CHP'li Aygun'dan polis intiharlarına önerge

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde Türkiyeâ€??

Tekirdağ 20.09.2021 19:38:00 0
CHP

Aygun, son 20 yılda bini aşkın polisin intihar ettiğine işaret ederek, “Polislerin intihar oranı, Türkiye’nin intihar ortalamasının 4 kat üzerindedir. Türkiye’de intihar oranı ortalama olarak yüz binde 4.1 iken,  bu oran polislerde son 4 yılın ortalaması alındığında yüz binde 17,5’tur. Türkiye ortalamasının 4 katından fazla polis intihar oranı görülmektedir” diye konuştu. Aygun, Emniyet teşkilatına daha çok psikolog istihdam edilmesi gerektiğini ifade etti. 


40 POLİS İNTİHAR ETMİŞTİR 


Aygun, soru önergesinde Türk polisinin intihar oranının Fransa ve İngiltere’nin üzerinde olduğunu kaydederek, “İngiltere’de polis intiharı yüz binde 9.5, Fransa’da yüz binde 14’tür. Türk polisinin intihar oranı ABD ve Fransa’nın çok üzerindedir.2019 yılında 53 polis intihar etti. 2021 yılının sadece ilk altı ayında 40 polisin intihar etmesi üzerinde durulması gereken çok önemli bir sorundur. Pandemi döneminde iş yükü çok daha fazla artan polislerin çalışma koşullarının zorluğu, uzun süren mesailer, yıllık ve idari izinlerin kullanımındaki sıkıntılar,  mobbing ve maaş düşüklüğü, Emniyet teşkilatında liyakatten uzak atamalar, intihar oranlarındaki artışların nedenleri olarak gösterilmektedir” dedi. 


SORULAR YÖNELTTİ 


Aygun,İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle, “ Kamu Denetçiliği Emniyet Raporu dikkate alınarak, polislerin yaşadığı sıkıntıların giderilmesi için adım atılacak mıdır? Polislerin çalışma saatleri azaltılacak ve uzayan mesai sürelerine ilişkin oluşan psikolojik baskı giderilecek midir? Uzayan mesailer için ücret ödenecek midir? Mesai saatlerinde düzenlemeye gidilecek midir? İdari izinlerde hakkaniyet ilkesine uyulacak mıdır? Artan polis intiharlarına ilişkin kapsamlı bir araştırma ve inceleme yapılacak mıdır? Polislerin maaşları düzeltilerek 3600 ek gösterge verilecek midir? Emniyet Genel Müdürlüğü’ndeki psikolog sayısı arttırılarak, polislere daha kapsamlı psikolojik destek verilecek midir?” sorularını yöneltti.

 
Haber/Sevay SÖNMEZ


0282 726 91 91
0282 747 65 10