Vali Yıldırım: Yüzde 18'ini sadece Tekirdağ karşılıyor

Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, iç turizmi canlandırmak ve halkın turizme daha etkin katılımını sağlamak amacıyla Ayçiçeği Fotosafari Etkinliği Programı organize etti. Programa k

Tekirdağ 28.07.2021 12:58:00 0
Vali Yıldırım: Yüzde 18

Karaevli Fuar Alanı’nda düzenlenen etkinliğe Vali Aziz Yıldırım ve eşi Güllühan Yıldırım’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Asalet Karabulut, Süleymanpaşa Kaymakam V. Dr. İsmail Altan Demirayak, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu ve vatandaşlar katıldı.

 

GÜNÜN ANISINA AYÇİÇEĞİ RESMİ ÇİZDİ

 

Ayçiçeği Fotosafari Etkinliği Programı, Halk Oyunları Ekibinin gösterisiyle başladı. Daha sonra Vali Yıldırım, eşi Güllühan Yıldırım ile birlikte etkinlik alanında kurulan stantları gezerek yöresel ürünleri inceledi. Etkinlik alanına gelen vatandaşların resim yapması için kurulan standı da ziyaret ederek fırçayı eline alıp suluboya ile ayçiçeği resmi yapan Vali Yıldırım, eşi Güllühan Yıldırım, protokol üyeleri ve vatandaşlar ile etkinlik alanında ve ayçiçeği tarlasında çok sayıda hatıra fotoğrafı da çektirdi.

 

 

“TRAKYA KENDİ KENDİNİ BESLEYEN BİR BÖLGE”

 

Vali Yıldırım; “Tekirdağ bereketli üretimi bol bir memleket kendimi şanslı hissediyorum. Buralarda yöneticilik yapmak daha kolay. Tekirdağ’da üretim çok fazla, çok çeşitli. Bir bakıyorsunuz ki kiraz üretimimiz var. Kanola, buğday, lavanta var, ayçiçeği var, zeytinimiz var. Bütün bunların hepsine baktığımızda Trakya kendi kendini besleyen bir bölge. Böylece en yakınındaki İstanbul’un gıdasına da katkıda bulunuyor, hatta bütün Türkiye’ye katkıda bulunuyor. Ayçiçeği üretimi bütün Türkiye’de yaklaşık 1 milyon yedi yüz bin, 1 milyon 900 bin ton arasında. Her sene değişiyor ve bunun yaklaşık yüzde 18’ini sadece Tekirdağ karşılıyor. Yani bu kadar önemli üretimin olduğu bir alandayız, bu kadar bereketli bir üretimin olduğu alandayız. Bunu artırmamız lazım. 1,5 milyon dekar alanımız var ayçiçek üretimi yapılan. 20 bin ayçiçek üreticisi çiftçimiz var ve çiftçilerimiz yılda 350 bin ton ayçiçeği üretiyor. Gittikçe artıyor işin aslına bakarsanız” ifadelerini kullandı.

 

“DIŞARIYA BAĞIMLILIĞI AZALTIYOR”

 

Yağ üretiminin çok önemli olduğunu belirten Vali Yıldırım, “Bu yağ üretimi ayrıca dışarıya bağımlılığı azaltıyor. Ayçiçeği üretimini artırırsak, yapılan üretimin verimini artırırsak o zaman çok daha dışarıdan bağımsız hale gelebileceğimizi düşünüyorum. Yağ konusunda dışarıya olan ihtiyacımız az ama bitmiş değil. Onun için ben çiftçi arkadaşlarımıza istirham ediyorum, bu 1,5 milyon dönümün daha da çok artmasını arzu ediyorum. Devletimiz teşvik veriyor, üretimin daha fazla artmasını ümit ediyoruz. Daha çok ayçiçeği üretilmesinde fayda var diye düşünüyorum” şeklinde konuştu. Daha sonra Ses Sanatçısı Salih Demirci konser verdi.

 

Haber / Sevde Gül MALİT


0282 726 91 91
0282 747 65 10