Edirne’nin yıldızı ile birebir

Olin Edirne tribünlerinin sevgilisi Amerikan asıllı basketbolcu Davud Kamer evinin kapılarını gazetemize açtı. Başarılı bir NCAA kariyeri bulunan 2.11 metre boyundaki oyuncu Edirne’den önce Avrupa ve Türkiye’

4.11.2011 20:29:00 0
Edirne’nin yıldızı ile birebir
Çerkezköy Haber: İstersen dünyaya yeni gelen oğlunla başlayalım. Baba olmak seni nasıl değiştirdi?
Davud Kamer: Oğlumuza Ömer adını verdik. Oğlumu elime alana kadar babalığın nasıl bir duygu olduğu hakkında fikir yürütebiliyordum ancak tam olarak ne olduğunu Ömer doğunca anladım. Çok farklı bir duygu. Çocuğunuz olunca geleceğiniz daha anlamlı hale geliyor. Ayrıca çok büyük bir sorumluluk duygusu kazanıyorsunuz. Artık düzgün bir ahlakla büyütmekten sorumlu olduğum ve eve geç geldiğinde kulağını çekmem gereken bir oğlum var!
Ç.H.: Olin Edirne geçen seneki görüntüsünden biraz uzaklaşmış gözüküyor. Bunu neye bağlıyorsun?
D.K.: Geçen seneye göre bütçemiz düşük. Bu nedenle istediğimiz kadro derinliğini oluşturamadık. Bu da normal olarak skorlara yansıyor. Ayrıca genç bir takımız ve bu yüzden takım olarak maç içerisinde doğru seçenekleri kullanmadığımız oluyor. Rakiplerimiz bunlardan faydalanınca takımımızın mücadele direnci düşebiliyor. Bugün (30 Ekim) Anadolu Efes ile oynadığımız maçın 2. çeyreğinin sonu buna örnek verilebilir. Son top bizim elimizdeyken yanlış bir üç sayılık atış kullandık. Bu top girmedi ve tecrübeli bir takım olan Anadolu Efes topu hemen potamıza getirip üçlük basket kazandı. 10 sayı gibi geriden gelmesi daha kolay olan bir farkla devreye girmek varken 16 sayı fark ile soyunma odasına gittik ve moralimiz bozuldu.
Ç.H.: Amerikan basketbolunun dünyada lider konumda olmasının nedeni sence nedir?
D.K.: Bence en önemli neden Amerika’daki basketbolcuların üniversitelerde yetişmesi ve sıkı kurallara bağlı kalarak kendilerini yetiştirmesi. Amerika’da çok istisnai bir yeteneğiniz yok ise NBA’de basketbol oynamak için mutlaka bir üniversiteye girip, oranın takımında kendinizi göstermeniz gerekir. Üniversiteden mezun olana kadar spordan para kazanamazsınız. Tek kazancınız, başarılı bir sporcuysanız, okulunuzun verdiği burstur. Ayrıca buradaki antrenörleriniz sizi hem zihinsel hem taktiksel olarak profesyonel basketbola hazırlarlar. Ancak Avrupa ve Türkiye’de genç sporcular çok erken yaşlarda profesyonelleşiyorlar. Yaşlarına göre iyi sayılabilecek paralara imza atıyorlar ancak bu onları ateşe atmakla eşdeğer. Çoğu bu kontratların altında eziliyor ve pes ediyor.
Ç.H.: Amerikan üniversitelerinde basketbol oynamak isteyen Türk sporcularına ne önerirsin?
D.K.: İngilizce öğrensinler.
Ç.H.: NBA’de süren grev nedeniyle ülkemizde basketbol oynamaya gelen yıldız oyuncular hakkında ne düşünüyorsun?
D.K.: Genç oyuncuların, NBA yıldızlarıyla maç yaparak tecrübe kazanacak olmaları olumlu ancak işin bir de diğer yüzü var. Çoğu basketbolcu NBA yıldızlarına yer açmak için zincirleme bir şekilde işlerini kaybetti. Ayrıca grev bitene kadar kısa bir süre oynamaya gelen NBA oyuncuları buradaki işini ciddiye almayabilirler. Şu anda NBA’deki grev nedeniyle Kasım ayındaki maçlar da tatil edilmiş bulunuyor. Bu demek oluyor ki NBA oyuncuları ligimizde daha uzun süre oynayacaklar. NBA yıldızlarıyla yüksek paraya yapılmış olan kontratlar, grev devam ederse kulüplerin bütçelerine zarar verecektir.
Ç.H.: Edirne’de nasıl bir yaşantın var?
D.K.: Yoğun bir antrenman tempomuz olduğu için boş vakitlerimin hepsini ailemle değerlendirmeye çalışıyorum. Edirne basketbola yoğunlaşmak için uygun bir şehir. Huzurlu bir yapısı var. Edirne halkı da bana karşı çok sıcak, dışarıda karşılaştığımızda durdurup hatıra fotoğrafı çektiriyorlar. Anlaşabildiğimiz kadarıyla da Türkçe iletişim kuruyoruz. Bunların dışında fırsat buldukça Selimiye’ye de gidip, ibadet etmeye çalışıyorum.
Ç.H.: Basketboldan sonra planların neler?
D.K.: Basketbol ile ilgili bir iş yapacağım kesin diyebilirim. Ancak kesinlikle takım çalıştırmayacağım; çalıştırıcıların koltuğu hiçbir zaman sağlam değil!
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10