Gazeteciler protokolü yemekte ağırladı

İlk olarak 2020 yılında Batı Marmara Gazeteciler Derneği tarafından organize edilen geçtiğimiz yıl ise pandemi nedeniyle yapılamayan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü yemeğinin ikincisi önceki akşam

Çerkezköy 14.01.2022 13:43:00 0
Gazeteciler protokolü yemekte ağırladı

Yalı Restaurant’ ta dün saat 20.00’de düzenlenen akşam yemeği programına, Kapaklı Kaymakamı Bayram Sağır Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Özkan Kara, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Nedim Yılancı, Kapaklı Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Çevik, Saray Belediye Başkan Vekili Fuat Ünal, , İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Sertaç Alkaya, Memleket Parti Tekirdağ İl Başkanı Bora Küçükçetin, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Işıksal, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Kamil Çetintaş, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, MHP Kapaklı İlçe Başkanı Çağlar Bütün, CHP Kapaklı İlçe Başkanı Erdinç Yılmaz, DEVA Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Yunus Kara, Türk Kızılayı Derneği Çerkezköy Şube Başkanı ve AK Parti Belediye Meclis Üyesi Hasan Karaca, İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Yasemin Altın Erseçkin, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, Memleket Partisi Kapaklı İlçe Başkanı Fatoş İşbilir, Memleket Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Ali Çalışkan, Saadet Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Yusuf Aydın, CHP İlçe yönetim kurulu üyeleri, DEVA Partisi İlçe teşkilatı üyeleri, Çorlu Optımed Internatıonal Hastanesi Başhekimi Nevzat Koç, Çerkezköy Optımed Hastanesi Başhekimi Çetin Üçeaçam, S.S Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Muzaffer Yaztepe, Kapaklı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hasan Dükanlı,  Çerkezköy Emniyet ve Asayiş Hizmetlerini Destekleme Derneği Başkanı Gürkan Yılmaz, Kapaklı Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Serhat Karagöz, Çerkezköy Kaymakamlık Basın sorumlusu Asuman Yıldırım, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, bölge basını ve davetliler katıldı.

 

“‘FİKRİ HÜR, VİCDANI HÜR’ NESİLLERİZ BİZ”

 

Gazeteciler adına günün anlam ve önemini belirten konuşmayı gerçekleştiren Marmara Haber Gazetesi muhabirlerinden İrem Banço, gazetecilerin fikir işçileri olduğunu belirterek, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öğretmenlere vasiyet ettiği; ‘Fikri hür, vicdanı hür’ nesilleriz biz. İşte tam da bu nedenle, Ulu Önderin bizlere emanet ettiği bu ülkeye karşı çok önemli sorumlulukları olan bir mesleğin temsilcileriyiz” dedi.

 

“ADALETİ SAVUNMAKLA MÜKELLEFİZ”

 

Gazetecilerin, halkın çıkarlarını ön planda tutmakla, her türlü engellemelere rağmen doğruları yazmakla mükellef olduğunu vurgulayan Banço, “Karanlığa inat, Abdi İpekçi gibi, Uğur Mumcu gibi aydınlıktan taraf olmakla mükellefiz! Kadın haklarını, çocuk haklarını, hayvan haklarını, kısacası adaleti savunmakla mükellefiz” ifadelerini kullandı.

 

“EKONOMİK NEDENLER DE GAZETECİLİK MESLEĞİNİN BELİNİ İYİCE BÜKÜYOR”

 

Gazetecilik mesleğinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de güçlükle icra edilmeye çalışıldığını kaydeden Banço, “Basın kuruluşlarına ve bünyelerinde çalışan basın emekçilerine her dönem dayatılan baskı ve sansür yetmezmiş gibi, ekonomik nedenler de gazetecilik mesleğinin belini iyice büküyor. Tutuklu gazeteci sayısında lider olmamız meslektaşlarımız üzerinde baskıya neden olurken, yaşanan ekonomik kriz ve kurdaki dalgalanma da basın kuruluşlarına büyük darbeler vuruyor, hatta birçok medya kuruluşunun da kapanmasına neden oluyor” dedi.

