Üniversite yönetimi: “İhmal söz konusu değil”

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, kendisine 2 yıl sonraya verilen MR tarihi ile Türkiye’nin gündemine oturan Sudenaz bebek ile ilgili açıklama yaptı.

Çorlu 13.11.2011 20:48:00 0
Üniversite yönetimi: “İhmal söz konusu değil”

“İHMAL YA DA GECİKME YOK”
Bebek hasta Sudenaz Akgül’ün İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tedavisinin sürdüğünü ifade eden rektörlük yetkilileri, hiçbir aşamada tanı ya da tedavide gecikme yada ihmalin söz konusu olmadığını savundu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde haftada 7 gün-24 saat, tatil günleri dahil maksimal kapasite ile MR çekildiğini, acil durumlarda MR çekiminin randevuya gerek kalmadan aynı gün gerçekleştirildiğini ifade eden üniversite yönetimi, “Ancak gerçek “acil” tanımı sadece hekimler tarafından yapılabilir. Hasta yakınlarının acil olan durumla, acil olmayan durumu bilimsel anlamda tanımlaması mümkün değildir. Söz konusu bebeğimizin iki hastalığı söz konusudur: Biri acil olarak tanımlanabilecek ve yeni ortaya çıkan hastalık (aspirasyon pnömonisi: akciğere gıda kaçması sonucu oluşan zatürre), diğeri acil olmayan ve doğumdan beri mevcut olan hastalık (nöromotor gelişme geriliği). Acil olan hastalık başka bir devlet hastanesinde tedavi edilmeye çalışılmış, ancak durumu çok riskli olduğu için –çoğu kez yapıldığı gibi- üniversite hastanesine sevk edildi. Bu acil akciğer hastalığı MR çekmeyi gerektiren bir durum değildir ve gerekli tedaviler anında uygulanarak bebeğin hayatı kurtarıldı. Halen hastanın tedavisi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde devam etmektedir” dedi.
 
“İKİNCİ HASTALIĞI DOĞUŞTAN”
Bebeğin MR çekmeyi gerektiren ikinci hastalığının doğuştan mevcut olduğunu ve MR’ın acil olarak çekilmesi gerekmediğini ifade eden yetkililer, “Yoğun tedavi gerektiren ilk hastalığının ağır döneminde hastanın MR’a yollanması ve anestezi uygulanması ek riskler yaratabilecekti. Bu nedenle bebek acil hastalığının kritik dönemi geçtikten sonra (birkaç gün içerisinde) güven içersinde MR’a yollanmış ve kafa (kranial) MR’ı sorunsuz çekilebilmiştir. Hastanın acil durum yaratan ilk hastalığı akciğerindedir, ancak akciğer MR’ının çekilmesini gerektiren bir durum yoktur” açıklamasını yaptı. “CTF ülkemizin en itibarlı üniversite hastanelerinden biri olduğu için -doğal olarak- hastaların en fazla itibar ettiği ve başvurduğu hastanelerden biri, belki de birincisidir. Ayrıca kamuoyunun çok iyi bildiği gibi ciddi problemli hastaların tüm Türkiye’den sevk edildiği bir referans merkezidir. Hem bu nedenlerle oluşan yoğunluk, hem de yukarda belirtildiği gibi gerçekten acil hastalara öncelik verildiği için acil olmayan (rutin) MR randevuları uzun olabilmektedir” diyen hastane yönetimi Sudenaz Bebekte tanı ya da tedavide gecikme ya da ihmalin söz konusu olmadığını savundu.  Hastane yönetimi şu açıklamayı yaptı: “Hasta yakınları tarafından bebeğin klinik durumu hakkında bilgi verilmeden tedavisini yapan ekibin bilgisi dışında, randevu alınmaya çalışıldığı için geç bir tarihe randevu verilmişse de, buna paralel olarak, hastayı takip eden doktorlar tarafından ilgili bölümle gerekli bağlantı kurularak en kısa zamanda MR çekilmesi sağlandı. Acil olan ilk hastalık şifa bulsa da, MR çekilmeyi gerektiren ve doğuştan olan rahatsızlık ömür boyu bakım gerektiren müzmin (kronik) bir hastalıktır”

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10