Miras Atölyesi proje çalışmaları devam ediyor

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Miras Atölyesi Projesi II. Etap çalışmaları kapsamında sürdürülen, kültür mirasını en çok yansıtan mahallelerden biri olan Şarköy

Şarköy 27.06.2021 12:36:00 0
Miras Atölyesi proje çalışmaları devam ediyor

Tekirdağ'ın tarihini, kültürünü, yaşam tarzını, geçmişten günümüze günümüzden de geleceğe aktaracak olan kültürel varlıkların rehabilite edilerek Tekirdağ’a kazandırılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor.

 

“GÜN YÜZÜNE ÇIKARMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrin tarihine ve kültürel yapısına sahip çıkmaya devam ediyoruz. Geçmiş ve gelecek birlikte yürüyecek sloganı ile başlattığımız Miras Atölyesi proje çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında Şarköy İlçemizin Güzelköy (Melen) Mahallesi'nde bulunan ve şehrimizin kültürel mirasını en çok yansıtan yapılardan biri olan Tarihi Güzelköy (Melen) Camimizin restorasyon çalışmalarını tamamlamış bulunmaktayız. İlimize ve Şarköy İlçemize hayırlı olmasını diliyorum ve 9 Temmuz Cuma Günü saat 13.00'te gerçekleştireceğimiz, camimizin açılış törenine tüm vatandaşlarımızı davet ediyorum. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bundan sonra da tarihine sahip çıkmaya, tarihi ve kültürel değerlerimizi gün yüzüne çıkarmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

TRAKYA'NIN FETİH DÖNEMİNE DAYANDIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

 

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de yaptıkları açıklamada, “Tarihi Güzelköy (Melen) Cami'nin ilk inşa tarihi ile ilgili kesin bir bilgi bulunamamakla birlikte ilk döneminin 14. yüzyıla yani Trakya'nın fetih dönemine dayandığı düşünülmektedir. Bölgede farklı dönemlerde gerçekleşen depremlerde, özellikle de cami yapısının tamamına yakınının yok olduğu, 1912 depreminden sonra köylüler tarafından yeniden inşa edildiği bilinmektedir. Hamam yapısı ise, camiye oranla özgün yapı izlerini günümüze kadar koruyabilmiştir. Cami genelinde, yalnızca minare kaidesi yapının en eski tarihine ait bilgi vermektedir. Mevcut cami, dikdörtgen şeklinde bir plana sahiptir. Beden duvarları taş, iç bölücü duvarları ahşap karkastır. Çatı örtüsü, alaturka kiremitli dört yöne kırma çatı şeklinde düzenlenmiştir. Güzelköy Camii, üzerinde günümüze taşıdığı Erken Osmanlı dönemi duvar iziyle önemli bir örnektir. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Miras Atölyesi Projesinin I. Etabı Süleymanpaşa İlçesinde Kültür Varlıklarının en yoğun olarak görüldüğü Ertuğrul Mahallesi'nde uygulanmaktadır. Miras Atölyesi II. Etapta ise Şarköy İlçesinin kültür mirasını en çok yansıtan mahalleleri olan Uçmakdere, Gaziköy, Tepeköy, Güzelköy, Çınarlı ve Eriklice Mahallelerinde restorasyon çalışmalarına tüm hızıyla devam edilmektedir” dedi.

 

Haber / Gülay Yiğit SEZEN


0282 726 91 91
0282 747 65 10