 

“İSTEDİĞİMİZ HAKLARI MAALESEF İSTEDİĞİMİZ ŞEKİLDE ALAMADIK”

 

İrem Banço’nun ardından konuşan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Işıksal, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü 1961 yılında aslında büyük bir heyecanla gün olarak belirlenmiş. Fakat bugüne kadar birçok iktidar, şu anki iktidarı suçlamak istemem açıkçası, hep bize bir şeyi vermeyi taahhüt ettiler. Benim yaklaşık 34 yılım tamamlandı. Bu 34 yılın içerisinde iktidara geldikten sonra birçok şey değişti. Biz istediğimiz hakları maalesef istediğimiz şekilde alamadık. Şu anda içinde bulunduğumuz durumu göz önünde bulundurmak gerekirse çok özgür değiliz” ifadelerini kullandı.

 

“BİRİNCİ SIKINTIMIZ İNTERNET YASASI’NIN ÇIKMASI”

 

Işıksal, “Ekonomik açıdan uygulanan mobbingler gibi zaman zaman sıkıntıya soktu ve bununla ilgili İletişim Daire Başkanlığı’yla çok önemli toplantıları geçtiğimiz aralık ayı içerisinde görüştük. Ocak ayı içerisinde de sorunlarımızla ilgili önemli maddeleri masaya yatırma kararı aldık. Fahrettin Altun’la birinci madde olarak, birinci sıkıntımız İnternet Yasası’nın çıkması. Yani eline bir tane telefon alıp, ben gazeteciyim deyip ortalıkta bir gazeteci gibi, gazeteci süsüyle gezen insanlar, bu mesleğe uzun yıllar hizmet etmiş, emek vermiş insanların maalesef hakkını çiğnemekte. Bununla ilgili ne yapılabilir? Şaban Kardeş’ten bir örnek vermek gerekirse bir adresi, vergi kaydı olması gerekir, sabıkasız olması gerekir. Yanında en az 5+1 denilen 6 tane insanı çalıştırması gerekir. Bunların sosyal haklarının teslim edilmesi gerekir” dedi.

 

“BİZİM BİRÇOK SIKINTIMIZ VAR”

 

Sadece bir fotoğraf makinesi ya da bir cep telefonu alıp ben gazeteciyim deyip gazetecilerin hakkının maalesef yok edildiğini kaydeden Necmi Işıksal, “Ne yapılabilir? Bu yasa 2 yıldan beri bekletiliyor. Yasanın çıktığı andan itibaren bu hak hukuk, burada bulunan gazeteci arkadaşlarımın olacaktır. Yani kurum ve kuruluş olarak şu anda ayakta duran, o sağlam gördüğümüz gazeteci arkadaşlar 30-40 yıllık tecrübeleriyle bu işi dijital anlamda yani internet gazeteciliği adı altında da yapacaktır. Bizim birçok sıkıntımız var. Bunlarla ilgili Ankara’da görüşmelerimizi sürdürüyoruz” dedi.

 

“TÜRKİYE’DE YEREL GAZETECİLİK YAPMAK ÇOK KIYMETLİ”

 

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Işıksal’ın ardından konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Sürekli projelerden bahsetmekten, dertlerimizi kamuoyuyla paylaşmaktan gazetecilerin derdini paylaşamaz olmuşuz. 10 Ocak, Türkiye’de yerel gazetecilik yapmak çok kıymetli çok anlamlı. Dolayısıyla yerel, duygularımızı, eksikliklerimizi, eleştirilerimizi beraber paylaşıyor olmak, yerel güzellikleri hep beraber yaşıyor olmak ve bunları kamuoyuyla paylaşıyor olmak yerel gazetecilerimizin çok kıymetli ve önemli olduğunu bizlere bir kez daha hatırlatıyor. Dolayısıyla Tekirdağ’ın doğu yakası, Çerkezköy, Kapaklı Sarayımızın bu yönde emek veren tüm gazeteci arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 

