başlamıştı. Vaka sayılarının artması ile birlikte alınan yeni önlemler de açıklandı. Bu kapsamda Ramazan ayında yeniden kapanacak olan lokanta restaurant işletmecileri, konu ile ilgili dertlerini dile getirdi.

 

 

“BU İŞİN CEREMESİNİ SADECE BİZ ÇEKMEMELİYİZ”

 

Etbeyi Izgara Restaurant sahibi ve CHP Tekirdağ İl Başkan Yardımcısı Engin Camcı, “Pandemiden dolayı ciddi sıkıntılar yaşıyoruz.  Son ana kadar çalışanlarımızın yanında olup, arkadaşlarımızı korumaya çalıştık fakat bu bir yere kadar dayanıyor. Maalesef çalışan sayımızda da eksiltmeye gitmek zorunda kaldık. Herhangi bir yardım da alamadık. Kısıtlamalar kapsamında zaten masalarımızın bazılaını kaldırdık, mesafeleri açtık, HES kodu ve maske zorunluluğu getirdi, dükkan içerisinde sosyal mesafeye uymayan vatandaşlarımızı uyardık ama yasaklar geldiği gibi ilk kapanma kafe, restoran ve lokantalara oluyor. Bu durumun ceremesini bizler çekmemeliydik. Fabrikalarda insanlar dip dibe, servislerde aynı şekilde buralarda bulaşmayan virüs, lokantalara gelince bulaşmaya başlıyor. Sadece lokanta ve kafelerin kapanması ile bir yere varamayız. En başta toplu bir kapanma olsaydı belki de şu an herkes daha az tedbirlerle, daha az zararla, daha rahat bir ortamda yaşıyor olabilirdi. Bu işin ceremesini sadece biz çekmemeliyiz, dertliyiz.” dedi.

 

“İŞ YAPAMIYORKEN NASIL ÖDEYECEĞİZ?”

 

Ramazan ayını kapalı geçirecek olmaları ile ilgili karara da değinen Camcı, “Yaklaşık bir ay önce yapılan esneklik ile az da olsa toparlanmaya başlamışken şimdi Ramazan ayında yeniden bir kapanma ile karşı karşıyayız.  Vergi ödemelerinde taksitlendirilmeye gidileceği açıklandı ama dükkanlar kapalı. Çalışamıyorken, iş yapamıyorken bunu nasıl ödeyeceğiz? Bu düşünülmedi. Geçen aldığımız etin, yağın fiyatı ile şu anda aldığımız fiyatlar aynı değil. Maliyetler neredeyse iki katına çıkmış durumda, gelirler büyük oranda düşmüş olmasına rağmen biz yine zam da yapmadık. Gerekli destek sağlanmadı. Bu konular ile alakalı gerekli desteklerin sağlanması lazımdı. Paket servise geçtik fakat bunun yeteri seviyede bir getirisi yok. Onun da kurye, motosiklet ve ayrı komisyon ücretleri var.” ifadelerini kullandı.

 

 

“ÇARKI DÖNDÜRMEK ÇOK ZOR”

 

Beyzade Kebap Restaurant sahibi Cumali Diler, “Pandemi döneminde en çok zarar gören esnafların başında bizler geliyoruz. Bu durum işlerimizin tamamına yakınını etkiledi. Normal şartlar altında işletmemizdeki çalışan sayısı 24’tü. Bu sayıyı maalesef 12’ye düşürmek zorunda kaldık. Çalışanlarımızı çıkartmak en son istediğimiz şeyler arasında ama maalesef sürecin getirdikleri bizi bu yöne itti. Bu şartlar altında kira ve çalışanlarımızın parasını çıkartmak ilk hedefimiz.Paket servis yapıyoruz fakat içeride servis olmadığı zaman çarkı döndürmek çok zor. Devletimizi de anlıyorum, tabii ki tedbirler alınmalı. Ramazan ayında komple kapanma yerine en azından 17.00 ile 21.00 saatleri arasında yani en azından iftar saatine yakın ve iftar saatinde açık olabilirdik. Bu kısıtlamalar sadece bizleri değil çalışanlarımızı da zor duruma sokuyor. Dönem içerisinde herhangi bir destek de almadık ki verileceği söylenilen destekler zaten yeterli de değil. Esnaflar ülke ekonomisinin bel kemiğidir. Umarım bu virüsten biran önce kurtulur, normal yaşantımıza döneriz.” ifadelerini kullandı.

 

 

“ZOR DURUMDAYIZ, BU BİR GERÇEK”

 

Ciddi Ocakbaşı Restaurant sahibi Erdal Taban, “Zor durumdayız, bu bir gerçek. Pandemi süreci ile birlikte işlerimizde yüzde 90’a yakın bir düşüş oldu. Koronavirüs öncesi çalışan sayımız 14’tü. Sürecin getirdikleri ve kısıtlamalar nedeniyle çalışan sayımızı 5’e düşürmek zorunda kaldık. Şu an sadece çalışanlarımızın maaşlarını ödemek ve masrafları çıkartmanın düşüncesindeyiz. Ramazan bereketiyle gelir fakat bu sene bunu yaşayamayacağız. Şartlar gereği belirli kısıtlamaların olmasını tabii ki de anlayışla karşılıyoruz ama bunu en büyük zararını gören bizler olmamalıyız. Fabrikalarda insanlar dip dibe çalışıyor. Kongrelerde yasak yok, mesafe yok ama konu lokantalara geldiği zaman ‘virüs var’ oluyor. Belirtilen yasaklara zaten uyuyoruz. Yüzde 50 kapasiteli çalışılacak denildiği için bu kısıtlamaya uyuyoruz, masalarımızın mesafelerini açıyoruz, tüm gereksinimlerimizi yerine getiriyoruz fakat alınan ilk tedbirde kapatılan bizler oluyoruz. Paket servis yapıyoruz ama bu asla yeterli olmuyor” dedi.

 

 

Haber/Gülay YİĞİT SEZEN


0282 726 91 91
0282 747 65 10