"23 Nisan 1920 tarihi; ulusal onurumuzun kimlik ve kişiliklerimizin sigortasıdır"

Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy temsilcisi Dündar Orhan,23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Çerkezköy 22.04.2021 16:09:00 0

Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy temsilcisi Dündar Orhan, “Millet, ulus, yurttaş ve birey’ olabilmeyi Atatürk devrimine borçlu olduğumuz kesin bir tarihi gerçekliktir. 624 yıllık ‘hanedan-payitaht’ yönetimi, ümmetçi anlayışla hareket etmiş ve yıkıma sürüklenmiştir. Türklük ve millilik kavramları, Büyük Atatürk’ün başlattığı kurtuluş mücadelesi ile güçlenmiştir. Türk milleti, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde varlığını koruyabilmiştir. Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı; faşist ve ırkçı zihniyeti reddeden bir evrensel düşün sistemidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla harlanan devrim ateşi, Havza, Amasya, Erzurum, Sivas’tan başlayarak millilik fikrini canlandırmıştır. Milli kimlik, milli şuur, milli birlik ve bütünlük kavramları 23 Nisan 1920’de Ankara’ da TBMM’nin açılışıyla, toplumda sağlam bir yer edinmiştir. Dünya siyasi tarihinde mevcut açıklamalarda, Atatürk Devrimi; “Türk milletinin varlık nedeni, Türk milli devletinin kuruluşu, Millet Meclisi’nin açık, saygın ve çalışır durumda tutulması” yönleriyle izah edilmiş, ön plana çıkmıştır. Bu tespitler bugün tekrar tekrar hatırlanmalıdır” dedi.

 

LAİKLİĞİ TANIMLAMAKTADIR

 

23 Nisan 1920’nin millet olarak kimliğimizi, kişiliğimizi kazandığımız ve sömürgeci güçlere meydan okunan önemli bir tarih olduğunu kaydeden Orhan, “ 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılışıyla, milli mücadelenin karargahı kurulmuş ve milli devletin de temeli atılmıştır. ‘Gazi Meclisi’ unvanı dünyada sadece TBMM’ye aittir. Bu onurlu ve saygın unvanı sahiplenmek, hepimizin yurttaşlık görevi ve sorumluluğudur. ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ ifadesi; TBMM’nin dayanağı olduğu gibi, ulus devletin de taşıyıcı koludur. Bu anlayış Cumhuriyetimizin temel niteliklerine ve demokrasimizin olmazsa olmaz koşullarına işaret etmektedir. Bu açıdan, egemenliğin millete ait olduğu sözü propaganda amaçlı ve öylesine dillendirilebilecek bir husus değildir. Milli egemenlik; çağdaş kazanımları, yurttaşlık kavramını, bireysel hak ve özgürlükleri, hukukun üstünlüğünü ve bütün bu değerlerin varlık nedeni olan laikliği tanımlamaktadır. Laik, demokratik, sosyal ve hukukun üstünlüğüne dayalı Türkiye Cumhuriyeti milli egemenliğin en somut örneğidir. Laiklik millet egemenliği ve demokrasi demektir. Laiklik, kadın-erkek, genç-yaşlı ayrımı olmaksızın bütün yurttaşlarımızın özgürlüğünün güvencesidir. Atatürk devrimi ile ulaştığımız milli egemenlik; kişilere veya demokrasimizin önemli kurumları arasında yer alan siyasi partilere bırakılmayacak kadar değerlidir ve yaşamsal önemdedir” dedi.

 

GÜÇLÜ BİR KÖPRÜDÜR

 

Parlamenter demokratik sisteme dönülmesinin gereğini bir kez daha dile getirdiklerini kaydeden Orhan, “Bugün milli egemenlik anlayışından hızla uzaklaştığımızı üzülerek tespit etmekteyiz. Milli egemenlikten uzaklaşmak Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden ve demokrasiden kopmak demektir. Özellikle Lozan ve Montrö gibi devletimizin tapusu olan anlaşmaların gereksiz yere tartışmaya açılması, laikliğe alenen saldırılar, laikliğin anayasadan çıkartılmasının talep edilmesi, milli egemenliğimizi tehdit eden karanlık girişimlerdir. Milli egemenlik; hanedanlığın ve ümmetçiliğin içine düştüğü çaresizliğin sonucunda Atatürk’le ortaya çıkmış, bir yaşam ışığıdır.  Bugün büyük bedeller ödeyerek geçmişte bıraktığımız ‘hanedanlık, payitaht ve ümmetçilik’ yönetim tarzını isteyenleri ve özleyenleri görmekteyiz.Milli egemenlik ve 23 Nisan 1920 tarihi; ulusal onurumuzun, kimlik ve kişiliklerimizin sigortasıdır. Çağdaş dünya ile kurulmuş güçlü bir köprüdür. Millilik ve milli egemenlik kavramlarının, içini boşaltarak, ülkemizi ve devletimizi dönüştürenler karşısında; anayasal ve hukuki zeminde ve demokratik çerçevede mücadelemizi sürdüreceğiz. Milli egemenliği bizlere kazandıran ve emanet eden kurtarıcımız ve kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere; silah arkadaşlarını, devrim ve demokrasi şehitlerimizi, vatan savunmasında canlarını feda eden evlatlarımızı bir kez daha minnet, şükran ve saygıyla anıyoruz.  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun” dedi.

 

Haber/Sevay SÖNMEZ   

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10