 “BUGÜN SİYASET ZAMANI DEĞİL”

 

Başkan Akay, seçimlerin gelip geçeceğini ancak zamanı doğru kullanmanın önemli olduğuna değinerek, “Bizler bu birlikteliği aslında bu akşam yan yana durarak veriyoruz. Şuna ihtiyacımız var, yerel siyasetçiler, gazeteciler ve sivil toplum örgütü başkanları olarak seçimler gelir geçer, ancak zamanı doğru kullanmalıyız. 2 yıl evvel 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ydü yine Çerkezköy’deki gazeteci arkadaşlarımız bir araya gelerek organize etmiş ve misafir olarak orada bulunmuştum. Buradan bir kere daha altını çizerek söylüyorum bugün siyaset zamanı değil. Bu mesleğe gönül veren, emek veren herkese bir kez daha kucak dolu sevgilerimi gönderiyorum 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününüz kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

 

“BASIN NE KADAR ÖZGÜRSE O KADAR EĞİTİMLİYİZ”

 

Gecede konuşan Saray Belediye Başkanvekili Fuat Ünal, “Bu önemli günde tüm gazeteci arkadaşlarımızın gazeteciler gününü daha özgür yaşamaları dileğiyle kutluyorum. Özgen başkanımızın vekaleten burada görev yapmaktayım kendisi Yunanistan’da olduğu için katılamadı. Çok önem verdiğimiz bir konu basın ve gazeteci arkadaşlar. Basın ne kadar özgürse o kadar eğitimliyiz, çağdaşız, vicdanlıyız. Dolayısıyla burada tek vurgu yapmak istediğim konu basın özgürlüğü. Bizler yerel yönetimler olarak basın özgürlüğüne katkıda bulunmak adına elimizden gelen tüm bilgi akışını sağlamaktayız. Bizleri eleştirmek için tabii ki elinizden geleni ardınıza koymayın, dolayısıyla biz bu sayede başarılı olacağız inşallah” dedi.  Saray Belediye Başkan Vekili Fuat Ünal’ın ardından konuşan Kapaklı Kaymakamı Bayram Sağır, Tüm çalışan gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutladı.  

 

“BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜYÜZ”

 

Konuşmaların ardından gazetecilerin sorunlarına değinen Çerkezköy Haber Gazetesi ve Marmara Haber Gazetesi imtiyaz sahibi ve gazeteci Şaban Kardeş de, “365 gün biz siyasileri takip ediyoruz, onları dinliyoruz ve 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, o gün biz çalışmayalım siyasilerin, sivil toplum kuruluşlarını çağıralım gazetecilerin sorunları, dertleri nedir biz konuşalım. Ben işin iki tarafındayım, gazete sahibi keşke sahibi olmasaydım çalışanı olsaydım. Eminim ki çok daha farklı şeyler yapardım. Gelinene noktada gazete çıkarmak kağıt tedarik etmek, kalıp bulmak, maaş ödemek, devlete vergi vermek inanın hepsi çok zor. Dertlerimiz saymakla bitmez ama ben umutluyum. Biz belediyenin yanlışını nasıl görüp yazıyorsak, kendi yanlışımızı da ya da organizasyon yaptığımız yerin eksikliğini de söyleyebilmeliyiz. Bugün burada birbirimizi anlayabilmeliyiz anlatabilmeliyiz. Biz konuştukça bir araya geldikçe başaracağız. Birlikte daha güçlüyüz” dedi. Programda gazeteci Şaban Kardeş gibi diğer gazetelerin imtiyaz sahipleri de konuşarak yaşadıkları sıkıntıları protokol mensuplarıyla paylaştılar. Kardeş’in ardından günün anlam ve önemine özel Birlikte Daha Güçlüyüz yazılı pasta gazeteciler tarafından kesildi.

Haber/Fatma Nur VURAL


0282 726 91 91
0282 747 65 10